Lekcije Stevea Jobsa – i zašto vam neće biti korisne

Umro je Steve Jobs, genijalni biznismen i inovator, autor mnogih spravica bez kojih ne možemo zamisliti 21. stoljeće. Njegov životni put je inspirativna priča o usponima i padovima, genijalnim izumima i potpunim promašajima, osluškivanju potreba korisnika i potpunom zanemarivanju svojih djelatnika.

Ovih dana čitat ćete brojne tekstove o Jobsovoj odvažnosti, motivaciji i nošenju s teškom bolešću. Ti će vam tekstovi ulijevati povjerenje da i vi možete postići mnogo više, da nikada nije kasno ostvariti ciljeve o kojima godinama sanjarite.

To, nažalost, ipak nećete učiniti. Pogledajmo zašto je to tako i kako biste nešto ipak mogli poduzeti.

Tri lekcije Stevea Jobsa

Steve Jobs je 2005. godine održao govor studentima američkog sveučilišta Stanford. Ispričao im je tri priče o hrabrosti, gubitku i smrti.

Prva lekcija bila je da ne možete shvatiti što se događa osim nakon što se dogodilo i zato morate računati da će sve ispasti kako treba. Trebate se prepustiti, činiti ono što smatrate ispravnim, mada vam se činilo da ćete upravo tako skrenuti s puta.

Druga lekcija bila je o ljubavi i gubitku. U dvadesetoj godini, Jobs je u garaži svojih roditelja pokrenuo tvrtku koja je kasnije postala Apple. Nije imao ni trideset godina kada ga je upravni odbor te već multimilijarderske tvrtke odlučio otpustiti.

Nakon početkog šoka i propitivanja svega što je učinio, shvatio je da još uvijek voli svoj posao. Pokrenuo je nekoliko projekata, uključujući tvrtku NeXT i vodeći animatorski studio Pixar. Ironijom sudbine, Apple je kasnije kupio NeXT i Jobs se automatski vratio u tim. Zaključio je da čovjek može biti sretan jedino kad nađe ono što ga istinski usrećuje i tome posveti svaki atom svoje energije.

Treća lekcija bila je da svi strahovi i oklijevanja postaju beznačajni kada ih usporedite sa smrću. 2004. godine, Jobsu je otkriven rak gušterače. Liječnik mu je dao nekoliko mjeseci života i savjetovao da ih što kvalitetnije provede sa svojom obitelji. Kasnije su otkrili da se ipak radi o izlječivom tumoru i kirurški su ga odstranili.

Jobsova poruka je da nikada ne znate koji će vam dan biti posljednji te da si zato ne možete priuštiti živjeti tuđe snove. Slijedite srce i svoj unutarnji glas jer oni znaju što stvarno želite… sve drugo je sporedno.

Izlaganje je završio savjetom “ostanite gladni, ostanite blesavi”. Pogotovo imajući u vidu njegovu nedavnu smrt, Jobsov govor će vas dotaknuti, potresti i nadahnuti. I od toga neće biti ništa.

Zašto ga nećete poslušati?

Prosječan čovjek* živi život koji se sastoji od rutinskih aktivnosti. Radni dani nalikuju drugim radnim danima, a vikendi drugim vikendima. Prije spavanja maštamo kako ćemo sutra početi ostvarivati svoje ambicije, a kada sutra postane danas, automatski se uključimo u stare, poznate programe.

Rutina nije jedini problem. Drugi je nestvarnost snova. Naime, ljudska priroda traži sigurnost i pouzdanost. Snovi, koliko god privlačni bili, povlače niz neugodnih pitanja: što ako propadnem? što ako ispadnem budala? što ako otkrijem da me to nije zanimalo?… Zato je lakše poslušati Stevea Jobsa ili pročitati tople citate Paula Coelha na Facebooku, ali konkretnih rezultata od svega toga neće biti.

Konačno, čak i ako odlučite krenuti u ostvarenje snova, početak će biti spor i mukotrpan,a rezultati neće biti ni blizu očekivanih. Nakon što se potroši početni entuzijazam, većina nas padne na prvim frustracijama.

Zbog svega ovoga, ostvarenje životnih ambicija u teoriji je plemenit ideal. U praksi, to je samo muka usporediva s dijetom, prestankom pušenja ili zdravijom prehranom.

Ipak, nije sve izgubljeno. Evo što možete učiniti.

Kako postati Steve Jobs?

Ključ uspjeha je jačanje volje i rušenje oklopa inercije.

Za početak, sjetite se ljudi koji su vam najvažniji u životu. Već danas odaberite jednoga od njih i učinite nešto što će ga usrećiti. Pritom nemojte ništa tražiti zauzvrat: učinili ste dobro djelo, prihvatite zahvalnost, objasnite da nemate skrivenih motiva i što prije promijenite temu.

Drugi korak je rješavanje stvari koje odugovlačite. Mnogi od nas imaju obaveze koje treba obaviti, ali mogu čekati pa nas mjesecima tiho gnjave iz mračnih dubina svijesti. Odaberite jednu od njih i prisilite se da je riješite što prije.

Treća stvar je ona najteža. Razmislite o čemu maštate. Čime bi se bavili kada novac ne bi bio problem? Otkrijte što možete učiniti već danas, bez obzira koliko se činilo glupo ili beznačajno, i obavite to danas.

Posvetite se ovim jednostavnim stvarima svakog dana i jednoga dana postat ćete, u granicama svojih mogućnosti, Steve Jobs. A ako svoje suradnike budete tretirali kao ljudska bića, postat ćete bolji od Jobsa.

* svi smo mi prosječni i svi mislimo da smo posebni.

19 komentara

 1. Mamlaz 09.10.2011.
  • Slaven Hrvatin 10.10.2011.
  • sanja peric 10.10.2011.
   • Mamlaz 10.10.2011.
    • Slaven Hrvatin 11.10.2011.
     • Mamlaz 11.10.2011.
 2. astrodrom 10.10.2011.
  • Slaven Hrvatin 10.10.2011.
 3. Chico 10.10.2011.
  • Slaven Hrvatin 10.10.2011.
 4. Tomislav 10.10.2011.
 5. WEb DiZajn Cifra78 11.10.2011.
 6. ArijelBG 11.10.2011.
 7. lgs 15.10.2011.
  • Slaven Hrvatin 15.10.2011.
 8. Xanax boy 18.10.2011.
  • Slaven Hrvatin 19.10.2011.
 9. Xanax boy 19.10.2011.
  • Slaven Hrvatin 19.10.2011.