Pendrekom po zdravom razumu: senzacionalan uspjeh akcije “Đanki”

Policija je u centru Rijeke izvela spektakularnu akciju sprečavanja uzgoja, konzumacije i maštanja o marihuani. Nakon brojnih anonimnih dojava zabrinutih građana koji su u riječkom “Novom listu” pročitali da je u Rijeci otvoren “smart shop”, prodavaonica za prodaju opreme koja se može koristiti za uzgoj i konzumaciju indijske konoplje, policija je odlučila munjevito reagirati. Tako je nastala operacija “Đanki”.

Kampiranje

Prikriveni uzgoj marihuane? (Rototom2010/flickr)

Mjesecima su vrebali tko iz dućana izlazi, tko ulazi. Motrili su, fotografirali, snimali, zapisivali. Vrijeme akcije pažljivo su tempirali dva dana prije stupanja na snagu zakona kojim će se sankcionirati takve prljave rabote. Rezultat je bio spektakularan: zaplijenjena je veća količina nargila, papira za motanje cigareta, šatora i djelatnika.

Ali to nije sve. Izvori bliski policiji tvrde da će takvih akcija uskoro biti još više.

Jeste li znali da hašišari svoju drogu često uzgajaju kod kuće? Neki za to koriste podrum, ali većina samo prilagodi garderobni ormar za uzgoj. S unutarnje strane ga oblijepe aluminijskom folijom, iznad nje montiraju fluorescentne lampe i ubace biljke. Drugi dio akcije “Đanki” sastojat će se od pažljivog motrenja odjela za kuhinjske potrepštine u shopping centrima. Kada policajci u civilu primijete mršave dugokose tipove kako kupuju alu-foliju, odmah će ih privesti na obavijesni razgovor.

Istovremeno će na snagu stupiti posebna uredba za kupovinu fluorescentnih žarulja. Građani će morati imati opravdani razlog za kupovinu, a ako prodavač posumnja da se radi o narkomanu, kupac će biti dužan predočiti potvrdu o nekažnjavanju.

Kako je policija u dućanu “Snail smart shop” zaplijenila šatore i mreže, trebat će obratiti pažnju i na prodavaonice koje u ponudi imaju opremu za ribare i kampere. Osim što će prodavači imati iste dužnosti i ovlasti kao u prodavaonicama električne opreme, policija će izdati brošuru pod nazivom “Znate li gdje je vaše dijete kad kaže da ide na kampiranje?”

Da bi konzumenti marihuane pušili tu drogu, potrebni su im papiri i duhan koji se, na užas zabrinutih roditelja, već godinama mogu kupiti u prodavaonicama koje u narko miljeu zovu “kiosci”. Dileri te opreme često se maskiraju u sredovječne prodavačice. Policija će utvrditi na kojim se sve mjestima može kupiti ta oprema za uživanje droge, a počinitelji će biti najstrože kažnjeni.

Stručnjaci predviđaju da će provedba tih mjera riješiti probleme kao što su obiteljsko nasilje, pad nataliteta, nezaposlenost, korupcija i kopanje po kontejnerima.

3 komentara

  1. jungle queen 23.02.2011.
  2. Martina 23.11.2011.
    • Slaven Hrvatin 23.11.2011.