Snaga volje za potpune početnike

Želite smršaviti prije ljeta? Biti produktivniji na poslu? Prestati zatvarati djecu u šupu kada dobiju samo četvorku u školi? Učinite nešto! Skinite majicu “Mogu ja i bolje al’ nemam volje” i ojačajte tu nemoćnu disciplinu.

Kada govorimo o disciplini, često kažemo “nisam kao ona, jednostavno nemam takvu snagu volje”. Srećom, tu se ne radi o genetskoj stvari koju imamo ili nemamo. Snaga volje jednostavno je mentalni mišić: mnogima je nerazvijena i mlitava, no kroz praksu može postati sila za ostvarenje svega što poželite.

Snaga volje

Um gnjavi, volja pokreće svijet (foto: Terese Nielsen)

Disciplinu uglavnom jačamo previše ambiciozno, s ozbiljnim planom za rješavanje ozbiljnih životnih ciljeva, a podrazumijevamo da će volja doći sama od sebe. Ispravan redoslijed je suprotan: ojačajte volju prije nego što se uhvatite posla, a onda će ostvarenje i najtežeg plana ići iznenađujuće lako.

Kako ojačati volju? Mistici iz davnih vremena mentalnu disciplinu voljeli su vježbati na pomalo neobičan način. Odlučili bi ne izgovarati određenu riječ ili frazu (na primjer “dobar dan”). Kada bi se uhvatili u prijestupu, zagrebali bi si ruku nožem.

Vi ne morate ići tako daleko.

Počnite s nečim lako ostvarivim, ali ipak izazovnim. Možete, primjerice, svako jutro prije odlaska na posao popiti čašu vode. Imate sjedeći posao? Prisilite se da uspravno sjedite. Počnite se služiti rukom koja vam je slabija, odlazite na kraće šetnje… odaberite ono što je korisno i prikladno, ali jednostavno. Cilj je usvojiti zdravu naviku koju ćete činiti svakog dana – kao, recimo, moj projekt pisanja jednog teksta dnevno u siječnju.

Nakon toga smanjite faktore koji loše utječu na volju. Ima ih više i teško ih je sve držati pod kontrolom. Ipak, obratite pažnju na njih i riješite one koji najviše smetaju.

Što loše utječe na snagu volje? Sve što šteti vašem zdravlju: neispavanost, fizički umor i stres. Svima koji paze na težinu, a morali su gladni i živčani otići na veliku večeru, dobro je poznato kako to završava. Ako volite alkohol, izbjegavajte ga kada vam je potrebna snaga volje. On crpi šećer iz cijelog tijela, što djelomično objašnjava zašto radimo sve što radimo kada smo pijani.

Ovaj princip posebno je važan kada se radi o važnim životnim odlukama. Njih nikako ne treba donositi u stanju smanjene uračunljivosti: ukoliko osjetite poriv da odlučite bilo što kako bi se riješili muke… nemojte. To je jedna od rijetkih situacija kada je bolje problem ostaviti za sutra.

Nažalost, ne živimo u savršenom svijetu: kada bi se s izazovima uvijek suočavali odmorni, siti i opušteni, to bi bio dobar znak da u životu nemamo obaveza ili pijemo previše apaurina. Ipak, i pod pritiskom si možemo olakšati muke, a rješenje je planiranje. Sve obaveze zapisujte na popis, a sve izvršene zadatke precrtajte. Sam čin precrtavanja stavki s popisa donosi olakšanje jer svojom rukom brišemo problem i gledamo ga kako nestaje iz života.

Dodatna korist popisa je što vas podsjeća na obaveze: ono što na popisu bude visilo nekoliko dana počet će vam ići na živce pa ćete s radošću obavljati i jezive stavke kao što je “nazvati mamu”. Dobro, možda ne radosno, ali svakako će manje boljeti.

10 komentara

 1. jungle queen 13.01.2012.
  • Slaven Hrvatin 13.01.2012.
  • branko 27.01.2013.
 2. Letnja Oluja 13.01.2012.
  • Slaven Hrvatin 13.01.2012.
 3. andrea 13.01.2012.
  • Slaven Hrvatin 13.01.2012.
 4. andrea 13.01.2012.
 5. Darija 15.01.2012.
 6. branko 27.01.2013.