Barbike i kromanjonci

Danas je u Hrvatskoj Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ili, prevedeno, Nacionalni dan kukanja o nasilju nad ženama – jer se kroz godine mijenja samo jedna stvar. Sve veći broj žena koje ginu na najbrutalnije moguće načine.

Ono što analitičari i borci protiv nasilja nad ženama ne shvaćaju je da muškarci ne ubijaju žene. Ubija ih patrijarhalno društvo u kojem živimo. Društvo koje svojom suštinom podržava, potiče i opravdava nasilje nad ženama. A stavove društva najbolje prepoznajemo u medijima.

Obratite pažnju kako se u reklamama prikazuju spolovi. Žene su emotivno nestabilne, opsjednute shoppingom, a u ekstazu ih dovodi kada otkriju novo sredstvo za čišćenje. Muškarci su slinavi kreteni koji piju razvodnjeno pivo i urlaju dok gledaju utakmice.

Ako reklama prikazuje muškarca i ženu, ona je manje pametna, ali praktična. On je pametniji, ali izgubljen. I agresivan. Prisjetimo se kontroverzne reklame za Diners:

Za početak, pogledajte kako ova reklama (a i većina drugih) fizički postavlja muškarca i ženu. On je na povišenom položaju pa je već od početka jasno tko je gazda. Marketinške agencije paze na svaki detalj jer gledatelji koji vide reklame u kojima je žena “gore” instinktivno osjećaju da tu nešto nije u redu. A to je loše za prodaju.

Što se tiče same radnje reklame, svima je jasna poruka da je jadna ženica izgubljena jer ne može zapamtiti gdje su niti kamo idu. Ipak, unatoč njenoj dobrodušnoj prigluposti, tu je Diners da spasi stvar.

Muškarac je zanimljiviji. Svi će primijetiti kako je u skladu sa stereotipom mužjaka koji juri kroz život ne znajući osnovne stvari o svom kućanstvu.

Ali ima toga još. Pogledajte mu stav – stisnuta ramena, dlanovi okrenuti prema naprijed, stisnute obrve. Obrambena, ljuta poza koja poručuje “ja sam u pravu i prije nego sam čuo tvoje argumente”. Nakon par “jesmo-nismo” odjednom se uspravi i isprsi – spreman je za fizički obračun mada još uvijek nije čuo argumente.

Kada ona spomene karticu, prezrivo se okrene u stranu. Kada partner pokazuje prijezir prema drugoj osobi, to je jedan od znakova da veza neće potrajati. Mada veza u reklami ne traje više od tridesetak sekundi, gledatelji će podsvjesno upiti ideju da je prijezir sasvim prihvatljiva stvar.

Svo to vrijeme ženica se strpljivo smiješi. Njeno tijelo i izraz lica su savršena maska dobrodušnosti i ljubaznosti. Zaključak? Muškarac može slobodno pokazivati svoje emocije, a žena treba znati svoje mjesto. Takav obrazac ponašanja je preuzet iz robovlasništva. Pogledajte bilo koji film gdje se prikazuju robovi i gospodari i vidjet ćete reklamu za Diners.

7 komentara

  1. astrodrom 22.09.2010.
  2. neka tamo 22.09.2010.
  3. sanja peric 22.09.2010.
  4. sanja peric 22.09.2010.
  5. Slaven Hrvatin 23.09.2010.
  6. Cica Maca 24.09.2010.
  7. astrodrom 24.09.2010.