Sulpyco, 2. dio: borba protiv nadriliječništva

Prije skoro mjesec dana pitao sam o antidepresivu Sulpyco, domaćem uratku neurologinje Maje Roje Novak.

U međuvremenu sam temu dodatno istražio, otkrio par novih i šokantnih detalja te o cijelom slučaju informirao Agenciju za lijekove i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Upravo sam dobio odgovor iz Agencije za lijekove.

Poštovani gospodine Hrvatin,

Hvala Vam na poslanim informacijama.
O navedenom tzv. “novom antidepresivu” naziva Sulpyco koji je spoj lijeka sulpirid i homeopatskih formula nemamo nikakvih informacija budući da nije odobren za stavljanje u promet u RH.
Ocijenili smo da je ovo slučaj za farmaceutsku i zdravstvenu inspekciju koje djeluju pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH te smo im proslijedili sve dosad poznate informacije.

Još jednom zahvaljujemo na Vašem mailu kojim ste nas obavijestili o ovom slučaju.

S poštovanjem,
Jasminka Tadin, dipl. novinar
Stručni suradnik za odnose s javnošću i informiranje

Kao psiholog nisam autoritet za medicinska pitanja. Zato je loše kada vijest o novom, “revolucionarnom” antidepresivu i laiku uključi alarme. Evo nekoliko primjera neetičkih postupaka koji ukazuju da se vjerojatno radi o šarlatanskom “lijeku”.

Upotreba bez adekvatnog testiranja

Izvorni tekst u kojem je mojzagreb.info hvalio Sulpyco ne navodi jedan zanimljiv detalj. Maja Roje Novak taj lijek primjenjuje već 5 godina! I to bez problema spominje na svojoj stranici.

Neurolog koji dizajnira lijekove

Kao što ne može svaki psiholog biti i psihoterapeut, dobar neurolog nije nužno sposoban dizajnirati lijekove. Ali sa sigurnošću možemo reći da dobar neurolog ne koristi svoje pacijente kao zamorce da bi zadovoljio svoju megalomansku taštinu.

Alohomeopatija

Lijekove i terapije sumnjive vrijednosti ćete lako prepoznati po nazivu koji djeluje znanstveno, ali to nije. Alohomeopatija (inače izmišljotina autorice Sulpyca) spada u tu kategoriju, ali i sama homeopatija je blago rečeno upitnog učinka. No to je tema za sebe pa pogledajmo samo što o tome piše na stranicama homeopatija.com:

Za razliku od ostatka svijeta, homeopatski pripravci u Hrvatskoj ne smiju imati istaknutu indikaciju tj. namjenu pripravka i moraju sadržavati opasku “bez dokazanih terapijskih indikacija”, koja se objašnjava nemogućnošću provođenja standardnih kliničkih testova za lijekove.

Znači, prodaju se pripravci za koje se po zakonu ne može reći za što su, na kojima piše da se ne zna djeluju li uopće i sve to bez zakonske i etičke odgovornosti. Jedan riječki kardiolog, poznat kao vrhunski stručnjak, pao je zbog primanja mita. Njegovi grijesi su ništa prema potencijalu za zloupotrebu koji proizlazi iz ovog kratkog odlomka o homeopatiji.

Intravenozna primjena

Ne radi se samo o homeopatskom bućkurišu kojeg popijete i ne može vam biti ništa jer u njemu po dizajnu nema aktivnih tvari. Ovaj bućkuriš se primjenjuje direktnim pucanjem u venu pa je još šokantnije što ga Maja Roje Novak tako olako primjenjuje bez znanja da nije štetan. Citiram:

Sulpyco(R) je injekcija koja se primjenujuje potkožno sa vrlo tankom inzulinskom iglom pa je pogodan i za samoprimjenu.

Osim, naravno, ako to radi svjesno i zna da se radi o neutralnoj placebo otopini bez sulpirida ili bilo čega što bi moglo djelovati. Vrijeme će pokazati.

Mnogi kod nas kukaju i plaču da živimo u državi kojoj nije stalo do građana. Ova priča dokazuje da nije uvijek tako. U našim institucijama sjede odgovorni ljudi koji nešto mogu pokrenuti – pod uvjetom da mi sami preuzmemo inicijativu.

13 komentara

 1. astrodrom 28.10.2010.
  • ena 26.03.2015.
 2. Slaven Hrvatin 28.10.2010.
 3. Cica Maca 29.10.2010.
 4. andvuk 29.10.2010.
 5. Slaven Hrvatin 29.10.2010.
 6. andvuk 29.10.2010.
 7. astrodrom 29.10.2010.
 8. Retka Zverka 12.11.2010.
 9. Slaven Hrvatin 12.11.2010.
 10. Retka Zverka 12.11.2010.
 11. dinoreic 16.05.2013.