Kako čitati oglase za posao

Jedna tvrtka nedavno je tražila kandidata s impresivnim zahtjevima:

Tražimo:

 • Grafički dizajn: poznavanje rada u Photoshop-u, Ilustrator-u ili Corel-u (obrada fotografija, izrada plakata, flayera, promo materijala, izrada animacija…)
 • Upravljanje sadržajima preko weba: poznavanje rada u CMS sustavu (Joomla)
 • Web i programiranje: poznavanje html i php koda, iskustvo u održavanju web stranica i webshop-ova
 • Web marketing: poznavanje društvenih mreža, snalažljivost u odabiru tehnologija za unaprijeđenje posla (internet marketing).
 • Jezici: Odlično poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu i njemačkog (opcionalno).
 • Razno: Poželjno znanje rada u turizmu. Iskustvo u radu s ljudima, komunikacijske i organizacijske sposobnosti.

Poruka je jasna: početna točka je da ste izvrsni stručnjak u više potpuno različitih polja. Kada to vidite u oglasu, očekujte lošu plaću i potcjenjivanje. Da stvar bude gora, kada šef odluči da je uzgoj kupusa profitabilniji od weba, marketinga i turizma, srezat će vam plaću i dobaciti motiku.

Ovaj vodič omogućit će vam prepoznavanje loših tvrtki samo čitanjem teksta oglasa za posao.

stres

Nasmiješi se – povraćat ćeš kod kuće (bottled_void/flickr)

Samoinicijativnost i fleksibilnost su znak da će vam vlasnik tvrtke biti kafanski menadžer, tip koji vrijeme provodi po birtijama s glavonjama, a firma mu služi za šminku. Nitko vam neće reći što da radite, ali će na vas urlati ako to ne ostvarite. To uključuje baš sve – primanje poziva prevarenih kupaca, izradu marketinškog plana, financijsku analizu poslovanja u prošlom desetljeću ili programiranje baza podataka.

Zadovoljstvo u radu s klijentima u oglasu za posao čvrst je znak da će vam mušterije biti probrani sociopati. Od vas će uvijek tražiti više usluge za manje novca, a ako ne budete dovoljno servilni, obratit će se vašem nadređenom. On će na vas urlati jer ne razumijete u kojoj recesiji živimo, prijetiti vam otkazom i na kraju sa sadističkim osmijehom reći “A sada se vrati na posao. Gdje ti je smiješak?”

Ako ste već promijenili nekoliko poslodavaca, fraza tim mladih ljudi će vam odmah aktivirati sve alarme. Ona ukazuje da firma posluje na vrlo specifičan način. Zapošljavaju mlade ljude bez iskustva jer će im oni davati imidž otkačene, progresivne firme. Ta radna snaga je spremna raditi za bijednu plaću uz neplaćene prekovremene (menadžer kaže da trudom moraju nadoknaditi manjak iskustva), a kvalitetom se nitko ne opterećuje: glavešine su majstori spina i s lakoćom klijenta uvjeravaju da je dobio vrhunski proizvod. Kada mladi djelatnici steknu nešto iskustva, zatraže povišicu. Nakon što ih šef nekoliko puta odbije i na kraju im smanji plaću, shvaćaju poruku i daju otkaz. Firma ponovno zaposli mlado meso i time si osigurava trajni status tima mladih ljudi.

Izražene prezentacijske vještine, za razliku od drugih fraza, nisu naročito strašna stvar. To samo znači da znate slagati osnovne Powerpoint prezentacije (žuta slova, plava pozadina) i imate dovoljno oštar vid za čitanje s projektora. Ako, s druge strane, znate ostvariti kontakt s publikom, govorite razgovjetno, ne trebaju vam slajdovi i teoriju znate potkrijepiti praksom, nemojte se javljati na ovakve oglase. Potencijalni šef će vas smatrati imbecilom.

Jeste li ikada vidjeli oglas u kojem se spominje “vrhunska” plaća? Primanja se uglavnom opisuju kilavo: “stimulativna”, “progresivna” ili “moguće napredovanje”. Ako dođete na razgovor za posao u ovakvu firmu, vaš sugovornik će vam ponosno pokazati skalu plaćanja od ispodprosječne (to je vaša početna) do sasvim pristojne. Pritom vam neće reći da se svi osim njega ne mrdaju s početne, a sasvim pristojno mogu zarađivati samo oni koji što prije pobjegnu.

Spremnost na učenje i usvajanje novih znanja na prvi pogled djeluje kao će vam poslodavac plaćati dodatno obrazovanje. Nema šanse! Uručit će vam masne knjižurine koje ćete čitati nakon posla. Ako vas i pošalju na plaćene edukacije, od vas će očekivati da potpišete aneks ugovora kojim ćete se obvezati na još deset godina robije ili im platiti trošak edukacije… sa kamatama.

Fraza timski radnik nalazi se u skoro svakom oglasu i znači da ćete raditi kao pas, a vođa tima će pokupiti sve zasluge. Suprotno ne važi: u slučaju grešaka, vođa tima će svu odgovornost svaliti na vas.

Željni novih izazova znači da ćete doći u pakao, a šef će vam biti sam Lucifer.

18 komentara

 1. ko to tamo peva 05.09.2011.
  • Slaven Hrvatin 05.09.2011.
 2. Cifra78 06.09.2011.
 3. Ri-girl 06.09.2011.
  • Slaven Hrvatin 06.09.2011.
 4. Kristijan 16.09.2011.
  • Slaven Hrvatin 16.09.2011.
  • buba mare 19.09.2011.
 5. bolix 28.09.2011.
 6. Toni 05.10.2011.
 7. Ahrimana 14.03.2012.
 8. mirovina 08.05.2012.
  • Slaven Hrvatin 09.05.2012.
   • Stanko 10.05.2012.
    • Slaven Hrvatin 10.05.2012.
     • Stanko 10.05.2012.
 9. ule 16.06.2012.
  • Slaven Hrvatin 16.06.2012.