Recenzija: 50 klasika psihologije

Nedavno je izašla knjiga Toma Butler-Bowdona pod nazivom “50 klasika psihologije”. Ona na više od 300 stranica daje kratak pregled svake knjige, što je dovoljno da procijenite želite li je pročitati. Iako knjiga ima svojih mana, preporučujem je svima koje zanima psihologija.

50 klasika psihologije
Knjiga je logički podijeljena na nekoliko cjelina:

 • Ponašanje, biologija i geni: istraživanje bioloških i genetičkih temelja ponašanja
 • Poniranje u nesvjesni um: snovi, podsvijest, intuicija
 • Sreća i mentalno zdravlje: knjige o istraživanju sreće
 • Zašto smo takvi kakvi jesmo: osobnost i samospoznaja
 • Zašto činimo ono što činimo: istraživanje ljudske prirode i motivacije
 • Zašto volimo tako kako volimo: psihologija i patologija međuljudskih odnosa
 • Kreativna moć i komunikacijske vještine: utjecaj, ljudski potencijali, karijera

Knjige su predstavljene na jasan i pitak način. Na prvoj stranici imate nekoliko upečatljivih citata, sažetak u jednoj rečenici i preporuku sličnih djela. Sljedećih nekoliko stranica ukratko nam predstavlja sadržaj knjige i njezin značaj za psihologiju, a osvrt završava biografijom autora.

Velika prednost “50 klasika psihologije” je u tome što će početnika upoznati s temeljima struke: “Tumačenje snova” Sigmunda Freuda, “Arhetipovi i kolektivno nesvjesno” Carla Junga i “Načela psihologije” Williama Jonesa svakako vrijedi pročitati.

Tu su i moderni klasici, “Utjecaj” Roberta Cialdinija, “Koju igru igraš” Erica Bernea i “Čovjek koji je ženu zamijenio šeširom” Olivera Sacksa.

Nažalost, na popisu su se neizostavno našle i neke knjige koje su popularne, mada bi se teško mogle svrstati u klasike. “Treptaj” Malcolma Gladwella, “Emocionalna inteligencija u poslu” Daniela Golemana i “Paradoks izbora” Barryja Schwartza su zabavni bestselleri, no smatram da im nije mjesto u klasicima struke.

U svakom slučaju “50 klasika psihologije” omogućit će vam da prošvrljate po idejama ove mlade znanosti. Kako neke od knjiga još uvijek nisu dostupne u prijevodu, ovo je zgodan način da se upoznate s idejama autora koje ne možete čitati na našem jeziku.

Kao i svaka knjiga, “50 klasika psihologije” odražava svjetonazor autora pa će svaki ljubitelj psihologije popisu nešto dodati ili oduzeti. Ona nije knjiga koju bi svatko trebao imati u svojoj biblioteci, ali je vrijedi barem posuditi ili prelistati u knjižari dok nitko ne gleda.

3 komentara

 1. mamlaz 11.02.2012.
  • Slaven Hrvatin 11.02.2012.
 2. mamlaz 11.02.2012.