Istine i laži o alternativcima i sektama

U Rijeci je ovoga vikenda održana Međunarodna konferencija “Destruktivne skupine i mladi”. Sudeći po tekstu na Tportalu, radilo se o gubljenju vremena, bacanju para i prodavanju magle.

Ovu temu već sam obradio u prijašnjem tekstu o sektama i alternativi pa ću se samo osvrnuti na način kako borci protiv sekti slažu naizgled snažne argumente na kulama od karata.

Scijentologija: pošast 21. stoljeća?

Tom Sackville iz Velike Britanije kaže da se britanska vlada ponaša neodgovorno prema sektama jer već tridesetak godina tolerira scijentologiju. Taj vjerski pokret je priča za sebe. Ponašaju se agresivno prema novinarima koji ih istražuju, kao i bivšim članovima koji kritiziraju scijentološku crkvu.

Za početak, prestanimo koristiti terminologiju sekte i kultovi. To je terminologija koja je zaostala iz vremena kada su Malj koji ubija vještice smatrali znanstvenim djelom. Radi se o novim vjerskim pokretima koji, bez obzira koliko nam njihova uvjerenja djelovala smiješno i egzotično, imaju pravo prakticirati

Ali ako vlasti smatraju da temeljni zakoni o religijskim slobodama pokrivaju scijentologiju, onda tu nema problema. Bez obzira što Tom Sackville mislio o tome.

Belgija i Francuska bit će zemlja antisektaška

U tekstu se ponavlja teza da su Francuska i Belgija donijele zakone protiv sekti. Francuska je donijela zakon “About-Picard” koji se u osam godina postojanja primijenio samo jednom, a u međuvremenu je izazvao demonstracije zbog gušenja vjerskih sloboda.

Pranje mozga

Borci protiv novih vjerskih pokreta jer to i jesu, često spominju psihološku manipulaciju i pranje mozga. Laici često precjenjuju hipnotički utjecaj i manipulativne tehnike jer ih ne poznaju. U Americi su, na primjer, odustali od bajki o pranju mozga i odlučili odraslim ljudima dopustiti da rade što žele. Maloljetnici ionako po postojećim zakonima ne mogu tek tako otići od roditeljskog doma.

Tijelo u 21. stoljeću, um u srednjem vijeku

Zabrinutim roditeljima čija se djeca čudno ponašaju (gladuju, satima meditiraju ili se bave jogom, nestaju, šute, agresivna su i sl.) stručnjaci su poručili da potraže pomoć kako bi im se pomoglo u ophođenju s djecom

“Zabrinutim roditeljima” treba otkriti jednu stvar. Ali oprez! Radi se o činjenici koja bi im mogla poimanje svijeta okrenuti naopačke pa bolje da čitaju oprezno. Jeste li spremni? Evo te istine: djeca, pogotovo tinejdžeri, se ponašaju čudno. To čudno, alternativno stanje svijesti, zovemo “pubertet”.

Što reći o tome da djeca satima meditiraju ili se bave jogom? Samo jednu stvar: djeco, na dobrom ste putu da ne postanete zadrti papci kao vaši roditelji.

Reci istinu nakon laži i laž će djelovati kao istina

U teoriji utjecaja ima jedna zgodna tehnika, formula koja ide ovako: istina-istina-istina-sugestija. Kada biste bili političar, to bi zvučalo ovako: U Hrvatskoj je visok stupanj nezaposlenosti. Ljudi su nesigurni i nezadovoljni. Narod je izgubio povjerenje u vlast. Zato trebate glasati za mene.

U praksi to zvuči vještije i suptilnije, ali i ovo dobro ilustrira princip.

U slučaju boraca protiv sekti, prvo su iznijeli klimav argument – da zli kultovi postoje i da su prijetnja zabludjeloj djeci i zabrinutim roditeljima. Nakon toga su ubacili legitimnu zamjerku na alternativnu medicinu koja je, nažalost, leglo šarlatana.

I sada, kako bi se moglo govoriti o tome da nam treba stroži zakon protiv medicinskih prevaranata, zgodno je uz muhu umlatiti i pčelu pa u isti zakon utrpati i nove vjerske pokrete.

To je glupo, neinformirano, zlonamjerno i krajnje sramotno.

7 komentara

  1. andvuk 01.12.2010.
  2. Boban 28.12.2010.
  3. Martina 23.11.2011.
  4. Biserka 24.04.2014.
    • Slaven Hrvatin 24.04.2014.