K2: legalna zamjena za marihuanu

Smiješno je kada mediji za promjenu napišu afirmativan tekst o konzumaciji droge. Još je smiješnije kada je tekst nedovoljno istražen pa se svodi na lupetanje. Tako je dalje.com objavio tekst o tome kako se u Zadru može kupiti Afghan, legalna zamjena za marihuanu.

Radi se o supstanci koja se zove K2 (K2 je planina blizu Afganistana, zato se koristi i naziv “afghan”), a poznata je i kao spice. Reklamira se kao mješavina bilja za legalno napušavanje. Istina je da je legalna, ali je i potencijalno štetna. Da je stvarno tako dobra kao što kažu, Organi za sprečavanje uživanja u životu bi je već zabranili.

K2, afghan, spice… što je to?

K2 je kombinacija bilja i kemijskih spojeva. Biljke se koriste da bi preparat izgledao slično marihuani te da bi se mogao pušiti. Kemijski spojevi su sintetički kanabinoidi, spojevi kemikalija sličnih THC-u koji je aktivni sastojak u marihuani.

Zanimljiva stvar je što biste te sintetičke tvari mogli uzimati i u obliku tableta ili kapi, kao što je slučaj s drugim sintetičkim drogama. Ali dodaje im se biljna mješavina da bi izgledale što sličnije marihuani. Ako nešto izgleda kao kanabis i puši se kanabis, lakše ga je prodati kao kanabis. Bez obzira što se radi o kemiji.

Koji su efekti i nuspojave spicea?

Što možete očekivati od pušenja legalne trave? Ovisi o vama i o tome što ste kupili. Često se može vidjeti komentare tipa “blaže od marihuane i traje puno kraće”. A kada prestane osjećate se glupo, kao da je zabava završila baš kada ste se počeli zabavljati.

Što se općeg dojma i nuspojava tiče, efekt uspoređuju s pušenjem lošijeg kanabisa, a neki osjećaju i mučninu.

Gdje kupiti K2?

Ovu “drogu” može se naći u head shopovima, dućanima koji obično prodaju bongove, vaporizatore i ostale alate za napušavanje.

Odmah vrijedi napomenuti da spice nije reguliran proizvod pa ne možete znati koji omjer bilja i kemije kupujete. Ako ste avanturist, to je prednost. Ali ako ste oprezni i stalo vam je do zdravlja, to je mana.

Što se mene tiče, radije bih se odlučio za marihuanu i riskirao sukobe sa zakonom, nego spice i riskirao zdravlje. A vlastima bi bilo pametnije da kao civiliziran svijet dekriminaliziraju marihuanu nego da im se građani truju gadostima.

4 komentara

  1. sanja 19.11.2010.
    • zzz 15.07.2012.
  2. deep 03.03.2014.
  3. Filip 27.07.2015.