Hrvatski turizam 2012: još jedna neuspješna reklama

Hrvatska ima novi spot za promociju našeg turizma. U njemu violončelistica Ana Rucner svira Beethovenovu “Odu radosti” dok se izmjenjuju besprizorni prizori Hrvatske.

Spot je tehnički vrhunski izveden, ali ima samo jednu manu: marketinški je potpuno promašen.


Da bismo bolje shvatili zašto je spot katastrofa, bez obzira na vizualnu i glazbenu kvalitetu, pokušajmo ga pogledati očima potencijalnog turista.

Prvih tridesetak sekundi gledamo hladne snimke tmurnih oblaka, ledene vode i mračne noći. Nigdje ni traga ljudskom biću. Potpuna negostoljubiva, zastrašujuća pustoš. Je li to možda Norveška?

Bit će da nije. Turistički spot za tu zemlju predstavlja je kao mjesto gdje ne samo da žive ljudi, već se i dobro zabavljaju.

Spot nas vraća na pravi put kada se pojavljuje muškarac koji, u podjednako hladnom okruženju, svira gajde. Pa naravno, radi se o Škotskoj! I to modernoj Škotskoj jer tip ne nosi kilt nego kratke hlače.

Ipak, nije to ni Škotska. Ta hladna i pusta zemlja čak je i za kampanju “Posjetite Škotsku zimi” napravila senzualan spot.

Prelazimo na polja žita i suncokreta. Možda Nizozemska? Ne, žena na biciklu stilom više daje na Poljakinju. Nakon potpuno besmislenog ulaska dječaka u autobus, u očaju počinjemo pogađati. Bale sijena – Rusija? Vinogradi – Italija? Dvorac – Njemačka? Ma gdje smo to?!

Sekvence se ubrzano izmjenjuju bez glave i repa. Časna sestra na biciklu, dvorac, pogled iz tramvaja. Sada je već sve više ljudi, ali oni djeluju previše depresivno da bi komunicirali. Pogledi su uprti negdje u daljinu, a izraz lica podsjeća na Mona Lisu.

Jedina radosna osoba u Odi radosti je sviračica koja iz kadra u kadar, iz samo redatelju poznatih razloga, mijenja odjeću.

Slijede nasumično odabrane prirodne ljepote, ribari, a u kadar su se ugurala i hobotnica te uvijek rado viđene ovce. Zatim mladenka sjedi na stijeni. Njen dragi na najvažniji dan u životu svira frulicu na vrhu svjetionika. Razmišlja li ona o samoubojstvu?

Ribari na brodu. Dižu pogled u Anu Rucner koja se transformira u trudnu plavušu na travnjaku. Nastavlja se histerija psihodeličnih prizora, od kojih svaki pokušava nadmašiti prethodnog suludom apsurdnošću. Sve završava antiklimaksom kada usamljeni gajdaš maltretira svoj mijeh u zalazak sunca*.

Ono što je glupo, apsurdno, retardirano, odvratno i krajnje moralno, duhovno i intelektualno izopačeno je sljedeće.

Svi ljudi u spotu gledaju naprijed i nema komunikacije među njima. Čistačice radosno pjevaju kao da im je jedini smisao života zabavljati razmažene turiste za sitnu lovu. A “Oda radosti”, koja nema veze s Hrvatskom, poručuje da je u srži naše turističke strategije pretvaranje da smo Austrija s izlazom na more.

Ako već želimo reklamirati turizam, učinimo to kako treba – i jeftino. Iskoristimo sljedeću reklamu, bez ikakve promjene:

Na kraju reklame samo dodajmo komentar “This was Slovenia. Croatia is twice the size… and twice the fun.”

* ako je to isti onaj tip koji je zanemarivao svoju nevjestu, spot ima barem kakav-takav hepiend.

13 komentara

 1. andrea 28.11.2011.
  • Slaven Hrvatin 29.11.2011.
 2. Mamlaz 30.11.2011.
 3. Vitez od Vrapča, odlikovan ordenom Laze Lazarevića 30.11.2011.
 4. Slaven Hrvatin 01.12.2011.
 5. Mijat 09.03.2012.
  • Slaven Hrvatin 09.03.2012.
 6. Tenchee 11.03.2012.
  • Slaven Hrvatin 11.03.2012.
 7. neki lik 19.03.2012.
  • Slaven Hrvatin 20.03.2012.
 8. Ana_Banana 21.06.2012.