Marsovci i mudrice

Stvaranje otpornosti na neželjeni utjecaj dug je i težak put. Dobra stvar je što prilike za vježbanje svjesnosti možete naći svuda. Jedno od najboljih mjesta su ljekarne, mjesta na kojima se vodeće svjetske korporacije natječu u iskorištavanju vašeg straha od smrti i patnje.

Jedna od takvih brošura je “Marsovci i mudrice”, šareni i veseli letak koji vas uvjerava da je sipanje vitamina, minerala i kemijskih aditiva u grlo vaše djece upravo ono najbolje što možete učiniti za njih.

marsovci

Vjerujete li nasmiješenom vanzemaljcu?

Ova analiza pokriva jednu stranu brošure “Marsovci-mudrice”. Ako volite križaljke i zagonetke, pokušajte sami dešifrirati drugu stranu.

Tko proizvodi Marsovce i mudrice?

Prvi korak u analizi utjecaja uvijek je saznati nešto više o onome tko stoji iza poruke, a u ovom slučaju radi se o tvrtki Walmark AS. Google o njima ne nudi puno informacija. Veliki su, dilaju proizvode od dječjih sirupa do tableta za potenciju i to je to.

Ipak, ako ne možete naći čvrste argumente protiv onih koje istražujete, uvijek možete biti zlonamjerni. Tako sam otkrio da Walkark u ponudi ima lijek protiv ćelavosti, a direktor im nije naročito dlakav. To je dovoljan indikator da im ni ostali proizvodi nisu božji dar planeti Zemlji. Možda Marsovci imaju rješenje?

Marsovci

Kao i mnogi drugi dodaci prehrani, Marsovci sirup sadrži generički popis prednosti: jača imunitet i pomaže zdravlju, osjećate se bolje, bla bla. Primijetit ćete da brošura o tim korisnim efektima govori neodređeno: pomaže, osigurava, jače, posebno se preporučuje… Svaki put kada vidite takve fraze, pitajte se “tko to kaže?”, “što je neophodno?”, “na koji način to čini?”

Odgovori na ta pitanja su u popisu aktivnih sastojaka čiji nazivi na prvi pogled zvuče impresivno, ali nakon malo istraživanja prednosti nisu toliko jasne. Evo što nam mali zeleni (koji možda imaju drugačiju biokemiju) preporučuju:

Bioflavonoidi
Svrha: protiv alergija i upala
Nuspojave: potencijalno karcinogeni
U prirodi: agrumi, šumsko voće, tamna čokolada, peršin

Beta glukan
Svrha: pad imuniteta kod dijabetesa, karcinoma, HIV-a
Nuspojave: siguran za korištenje kod odraslih, ne preporučuje se trudnicama, za djecu nepoznato
U prirodi: svježi kvasac, gljive

Cink
Svrha: imunitet, liječenje akutnog proljeva, sprečava probleme u rastu
Nuspojave: potreban je u vrlo malim dozama, a veće doze povećavaju rizik raka prostate
U prirodi: žitarice, grah, orašasti plodovi

DHA
Svrha: zdravlje srca i razvoj mozga
Nuspojave: mučnina, razrjeđivanje krvi
U prirodi: riba

Osim ovih upitnih sastojaka, Marsovci sirup sadrži i pregršt neimenovanih vitamina i minerala. Iako alkemičari iz Walmarka žele da vjerujete kako je to baš super, korist od takvih dodataka prehrani je u najboljem slučaju precijenjena, a u najgorem nikakva.

Brošure kao što je “Marsovci-mudrice” dizajnirane su s ciljem da vas zavedu šarenilo i prijateljski ton teksta. Da bi vam olakšale kupovinu, namjerno su postavljene na pultu ljekarni. Pošto je grižnja savjesti jedan od najboljih motivatora, logika je demonski jednostavna: ako bolesnoj djeci već kupujete lijekove, najlakše je postupiti po refleksu i kupiti im bočicu Mudrica.

Nemojte.

Dodatni resursi:

3 komentara

  1. Mamlaz 18.10.2011.
    • Slaven Hrvatin 19.10.2011.
  2. Vita 04.11.2011.