7 tipova posjetitelja koncerata

Ako ste bili na koncertima (pritom ne mislim na filharmonijske orkestre), ovaj popis posjetitelja koncerata, odobren od svjetske udruge psihologa, bit će vam poznat. Jeste li Telefonist ili Brbljavac? Kamerman ili Šetač? Heroj ili zločinac?

Koncert

U pozadini Brbljavac. S rukom na dupetu. (Lorri37/flickr)

Telefonist

Neki bi se na koncertu benda koji je po prvi put došao u vaš grad, i to na svojoj oproštajnoj turneji, potpuno opustili i prepustili uživanju u tom jedinstvenom događaju. Telefonist neće! Tu priliku će dobro iskoristiti da zove sve koje zna i obavještava ih gdje se točno nalazi. Kada ga pitaju kakav je bend, pauzirat će par sekundi da uopće čuje glazbu i odgovoriti: “Fenomenalni, ovo je trenutak koji čekam cijeli život. Ajd sad čujemo se kasnije, moram ići. Trebam nazvati Anu, Ivana, Petra…”

Brbljavac

Brbljavac najčešće dolazi u ženskom obliku jer se muškarci na koncertu moraju ponašati cool, a to podrazumijeva šutnju i tek povremeno dobacivanje komentara susjedu. Brbljavac je uvijek okružen čoporom srodnih duša, stoji na jednom mjestu i sipa bujicu komentara.

Kao što nije svjestan okoline (glasno će pričati i za vrijeme najemocionalnijih sentiša), nije selektivan ni u izboru tema. Podjednako će drobiti o svojoj svakodnevnoj rutini, vremenu ili će tračati prijatelje. Ako mu koncert na trenutak ipak privuče pažnju, to će ga potaknuti na prepričavanje podataka o bendu koje je baš tog dana pročitao na Wikipediji.

Kamerman

Kamerman je rijetka pojava na koncertima, ali uvijek ćete vidjeti barem jednog. Najčešće je muškarac koji se zavuče u miran kut, gdje ga nitko neće laktariti ili polijevati pivom. Odmah na početku izvuče mobitel, usmjeri ga prema pozornici i snima cijeli koncert. Strastveni je obožavatelj benda, ali si ne može dopustiti da otkači jer svaki pokret kvari kvalitetu snimke.

Zato na licu uvijek nosi zgrčen osmijeh koji se pretvara u izraz neizrecive tuge kada na kraju koncerta otkrije da je zvuk neprepoznatljiv, a snimka prikazuje zeleno-plavo-crne mrlje.

Fan jedne pjesme

Fan jedne pjesme na koncertu je samo s jednim ciljem – da čuje tu prokletu stvar. Njega često možemo naći kod bendova koji su u 30 godina karijere imali samo jedan hit ili su se ponovno okupili 60 godina nakon raspada. Uporno traži svoju pjesmu u pauzama između pjesama i pokušava nadglasati fanove druge (i ne tako dobre) pjesme.

Njegova tragedija je što je bend tu pjesmu imao namjeru iskoristiti za bis, ali ih je fan jedne pjesme toliko iziritirao da će umjesto nje svirati B-stranu najgore prodavanog singla.

Šetač

Kao i Telefonist, šetač je na koncertu da bi bio primijećen. Zato on, pod izlikom da prijateljima nosi piće ili “mora još jednom u WC”, stalno patrolira i pozdravlja prijatelje na koje je nabasao: “Ma koncert je mrak, samo još da odsviraju ‘Honey I want your juice, be my baby tonight’. Već su to svirali? Nemoguće!”

Murphyjev zakon nalaže da šetač mora biti dvometraš kako bi maksimalno kvario užitak Sardinama.

Smrdljivac

Ako ste srećom ili Božjom milošću zaobišli sve prethodne tipove, Smrdljivca nećete. Svoj tjelesni miris – mješavina arome pljesnivog sira, užeglog znoja i triput kuhanog kupusa kojem je davno istekao rok trajanja – tjerat će vam u nosnice energičnim skakanjem. Do svježeg zraka doći ćete samo kada ode po pivo kako bi obnovio zalihe znoja.

Sardina

Sardina voli bend i na koncertu je da ga sluša i gleda. Zato mirno stoji u gužvi i pravi se da ne postoje vrućina, znoj, gužva… i svi prethodno opisani tipovi. Sardinu ćete rijetko susresti i sprema joj se status ugrožene vrste.

10 komentara

 1. Retka Zverka 18.07.2011.
  • Slaven Hrvatin 19.07.2011.
 2. Poreč 19.07.2011.
 3. MUZIKA JE VAŽNA 21.07.2011.
 4. Ri-girl 22.07.2011.
  • Slaven Hrvatin 22.07.2011.
   • Ri-girl 23.07.2011.
 5. Medulin 27.07.2011.
 6. T Rajčica 01.12.2011.
  • Slaven Hrvatin 01.12.2011.

Odgovori