Lajava Hrvatica protiv pijanih Australaca

Bivša predsjednica Destinacijskog menadžmenta Dubrovnika, Pave Župan Rusković, turiste iz Novog Zelanda i Australije opisala je kao “pijance koji goli trče po Stradunu i povraćaju pod utjecajem alkohola, a možda i drugih opijata”.

Zbog toga je dobila otkaz, ali prekasno: mediji iz prozvanih država reagirali su sa zgražanjem i pozvali svoje turiste da izbjegavaju Dubrovnik.

Pave Župan Rusković je, nažalost, stradala samo zato što je rekla istinu: turisti su razularena gamad, a Hrvati su fin narod s tisućljetnom uljudbom (što pokazuje i naš promotivni spot). Evo nekoliko dokaza kako smo drugačiji od bjelosvjetskih neotesanaca.

Dubrovnik

Dubrovnik prije potoka rigotine (foto: Txanny)

Kada grupa turista za Trg pet bunara u Zadru kažu da su praktični, jer svatko može rigati u svog, to je barbarizam. Kada Hrvati o kipu Davida u Firenci diskutiraju ima li malog ili je ipak normalan, to se zove promišljanje umjetnosti.

Kada kavu u Beču plaćate brutalnih četiri eura, to je porez na budale u gradu koji je loša kopija Zagreba. Kada na nekom od jadranskih otoka mlitavu pizzu s kečapom i plastičnim sirom gostima uzimate petnaest eura, radi se o “naplaćivanju koliko je turist spreman potrošiti”.

Kada Česi sa sobom dovezu pun auto hrane, oni su škrta gamad koja uzima mjesto bogatijim turistima u EU i smanjuju prodaju ketchup-pizza; ako se ozlijede na odmoru, oni su trapavi turisti koji nikad nisu vidjeli mora. Kada vi na skijanje krenete sa kazančetom sarme, to je mudro snalaženje u recesiji; nezgode na Kronplatzu znak su da ste ispali iz forme.

Kada su Hrvati zatočeni u svojim hotelima u Tunisu, suosjećamo sa zemljacima u primitivnoj arapskoj zemlji. Kada Hrvati u svojoj zemlji kradu oznake “Oprez! Minsko polje!”, koga briga? Lokalci će turiste na to upozoriti… ako znaju naš jezik i pitaju može li se tamo.

Oktoberfest je precijenjena fešta lošeg piva, La Tomatina je neukusno rasipanje hrane, a pijano bauljanje u riječkoj karnevalskoj povorci je sudjelovanje u vrhunskoj kulturnoj manifestaciji.

Dakle, Hrvati su civilizirani, stranci su gamad i nužno zlo. Sada preostaje samo da vidimo kako im naplatiti boravak u Hrvatskoj bez da ih pustimo u zemlju.

4 komentara

  1. dalmoš 29.01.2012.
    • Slaven Hrvatin 29.01.2012.
  2. dalmoš 01.02.2012.
    • Slaven Hrvatin 01.02.2012.