HDZ ugodno iznenadio predizbornim spotom

HDZ je predstavio svoj predizborni spot. Ne bih nikad vjerovao da ću to reći, ali…

Spot mi se sviđa.

Ne toliko da pomislim “opa, ove godine ću izaći na izbore” već “svaka čast, iz ničega su izvukli nešto”.

Stavite se na trenutak u položaj HDZ-a, koliko god vam to bilo neugodno. Donedavno ste bili moćnici, a sada su vaši predizborni plakati postali predmet sprdačine i hakeri vam planiraju srušiti web stranicu. Postali ste predmet poruge i potpuni autsajder u predizbornoj kampanji, a za vas će glasati uglavnom oni koji se boje utvare komunizma nad kojom je davno izvršen egzorcizam.

Imajući to sve u vidu, ovaj spot je najbolje što se moglo učiniti. Kada bi publici ponudili nešto u stilu spota Kukuriku koalicije, cijeli hrvatski internet bi se pobrinuo da se u 24 sata pojavi nekoliko desetina parodija – redom boljih od originala.

Pogledajmo spot.

Reklamom dominiraju stroge, zemljane boje. Mada prevladava smeđa, monotoniju uspješno razbija zelenilo stabla. Jadranka Kosor je odjevena elegantno ali, što je i važnije, neupadljivo. Čak i broš, po čemu je poznata, ovom prilikom je odabran da ne plijeni pažnju.

Bilo kakvo razbacivanje ekstravagancijom u ovim okolnostima izazvalo bi porugu, no publika od političara ipak ne očekuje da se narodu obraća iz svinjca. Zato smatram da je vizualni dojam spota – elegantno ali ne razmetljivo – dobro odabran.

Ako pogledamo zastavice, vidjet ćemo da je i njihovom redoslijedu posvećena pažnja. Na stolu Hrvatska stoji prije stranke, a u pozadini nacija prije Europske unije, a obje prije HDZ-a.

Poruke gđe Kosor su očekivane. S obzirom na seriju skandala vezanih uz njenu stranku, dobro je da je odmah počela osvrtom na taj problem. Može se činiti da je pripisivanje tih napada zloj medijskoj kampanji komunjara smiješno loš potez, no to je HDZ-u vjerojatno jedini preostali spin. Kako toj stranci ciljana publika nije najbistrija, to je u redu.

U sljedećem dijelu HDZ prikazuje kao slabiju stranku: počelo je u baraci, nastavilo se agresijom na Hrvatsku, a tu su bile i ljute borbe protiv euroskeptika. To je suptilan i lukavi manevar jer istraživanja pokazuju da su ljudi, bez obzira na stvarne zasluge, automatski skloni stati na stranu slabije stranke. U situaciji kada HDZ-u prijeti siguran poraz, ipak je velika razlika između gubitka saborskih mjesta i potpunog uništenja. Ovakvo potenciranje statusa gubitnika može im samo pomoći.

Objektivno gledajući, predizborni spot HDZ-a je statičan, staromodan, a kao poruka osiromašenim i razočaranim biračima, slogan “najbolji kad je najgore” potpuno je promašen. Ali bolje ne mogu.

14 komentara

 1. silverci 18.11.2011.
  • Slaven Hrvatin 18.11.2011.
   • silverci 18.11.2011.
    • Slaven Hrvatin 18.11.2011.
     • silverci 18.11.2011.
     • Slaven Hrvatin 18.11.2011.
     • Mamlaz 18.11.2011.
     • Slaven Hrvatin 18.11.2011.
 2. Emilio Gašpić 18.11.2011.
  • Slaven Hrvatin 18.11.2011.
  • Frondy 18.11.2011.
   • Slaven Hrvatin 19.11.2011.
 3. astrodrom 18.11.2011.
  • Slaven Hrvatin 18.11.2011.