Rastajemo se, Cigani, sa vama

Mržnja prema Ciganima je ponovno u modi. Počeli su Francuzi s planiranjem masovne deportacije, a ni Hrvati ne kaskaju za trendom.

Zabrinjavajući je manjak sućuti prema narodu koji je stoljećima ugnjetavan zbog svog osebujnog načina života. Ali i za to ima rješenje.

Kuća jednog Cigana u Transilvaniji

Kuća jednog Cigana u Transilvaniji (Julie70/flickr)

Za početak definirajmo domovinu. Domovina je jedinstveno mjesto… jedino mjesto u kojem stranca možete gledati ispod oka. Jedino mjesto u kojem možete pravednički brundati o pohlepnim došljacima koji kradu radna mjesta poštenom domaćem stanovništvu. Jedino mjesto u kojem možete nasrnuti na stranca uz prešutno odobravanje gomile.

Kada se nađete u ulozi stranca, to više ne može biti zabavno. Davnih dana mi je u Beču, gdje sam studirao, prišao jedan sasušeni, dobroćudni starčić. Započeo je razgovor sa mnom i pitao me odakle sam, što radim u Austriji i kako mi se tamo sviđa. Nakon svega mi se ljubazno nasmiješio, poželio uspjeh na studiju i napomenuo da se nakon toga obavezno vratim odakle sam došao.

Nekoliko godina kasnije, u Americi, jedan prijatelj se žalio na strance koji poštenom radnom narodu Amerike uzimaju poslove. Onda je shvatio da priča sa strancem pa je brže-bolje dodao “naravno, ovo se ne odnosi na tebe”.

Nakon svega toga teško mi je prihvatiti argumente kako su Srbi naši stari neprijatelji, Cigani okorjeli lopovi, Rusi mafijaši, a Kinezi zli imperijalisti koji će nam vratove prikliještiti žutom čizmom.

Svi koji pate od predrasuda bi trebali nekoliko godina živjeti u tuđini da se na svojoj koži nauče toleranciji.

2 komentara

  1. astrodrom 16.09.2010.
  2. Slaven Hrvatin 17.09.2010.