Zašto premlatiti nasilnika

U pravoj maniri osvetnika iz filmova Charlesa Bronsona, Miroslav Tomašević je premlatio huligana koji je nekoliko dana ranije istukao njegovog sina. Dječji psihijatar Nenad Jakušić tvrdi da bi se zrela, stabilna osoba u toj situaciji trebala obuzdati. Ne slažem se s njim.

Dijete Đure Blaževića su u listopadu pretukla tri idiota. Jedan od njih je optužen za ubojstvo Luke Ritza, što znači da je već nasilnik od karijere. Jučer su nepoznati počinitelji oteli i opljačkali djevojčicu. Miroslav Tomašević je za svoj čin očajnika osuđen, a njegova žrtva nije.

Svakim novim slučajem besmislenog zlostavljanja mladih ljudi ova nam država šalju jasnu poruku: gledajte u pod, ako vidite nasilnike krenite u drugom smjeru i molite se Svevišnjem da vam pomogne jer mi nećemo.

Dr. Jakušić ispravno tvrdi da bi zrela osoba trebala znati da nasilje ne rješava stvar i da bi takve situacije trebale rješavati institucije. Njegova greška je u tome što nedovoljno vrijednosti pridaje vanjskim okolnostima.

Ispravnije bi bilo reći ovako. Zrela osoba je ona koja prije nego što nešto učini ima dovoljno samokontrole da stane i razmisli. S jedne strane želi premlatiti huligana, a s druge strane zna da je to nadležnost policije i sudstva. Ali zrela osoba ne staje na tome.

Sljedeći korak je razmisliti koja je vjerojatnost da će zrelo i društveno odgovorno ponašanje rezultirati odgovarajućom nagradom. Ako se može očekivati da će nasilnik proći nekažnjeno, da će unesrećiti nekog drugog i da će se s vremenom u društvu graditi atmosfera straha i nasilja, može se donijeti samo jedna ispravna odluka. Nasilnika treba umlatiti na bilo koji način.

Miroslav Tomašević je heroj, a ne kriminalac.

4 komentara

  1. Johnny Bravo 10.03.2010.
    • Slaven Hrvatin 10.03.2010.
  2. Crnjak 10.03.2010.
    • Slaven Hrvatin 10.03.2010.