Vladin plan za franačke dužnike i zatvorenička dilema

Prije mjesec-dva Vlada Republike Hrvatske banke je nakon mukotrpnih pregovora prilagodila da pogoduju same sebi. Franačkim dužnicima omogućila je produženje kredita, a banke su smanjile kamate toliko da se dužnici pitaju radi li se o sprdačini ili uvredi. Da stvar bude gora, tečaj franka je potpuno podivljao, a Vlada je intervenciju proglasila uspjehom.

Sada je, nakon osnivanja Udruge Franak i sve više novinskih tekstova o ljudima koji se spremaju pasti travu, Vlada krenula u novu akciju. Fiksirala bi franak na 5,8 kuna, a građani bi ostatak plaćali novim kreditom. Izvorni tekst možete pročitati u Jutarnjem, a u ovom tekstu ću se pozabaviti psihološkim konceptom zatvoreničke dileme i kako se to može primijeniti na franačke robove.

Brzi krediti

Brzi krediti (jferzoco/flickr)

Što je zatvorenička dilema?

Recimo da je policija uhvatila dva počinitelja zločina. Policija zna da su krivi, ali za to nema dovoljno dokaza i istražiteljima jedino preostaje da počinitelje prisile na priznanje – u suprotnom će ih samo moći osuditi za nešto beznačajno. Zato odvajaju osumnjičenike i svakome nude primamljivu ponudu: ako svjedoči protiv drugoga, bit će oslobođen. Evo koje su mogućnosti na raspolaganju počiniteljima:

 1. Obojica odbijaju suradnju – najbolje rješenje jer će proći relativno blago.
 2. Jedan surađuje, drugi ne – jedan prođe dobro, drugi nastrada.
 3. Obojica surađuju – i nastradaju.

Zatvorenička dilema vrti se oko toga što ćete učiniti na mjestu zatvorenika. Ako i vi i vaš partner znate koja je igra policije, s lakoćom možete odbiti bilo kakav razgovor i suradnju. Ipak, za to je potrebna zrelost i povjerenje. Možete vjerovati jedino sebi, ali nikada ne znate što će policija ponuditi vašem partneru. Zato, kako vrijeme ide, mogućnost da ga izdate postaje sve primamljivija.

Taj princip možemo primijeniti na trenutnu situaciju sa “švicarcima”. Kreditnim robovima Vlada je u početku ponudila jednu smiješnu opciju, a sada im se ruga i drugom. Razlika je u tome što ova posljednja na prvi pogled djeluje primamljivo. Ponudom trenutnog olakšanja mogla bi biti dovoljno primamljiva da se za “balon kredite” odluči jedan segment dužnika. Time bi se Udruzi Franak smanjila podrška i Vlada bi se radosno mogla vratiti onome što čini najbolje – potpunom ignoriranju volje i potrebe naroda.

Na “švicarcima” je da ovo shvate kao dobru i lošu vijest. Loša je da za sada i dalje nema kvalitetnih rješenja, a dobra da je ovo znak panike financijskih terorista. Svakako treba postići dogovor, ali prema stvarnim potrebama dužnika. Znate i sami da vuk ovcama nije dobar pastir.

11 komentara

 1. Neki Tamo 03.08.2011.
  • Slaven Hrvatin 03.08.2011.
 2. mamlaz 05.08.2011.
  • Slaven Hrvatin 05.08.2011.
  • mali ivica 10.08.2011.
 3. mamlaz 05.08.2011.
  • Slaven Hrvatin 05.08.2011.
 4. Mooda od labooda 10.08.2011.
  • Neki Tamo 10.08.2011.
  • Mamlaz 10.08.2011.
 5. Mooda od labooda 10.08.2011.

Odgovori