• mamlaz

  Slavene,

  Da li se pasivna agresija može odbiti igranjem uloge preuzimanja nabijene krivice?

  Npr.

  Netko tebi:

  “Ti si takav, mene jadnog si..ovo..ono”

  Ti njemu:

  ” A jesam. Ja sam ti po prirodi kreten i maltretiram ljude. Šta ćeš..”

  Koja je službena verzija borbe sa pasivnim agresivcima?

 • Slaven Hrvatin

  Sarkazam je otvorena agresija, a pasivni agresivci bježe od toga.

  Pokušaj ovako. Reci da niste neprijatelji i da želiš da surađujete, ali da je to jedino moguće ako otvoreno razgovarate o problemima.

  • mamlaz

   Isprobano sve… ne pomaže… :D

   Radi se o mojoj majci… ja sam je izbjegao odselivši se davno, no točno se osjeti u svakom razgovoru pasivna agresija.

   moj otac živi sa tim i nije mi jasno kako može.. razvio je svoje obrambene sisteme..

   Tipičan primjer je kada majka prigovara ocu da je stalno kod kuće i smeta joj oko kućanskih poslova (otac u zasluženoj mirovini, majka cijeli život domaćica) a onda nakon dva izlaska slijede prigovori da je on stalno po vani i da ga nikad nema kod kuće. :evil:

   Sa tim sam se susretao u mladosti. Ako je plavo zašto nije crveno, a kad bude crveno, moglo bi biti žuto. Ako počneš žuto, kaže da nikad ne koristiš plavo.

   Jedan od boljih bisera moje majke je bio u djetinjstvu kada sam nešto napravio po njenom. Ako je dobro, zasluge su njene i sve bi propalo da nema nje. Ako krene loše, onda je verzija: ne moraš ti mene u svemu slušati, tj. nema prihvaćanja i dobrog i lošeg..samo ono što joj paše.

   Tako da ovaj tvoj savjet odozgo ne pije vodu u mom slučaju. =]

   • Slaven Hrvatin

    To nije pasivna agresija, već ono što u struci zovemo “seks u zdrav mozak”. Moj otac je takav tip i vezu nam je transformiralo kad sam prestao pričati s njim. To traje već 10 godina i sasvim sam zadovoljan takvim odnosom.

 • mamlaz

  Nije loše kao savjet…

  To se zbilo odjednom nakon nekog velikog belaja, ili si spontano tako odlučio?

  Nisi osjećao krivnju zbog toga?

  • Slaven Hrvatin

   Imao sam povod, samo on nije bio toliko bitan jer belaj samo izvuče dugogodišnje probleme.

   Krenuo sam u to tako da sam odselio od njega i nisam mu se javljao privremeno, dok ne razbistrim glavu. Nakon mjesec-dva počeo sam se osjećati puno bolje. Sama pomisao da mu se javim ispunjavala me nervozom.

   Čuli smo se kroz godine, svaki put na njegovu inicijativu. Da je pokazao iskrenu volju za pomirenjem, čak bi se dalo poraditi na odnosu. Kako nije, već je stalno govorio o tome da je star i bolestan (dok je bilo mlađi, koristio je argument “ja sam vam otac”) te da bi djeca trebala imati razumijevanja za njegove emotivne ispade, ostalo je na ovome.

   Što se tiče osjećaja krivnje, nije ga bilo… što ne znači da bi tebi bilo isto.

   Današnja tema mi ima veze s obiteljskom patologijom (otac-sin-majka) pa ću obraditi dio ove teme.

 • mamlaz

  “Krenuo sam u to tako da sam odselio od njega i nisam mu se javljao privremeno, dok ne razbistrim glavu. Nakon mjesec-dva počeo sam se osjećati puno bolje. Sama pomisao da mu se javim ispunjavala me nervozom.

  Čuli smo se kroz godine, svaki put na njegovu inicijativu. Da je pokazao iskrenu volju za pomirenjem, čak bi se dalo poraditi na odnosu. Kako nije, već je stalno govorio o tome da je star i bolestan (dok je bilo mlađi, koristio je argument “ja sam vam otac”) te da bi djeca trebala imati razumijevanja za njegove emotivne ispade, ostalo je na ovome.”

  Ista moja priča…. sa ženskim likom u glavnoj ulozi.

  Ja sam još zaglavio na onom dijelu:

  “Čuli smo se kroz godine, svaki put na njegovu inicijativu.”

  ps. jedva čekam novu temu

 • mamlaz

  Članak iz VL

  “Zbog zime i snijega koji su pritisnuli slavonsku ravnicu i ribiči su krenuli u akciju i to sa sjekirama. Dva puta na dan, ujutro i uvečer, ribočuvari razbijaju ledom okovano jezero Bajer u osječkom naselju Jug 2.

  - Stvorio se sloj leda ledbelog oko 30 centimetara, a razina vode je niska, pa riba nema dovoljno kisika. Na ovaj način pokušavamo joj osigurati dovoljnu količinu kako bi preživjela.”

  Pravi li riba razliku hoće li okončati svoj život od hladnoće ili u nečijoj tavi?

  U istu priču stavljam i lovce koji se brinu oko divljači u lovilištima, donose im hranu itd… Da bi ih na kraju ubili. :bandit:

  Zašto to pišem? Zato što mi smeta da spomenute akcije oni koji ih izvode svrstavaju pod brigu za životinje i smatraju se plemenitim zbog tih svojih poteza.

  • Slaven Hrvatin

   Lovcima je važno da ih smatramo skrbnicima o životinjama. U suprotnom su poput male djece koja zlostavljaju životinje, samo bez isprike “premlad je da bi znao što radi”.