Erste banka, dobitnica nagrade “Zlatni mulj”

Banke su uvijek poticajna tema. Nekima za nekontrolirano psovanje, meni za tekst. Počnimo s ovim oglasom.


Ova reklama jasno poručuje da će vam banka od samog ulaska u njeno raskošno zdanje upropastiti život. Jadan mužić htio je u ugodnom društvu predahnuti od napornog dana, a prokleta banka mu je ženu vratila prije vremena. Ženica je još donijela i kredit kojeg će oni, njihova nerođena djeca i unuci otplaćivati sljedećih šesto godina. Muž em što nije svršio, em mu je život svršio.

O samim uvjetima kredita nismo mnogo saznali, ali to nije bitno. Banke znaju da ćete za kredite doći njima, a ne kvartovskim lihvarima koji možda imaju povoljnije uvjete, ali se ne smiju reklamirati na televiziji. Zato se više ne trude vabiti kupce 0,005% nižim kamatama.

Umjesto toga, Erste banka klijentima nudi revolucionarnu prednost: ona će u kratkom roku odobriti kredit ili nećete platiti naknadu!

Kako bi, za usporedbu, izgledalo kada bi kafići bili banke? Nakon što smo kavu čekali par sati, konobari bi pred nas stavili prljavu šalicu, u nju pljunuli i smijali nam se u lice. Nakon brojnih kuknjava nesretnih kavopija, vlasnici boljih kafića bi konačno shvatili da to nije u redu. U reklamama bi zato isticali da ćete prljavu šalicu s pljuvačkom dobiti za najkasnije deset minuta ili ne morate plaćati napojnicu.

Ova reklama, dakle, nije namijenjena gledateljima. Oni nemaju izbora nego uzeti kredit pa je svejedno hoće li ropstvo potpisati kod Erste banke ili će ih grebati Zagrebačka. Smisao ove reklame je nešto sasvim drugo: da pokaže duhovitost i kreativnost marketinške agencije.

Prilikom godišnje dodjele nagrada za najbolji oglas, žiri će istaknuti kreativnost autora i kao dodatni plus zapisati da građani jedni druge redovito pitaju “s kim ti bankariš?” umjesto “tko ti pije krv?”. Oglašivačima je uvijek drago kada mogu dati obol kulturnom zagađenju društva pa će serija oglasa “S kim vi bankarite?” dobiti prestižnu marketinšku nagradu “Zlatni mulj”.

Građani su mrtvi, živjele banke i marketinške agencije!

6 komentara

  1. jungle queen 10.02.2011.
  2. ratimir 10.02.2011.
  3. Slaven Hrvatin 10.02.2011.
    • ratimir 10.02.2011.
  4. Retka Zverka 11.02.2011.
  5. Slaven Hrvatin 11.02.2011.