Kako sačuvati posao u recesiji

Jeste li već čuli za Paretovo pravilo? Ono kaže da 80% rezultata na poslu postižete s 20% truda i vremena. Za preostale rezultate treba najviše truda i upravo u tome se razlikuju oni koji su dovoljno dobri u svom poslu od onih koji su izvrsni.

Ako ste zaposleni, smatrajte se sretnim i nemojte se opuštati. Pošto većina zaposlenih ulaže 80% truda, u slučaju otkaza ostat će oni koji daju mnogo više. Evo kako to možete postati baš vi.

noge

Teška povreda radne discipline (slworking2/flickr)

Pobijedite odugovlačenje

Svaki posao uključuje dvije vrste poslova: one koje morate obaviti što prije i one koje bi bilo dobro riješiti, no mogu pričekati. Počnete li odrađivati one za koje vas šef ne ganja, sigurno ćete dokazati da ste nezamjenjivi djelatnik, zjenica u oku svog nadređenog.

Zato za početak napravite popis svih tih neriješenih poslova i pored svakoga napišite tko bi ih mogao napraviti. Zatim ih dodijelite odabranom kolegi i pobrinite se da zadaci budu obavljeni pažljivo i kvalitetno. Ne oklijevajte koristiti prijetnje, ucjene i patetičnu kuknjavu! Na kraju samo trebate obavijestiti šefa i preuzeti svu zaslugu za izvršenje.

Usvajajte nova znanja

Znate li ljude koji se aktivno opiru savladavanju novih znanja? To su oni koji više vole komunicirati faksom nego e-mailom, dokumente vam dostavljaju mailom (jer moraju) i isprintano (da ne bi zapeli u bespućima interneta), a na reveru nose broš u obliku pisaće mašine. Takvim brontosaurima zajamčena je karta za prvu sezonu reality showa “Tko će prvi dobiti otkaz?”.

Nemojte biti među njima; posvetite se cjeloživotnom učenju! Znanja koja vam trebaju su ona koja daju kompetitivnu prednost: tko u firmi vara suprugu i s kim, tko namješta natječaje svojim pajdašima, tko potkrada firmu i tko mu u tome pomaže.

Uz ovakve informacije ubrzo ćete postati nezamjenjivi.

Poboljšajte komunikaciju s kolegama

Svaka firma ima barem jednog mrkog, zlovoljnog, negativnog djelatnika kojemu sve i svatko idu na živce. Život je dovoljno depresivan da bi se družili s ljudima kojima nikad nije dobro pa ćemo takve ljude instinktivno izbjegavati. To ih vodi u izolaciju, a izolacija u počasno mjesto na listi za odstrel. Kome će nedostajati dežurni depresivac?

Zato navucite osmijeh, ispravite kičmu, otvorite usta i – lažite! Hvalite uspješnost kolega, frizure žena, figuru muškaraca, a sa šefovima popustite sve kočnice i prepustite se brutalnom ulizivanju. Moć komplimenta je toliko snažna da ih ne možemo zanemariti čak ni kada znamo da sugovornik to uopće ne misli.

Tko može otpustiti djelatnika koji zna prepoznati vrijednost u drugima?

Budite točni

Nisu svi šefovi loši i ne pristupaju svi otpuštanju radnika sa sadističkom strašću. Kada treba srezati broj radnika, jer je tako lakše nego smanjiti povlastice vlasnicima i direktorima, mnogi menadžeri osjećaju jad i grižnju savjesti pa si olakšaju dušu otpuštanjem “loših” djelatnika.

Najlakši način da se kandidirate za otkaz je da redovito kasnite na posao. Svima se ponekad dogodi nezgoda zbog koje ne stignu na vrijeme, ali redovito kašnjenje samo je znak šlampavosti i neozbiljnog odnosa prema poslu. Potrudite se dolaziti prije početka radnog vremena, pogotovo zato što ćete tako ostvariti dvostruku dobit: djelovat ćete savjesno i moći ćete ranije prionuti poslu u fušu.

Kultivirajte imidž savjesnog radnika

Iako je važan, pravovremeni dolazak na posao samo je jedna komponenta pravilnog upravljanja imidžem. Kada ste već uspješno stigli u firmu, vrlo je važno da djelujete zaposleno.

Ako vas kolega pita za pomoć, nemojte reći “nema problema, baš nemam pametnijeg posla”. Ispravan je odgovor “mogla bih naći par minuta. O čemu se radi?” Tako ćete se pobrinuti da vas ne gnjave višesatnim zadacima, već samo onim što je najvažnije – i što najbolje izgleda pred upravom. Uvijek bolje izgledaju oni koji obavljaju velik broj tričarija od onih koji u par mjeseci riješe samo jedan projekt, makar on promijenio budućnost tvrtke.

Kada trebate prolaziti hodnicima, nikada se nemojte sluzavo vući po podu! Stavite nekoliko praznih papira pod ruku i žustro marširajte. Na pitanja kolega kako ste odgovarajte samo “uvijek neka hitnoća, po običaju”.

Čak i kada sjedite u uredu, nema opuštanja! Pobrinite se da grijete stolicu duže od drugih i da svi za to znaju – ali diskretno. Tu i tamo spomenite kako ste “opet ostali nakon radnog vremena”, ali ne zato što vam je posao pretežak već zato što ste savjesni. To je uvijek plus za vašu reputaciju uzornog radnika, a u miru i tišini lakše ćete obavljati privatne projekte.

Masovno otpuštanje često djeluje kao nasumičan čin. Ipak, ako pažljivo pogledate, u bilo kojoj ustanovi neki uspješno plivaju dok druge povuče prvi vir. Uz ove savjete očekuje vas sjajna budućnost uz minimalan trud.

4 komentara

  1. Mamlaz 27.10.2011.
    • Slaven Hrvatin 27.10.2011.
  2. buba mare 28.10.2011.
    • Slaven Hrvatin 29.10.2011.