Silovanje – tajni užitak

Možda ste već čuli za video igru RapeLay. Mada postoji već 4 godine, i dalje izaziva kontroverze jer je s vremenom postala sve dostupnija i sada je oni koji znaju gdje tražiti mogu naći potpuno besplatno. Mada je igra u kojoj glavni lik siluje mladu ženu i njenu majku, a nakon toga ih pretvori u svoje seksualne ropkinje, nekima šokantna, pravi šok je ono što svi vidimo, a nitko ne želi otvoreno reći. Muškarci vole silovati.

Prekidač za silovanje

Greg Laden je postavio kontroverznu teoriju o prekidaču za silovanje koja kaže da ga muškarci u svom mentalnom sklopu već imaju. U određenim životnim situacijama on će se uključiti i taj će muškarac, koji se inače ne bi mogao ni zamisliti kao silovatelj, ostrašćeno silovati drugo ljudsko biće. Ono što nas u običnim okolnostima sprečava su status, društvene norme i strah da ćemo biti uhvaćeni. Stavite nas u situaciju gdje smo, recimo, usred građanskog rata u Bosni i veselje ubrzo počinje. Mada ova teorija još uvijek nije potkrijepljena, ako razmislite o tome vidjet ćete smisao.

Muškarac usred noći, usred ničega pokupi autostopera. Nema svjedoka pa ga siluje.

Muškarac na ratištu sudjeluje u “oslobađanju” neprijateljskog teorija. Pritom oslobodi žene koje pripadaju mrskom neprijatelju pa ih siluje jer se i tako neprijatelju pokazuje tko je gazda.

Muškarac se zavjetovao na celibat i okružen je djecom. Nad njima ima moć i nitko mu ne može ništa jer njegovi kolege nisu završili u zatvoru za isti zločin. Pa ih siluje.

Muškarci manje osjećaju grižnju savjesti

Žene znatno jače i češće doživljavaju grižnju savjesti od muškaraca.

Taj nedostatak empatije muškarcima olakšava da na svijet gledaju kao na dućan u kojem im se nudi sve što mogu poželjeti i samo treba odabrati što će skinuti s polica. To što će neke od njihovih odluka druge povrijediti, ili ih trajno emotivno oštetiti, muškarce ne brine previše jer je prirodno da ih grižnja savjesti manje muči – a kada ih i muči cijela će frka brže proći nego ženama.

Ne smije se zanemariti ni utjecaj društva koje jasno poručuje da su muškarci oni koji biraju što žele, a na ženama je da ulove što boljeg muškarca.

Što možemo učiniti?

Kada spojimo prirodnu nebrigu za druga ljudska bića s prekidačem za silovanje, jasno je da nas od zvjerskog postupanja dijele samo tanak splet sretnih okolnosti i emotivna zrelost na koju se ne može previše osloniti. Muškarcima bi bilo korisno da ne reagiraju refleksno i odmah ove informacije dožive kao skandaloznu uvredu već da se aktivno trude prema obitelji, bližnjima, prijateljima i neznancima s ulice postupati s više toplote i suosjećanja. Jedini lijek za zvjerstvo je svjesnost.

8 komentara

  1. astrodrom 01.04.2010.
  2. Milko 01.04.2010.
  3. Slaven Hrvatin 01.04.2010.
  4. tarte 10.04.2010.
    • Slaven Hrvatin 10.04.2010.
  5. Irulan 21.06.2010.
  6. Slaven Hrvatin 24.06.2010.
  7. itsonlyme 19.04.2012.