Hrvatski turistički spot Ane Rucner dobio Oscara!

Hrvatski turistički spot “Oda radosti”, kojeg sam već analizirao, na 11. međunarodnom festivalu turističkog filma u Berlinu osvojio je prvo mjesto u kategoriji turističkih videa.

Iako je svaka nagrada dobrodošla, ova više znači za autore spota nego za hrvatski turizam.

Hrvatska

foto: Aitor Salaberria

Tekstu koji je Večernji list posvetio tom nedvojbenom uspjehu otkriva nekoliko važnih marketinških grešaka.

Prva greška bila bi takvu nagradu shvatiti kao znak da će nam više ljudi doći na Jadran. Ako vam struka hvali reklamu i prije nego što je dokazano učinkovita, to je znak da je ona napravljena kako bi se svidjela struci. Priznanje da ste napravili dobar oglas ne znači ništa jer bi on trebao biti usmjeren prema klijentima, a njihova nagrada je – novac.

Druga greška je što Hrvatska turistička zajednica smatra da je spot pun pogodak. Ponosni su da su na njega utrošili dva mjeseca, opsjednuti kandidiranjem spota na drugim turističkim festivalima i radosno ističu da se vrtio na ekranima u Europskom parlamentu. Da su ta dva mjeseca truda uložili u konstruktivne marketinške akcije, imali bi učinkovitu reklamu. Da razmišljaju o potrošačima, ne bi bili opsjednuti festivalima. Da imaju imalo veze sa stvarnošću, znali bi da puštanje spota u EU parlamentu nema veze s turističkom bilancom.

Treća greška je slogan. “Hrvatska-nova turistička zvijezda EU” samo je isprazno hvalisanje! Dobar slogan bi u nekoliko riječi kupcu trebao reći zašto da dođe u Hrvatsku. Stari slogan “Mala zemlja za veliki odmor”, koji je i sam nervirao marketinške stručnjake, je apsolutno fantastičan u usporedbi s ovim užasom.

Četvrta greška: spot je osmislila violončelistica Ana Rucner. Trik je u tome što se Rucner sjetila dobre ideju za spot, a onda je Hrvatska turistička zajednica platila milijun i pol kuna da bi se projekt ostvario. U dobroj marketinškoj kampanji većinu se vremena radi dosadan posao – istraživanje tržišta, upoznavanje ciljane publike, biranje najprikladnijeg kanala za doći do potrošača – jer tako svoj budžet nećete potrošiti uludo. Smišljanje scenarija za spot dolazi na samom kraju procesa.

Zbog svih ovih razloga, i unatoč svim nagradama, našem turizmu spot “Oda radosti” neće pomoći. Ipak, trud im nije bio uzalud. Snimili smo fantastičan spot kojim ćemo promovirati Anu Rucner.

9 komentara

 1. zubarica 10.03.2012.
  • Pencil.Skirt 10.03.2012.
 2. Dunjushka 10.03.2012.
  • Slaven Hrvatin 10.03.2012.
  • Inače ne komentiram po blogovima 11.03.2012.
 3. Zoran Nebic 10.03.2012.
  • Slaven Hrvatin 10.03.2012.
 4. Igor Dusanovic 16.03.2012.
 5. IJ 03.08.2012.