HSLS gađao lijevo i desno, a promašio sve

Hrvatska socijalno-liberalna stranka svoj je doprinos predizbornoj kampanji obilježila duhovitim plakatima. Parolama “Ukinut ćemo poduzetništvo i obrtništvo!”, “Radnim akcijama do hidroelektrana” i “Do 2013. svi ćemo raditi u državnoj upravi i županijama” ta stranka istovremeno ismijava pozicije HDZ-a i Kukuriku koalicije.

Koliko je takva strategija uspješna?

Plakat HSLS-a

Kritizirajmo anonimno! (foto: tportal)

Jednom riječju, nije. Sarkazam je izvrsna stvar ako ste standup komičar pa servirate kritiku bez obaveze da publici ponudite i rješenje. Ako ste stranka, takav plakat samo kaže da ste perceptivni i duhoviti, ali ne i da Hrvatskoj možete ponuditi nešto bolje od onih koje kritizirate.

Sarkazam ima i još jednu manu. Psihološki gledano, on je teži za razumijevanje jer traži da razmislite o poruci i zaključite kako “nitko normalan ne bi rekao to što piše”. Dobar dio ljudi vidjet će te plakate i, ako znaju da se radi o kampanji HSLS-a, zaključiti da se ta stranka zalaže za totalne gluposti.

Ali to nije sve. Poruka je dodatno pokvarena time što na plakatu uopće nema spomena da se radi o HSLS-u! Tako dobijamo dojam da se radi o još jednoj akciji anonimaca koji “hakiraju” plakate HDZ-a. Ako već inzistiraju na takvom izričaju, trebali su se potpisati i usput jasno napomenuti da to nije stav te stranke.

Pošto je ispravljanje takvih plakata nemoguća misija, bolje bi prošli kada bi platili klasične plakate tipa “Zna se kamo vas je HDZ odveo. Kukuriku samo kukuriče. Glasajte za HSLS.”

Ovako šalju samo dvije poruke. Ne znamo što bismo sa sobom i imamo novca na bacanje.

6 komentara

  1. Indy 05.11.2011.
  2. Ivan 09.11.2011.
    • Slaven Hrvatin 09.11.2011.
  3. Martina 09.11.2011.
  4. Mamlaz 18.11.2011.
  5. Slaven Hrvatin 18.11.2011.