Janko Gregorin: skromni brodostrojar koji liječi rak

Što trebate imati da biste liječili karcinome svih vrsta? Ako smatrate da je odgovor “to je trik pitanje jer se svaki liječnik specijalizira za usko područje”, u krivu ste. Riječanin Janko Gregorin nije medicinski genije već skromni brodostrojar, ali to ga ne sprečava da svoj čudotvorni tonik prodaje za sve od oporavka od prometne nesreće do najtežih oblika raka.

Novi list ga je svojevremeno razotkrio kao šarlatana, ali u Hrvatskoj to još nikog nije spriječilo u radu. I dalje je aktivan, i dalje se reklamira, a u radu mu ne odmaže čak ni naziv web stranice – “Homeoradietelediagnostika“.

Da biste i vi postali liječnik bez talenta, potrebne su vam tri stvari: srcedrapateljna životna priča, klinički testirani bućkuriš i certifikat.

Doktor Muljević

Doktor kojem se može vjerovati (foto: rverspirit)

U nedostatku kvalifikacija, smislite uvjerljivu priču

Ako svoje obrazovanje ne možete nikako povezati s liječenjem (jedna homeopatkinja se lukavo potpisuje sa “dr.med”, a ne spominje da se titula odnosi na veterinu), važno je da smislite uvjerljivu priču. Janko Gregorin tako kaže da je 1986. godine preživio tešku prometnu nesreću koja mu je promijenila život. Kako mu službena medicina nije mogla pomoći, okrenuo se alternativi i – gle čuda – našao rješenje za svoje probleme.

Nakon toga je ljudima koji su ga molili za pomoć počeo pomagati s liječenjem psorijaze. Kada je shvatio da je psorijaza pomalo rijetka boljka, odlučio je proširiti spektar djelovanja. Krenuo je na neplodnost, proširene vene, hemoroide, artritis, išijas, reumu… a onda ga je pogodila obiteljska tragedija. Majku mu je pogodio rak debelog crijeva i prognoza nije dobra. Umjesto kemoterapije odlučio je na njoj eksperimentirati svojim tonikom i majka je ozdravila. Aleluja!

Nakon toga sve je krenulo kao iz holivudskog filma. Okuražio se i počeo liječiti sve vrste karcinoma, smislio novi i jači lijek… više mu ni nebo nije bilo granica.

Gotovo dvadeset godina kasnije Gregorin svoj legendarni tonik primjenuje na sve i svašta. Iako je, gledajući sa strane, njegova bajka naivna i smiješna, očajnim klijentima neće pasti na pamet da razmisle o tome kako je moguće da Gregorin u 7 godina prođe put od brodostrojara do čudesnog iscjelitelja. U ljudskoj je prirodi da lakše prihvaćamo dirljivu priču o prevazilaženju obiteljske tragedije od suhoparne priče o dugogodišnjem studiranju, čitanju suhoparnih medicinskih udžbenika i napornom stažiranju.

Uz preparat treba i certifikat

Topla životna priča i preparati upitne vrijednosti samo su prvi korak u pokretanju šarlatanskog biznisa. Potreban je još i certifikat. Ali kako dobiti legitimnu potvrdu vrijednosti lijeka ako je on nema? Maja Roje Novak za svoj je homeopatski antidepresiv Sulpyco zatražila patent i mišljenje u stručnom časopisu Psychiatria danubina.

Janko Gregorin je poduzeo nešto slično. Na svojim stranicama se hvali da mu je preparat, inače registriran kao “Biljni tonik za kožu”, odobrio Nacionalni institut za biokemiju raka u Ljubljani, što nema veze s istinom. U tekstu Novog lista pod naslovom “Skupo liječenje obmanama” možemo saznati kako je jedini istiniti dio priče da je Gregorin poslao lijekove na testiranje. Dr. Lah Turnček je izjavio da testiranja nisu pokazala učinkovitost lijeka na stanicama karcinoma.

Ali ne treba istini dopustiti da stane na put poduzetništvu. Forma je zadovoljena: čak i kada se naš čudotvorac ne bi služio otvorenim lažima tvrdeći da je lijek odobren, dovoljno bi mu bilo reći da je testiran na institutu u Ljubljani. Ostalo bi učinili pacijenti: razumno je zaključiti kako je odgovor bio pozitivan jer ga dobri liječnik inače ne bi spominjao na web stranicama.

Bilo kakva kvalifikacija bolja je od nikakve

Alternativna medicina je neregulirano područje i svatko može tvrditi da je stručnjak. Da biste se istaknuli iz mora šarlatana, trebaju vam i nekakve formalne kvalifikacije. Gregorin je taj problem riješio učlanjivanjem u HUPED (Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu), od kojeg je 2005. godine dobio i titulu “doktora prirodne medicine”. Na stranicama čak navodi da je pred strukovnom komisijom HUPED-a obranio i disertaciju na temu “Smanjenje nižeg praga normozoospermije ispod svojih granica prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji”.

Iako se radi o potpunim besmislicama, laici znaju da se treba napisati doktorski rad koji se kasnije mora obraniti. Neće pitati zašto HUPED nudi doktorate kada nije sveučilište ili što točno znači naziv disertacije jer sve zvuči smisleno, a na umu im je jedino kako preživjeti zastrašujuću bolest.

Od tog trenutka Gregorin se koristi titulom doktora*. Bajka o čudesnom ozdravljenju, klinički ispitanom toniku i sada doktoratu dodijeljenom od strane ozbiljne institucije sada postaje stvarnost i preobražaj iz pomorca u liječnika je potpun.

Prilikom istraživanja teksta za Novi list, HUPED se ogradio od svog doktora prirodne medicine, a čelnik te ugledne ustanove Vedran Korunić izjavio je da su ga izbacili iz udruženja zbog kršenja statuta i etike. To, prevedeno, znači da je i po njihovim labavim kriterijima previše muljao.

Što mislite da se stvarno dogodilo? Da ste ozbiljna udruga terapeuta i da nekoga izbacite zbog kršenja propisa, pretpostavljam da bi odmah slijedilo brisanje iz popisa članova, a vjerojatno i upozorenje bivšim i budućim klijentima da je Gregorin lažov, šarlatan i kriminalac.

Umjesto toga, HUPED je poduzeo odvažan korak i… nije učinio ništa. Njegovi kontakt podaci i dalje stoje na adresaru terapeuta (EDIT: od 10.2.2012. više nije u adresaru, no Google arhiva od 6.2.2012. jasno pokazuje da je do mog maila HUPED-u još uvijek bio naveden), a on se hvali kako je član strukovne komisije HUPED-a i glavni predstavnik za prirodnu medicinu.

Pustite kvalifikacije, pustite stručnost! Sve što vam treba za uspjeh su ambicija i beskrupuloznost.

* ironijom sudbine, imenu si je dodao P.M.. Ta kratica, mada vulgarna, realno opisuje pravu vrijednost titule.

26 komentara

 1. Inače ne komentiram po blogovima 11.01.2012.
  • Slaven Hrvatin 11.01.2012.
 2. Janko Gregorin 08.02.2012.
 3. Inače ne komentiram po blogovima 09.02.2012.
  • Slaven Hrvatin 09.02.2012.
 4. Janko Gregorin 09.02.2012.
  • Slaven Hrvatin 09.02.2012.
   • Janko Gregorin 09.02.2012.
    • Slaven Hrvatin 09.02.2012.
     • Janko Gregorin 10.02.2012.
     • Slaven Hrvatin 10.02.2012.
 5. mamlaz 10.02.2012.
 6. Janko Gregorin 10.02.2012.
  • Slaven Hrvatin 10.02.2012.
   • Janko Gregorin 10.02.2012.
  • Maja 10.02.2012.
 7. Janko Gregorin 10.02.2012.
 8. andrea 10.02.2012.
  • Janko Gregorin 10.02.2012.
 9. Andrea 10.02.2012.
 10. Janko Gregorin 10.02.2012.
 11. Janko Gregorin 11.02.2012.
 12. andrea 11.02.2012.
 13. Inače ne komentiram po blogovima 12.02.2012.
  • Slaven Hrvatin 13.02.2012.
 14. Janko Gregorin 14.11.2012.