7 zanimljivih podataka o marihuani

Pitanje legalizacije lakih droga i kod nas je u modi. Kao što su nas donedavno uvjeravali da ćete i od jednog jointa ubrzo prijeći na iglu, tako sada trube da je prijašnji stav bio čisti barbarizam. Doduše, i ti novi eksperti ni ludi ne bi priznali da su pušili travu, ali za pedesetak godina vjerojatno će biti normalno da uživate u biljci koju čovječanstvo dobro poznaje već tisućljećima.

U očekivanju zdravog razuma, pogledajmo 7 zanimljivih podataka o marihuani. Oni su namjerno pozitivni jer ste o negativnima sve mogli saznati kroz kampanje pod nazivom “bezumljem protiv droge”.

Marihuana i radost

Biljka koja mami osmijeh na usta (foto: the_coyote_uk)

1. Kanabis vodi do veće kreativnosti

Kreativno razmišljanje temelji se na povezivanju ideja koje naizgled nemaju veze jedna s drugom. Marihuana olabavi um i stvara psihičko stanje u kojem misli lutaju bez opterećenja svjesnog uma; nema krutog, robotskog razmišljanja na koje nas prisiljava suvremeno društvo.

2. Legalizacija marihuane vodi do manje prometnih nesreća

Do sada je 16 američkih saveznih država donijelo zakone o medicinskoj upotrebi marihuane, a time su dobili mogućnost usporediti podatke prije i nakon donošenja zakona.

Rezultati su zanimljivi. Legalizacijom kanabisa porastao je broj odraslih korisnika, ali među maloljetnicima nije bilo promjene. Osim toga, došlo je do 9-postotnog pada smrtnosti u prometnim nesrećama, što smatraju dokazom da mnogi alkohol koriste kao legalnu zamjenu za marihuanu… s tragičnim posljedicama.

3. Travom se možete predozirati

Ali ako se želite predozirati THC-om (aktivna supstanca marihuane), trebat ćete popušiti oko 800 jointa. Ovo je vrijedan projekt za Guinnessovu knjigu rekorda, a čak i ako na pola puta umrete od trovanja ugljičnim monoksidom, zagarantirana vam je Darwinova nagrada.

4. Ljudsko tijelo ima receptore za kanabis

U ljudskom tijelu postoje receptori koje su znanstvenici kreativno nazvali CB1 i CB2. Njihova svrha je da reagiraju na kanabis i to tako da je CB1 odgovoran za osjećaj užitka, dok CB2 proizvodi terapeutski učinak marihuane.

Dakle, naš mozak ne samo da voli marihuanu, već je podrazumijeva u tolikoj mjeri da se trajno prilagodio njenoj konzumaciji.

5. Marihuana ne vodi prema konzumaciji jačih droga

Unatoč meketavom ponavljanju stručnjaka da uzimanjem marihuane otvarate put šmrkanju koke ili uštrcavanju heroina, ta priča za plašenje roditelja ne drži vodu.

Kada bi stvari bile takve, roditeljima bi obavezno morali preporučiti da svom tinejdžeru nikako ne daju pivo jer će ubrzo lokati pola litre rakije za doručak.

Jeste li se pitali što vodi prema pušenju trave? Jedno zanimljivo istraživanje daje iznenađujući odgovor – pušenje duhana.

6. Kanabis je višenamjenska supstanca

Alkohol i heroin spuštaju, kokain i speed dižu, dok marihuana može sve. Ovisno o dozi i vrsti, ona može izazivati euforiju ili tupilo, a čak i halucinacije. Divno, nije li?

7. Od marihuane će vam procvjetati seksualni život

Pušači trave imaju više seksualnih partnera, a ta vesela biljka usput smanjuje inhibicije. Ako želite probati nešto novo ili se družiti s nekim novim, probajte zapaliti. Uvijek se kasnije možete opravdavati “droga me na to prisilila”.

14 komentara

 1. Stanko 09.03.2012.
  • Slaven Hrvatin 09.03.2012.
  • duka 25.10.2013.
   • Začkoljica 26.03.2014.
    • Slaven Hrvatin 26.03.2014.
 2. andrea 09.03.2012.
  • Igor 27.10.2012.
   • Slaven Hrvatin 28.10.2012.
   • Stanko 27.02.2013.
    • Slaven Hrvatin 27.02.2013.
     • Stanko 28.02.2013.
     • Slaven Hrvatin 28.02.2013.
 3. Kristijan 02.12.2012.
 4. SEma 27.02.2013.