Kerum seljačina, Milas snob

U fascinantnoj analizi Kerumovog emotivnog stanja na Indexu, psihijatar Mijo Milas je zaključio kako je glavni problem Željka Keruma to što je primitivna seljačina. Ali svaka analiza govori i o subjektu i o analitičaru: Milas je o sebi otkrio da je primitivni snob.

Psihijatar

Psihijatar s pogledom na sebe (foto: Tulane Publications)

Dragi psihijatar tako tvrdi da je normalno pisati o Kerumu te da bi gradonačelnik trebao biti manje osjetljiv na takve napise. To je razumno, ali onda Milas krene u budalaštine:

Njegov ispad je bio emotivan, iskren, vrlo slabo kontroliran i primitivan.

Za ovo ne trebate biti psihijatar. Takvu ocjenu može donijeti bilo tko koga na ulici zaustavite i pitate za mišljenje. Psihijatar, kada već istupa u javnosti, treba nečime opravdati svoju titulu. Mogao je, primjerice, reći da je Kerum impulzivan i sklon nepromišljenim istupima u medijima. I onda objasniti zašto je ta reakcija normalna i prirodna. Kerumu je propao biznis, ima trudnu ženu i po prvi put u dugo vremena osjeća da ništa u životu nema pod kontrolom.

Onda novinari, koje je nebrojeno puta ponižavao i vrijeđao, njuše moćnika u slobodnom padu i kao strvinari ga bodu gdje je slab. Kad god Milas u dvije riječi izrazi suosjećanje za Keruma, on nastavi s nekoliko odlomaka u kojima govori zašto Kerum nije u pravu.

Najbolji moment u tekstu je kada psihijatar krene u potpuni apsurd:

On se naprosto ne zna nositi ni s položajem, ni s bogatstvom, a ni sada s problemima u koje je upao. Kerum ne zna kako bi se potvrdio. Nastoji se istaknuti, ali ne može pobjeći od svog porijekla. Todorić je primjerice “izdresiran” na fino ponašanje, a Kerum to nije. U njegovoj obitelji nije bilo tradicije bogatstva kao kod Todorića, koji sebi ne dopušta ovakve izljeve emocionalnosti.

Evo što nam stručnjak za psihu želi reći. Ako ste sa sela, i ambiciozni, onda ste seljačina u odijelu. Ako ste sa sela, i bez ambicija, onda ste kmet. Ako ste sa sela, morate znati svoje mjesto i nikako ne zaboraviti da ćete, što god činili, bili inferiorni jednom napuhanom psihijatru.

S druge strane, ako vam dobro stoji odijelo, držite emocije pod kontrolom i ne srčete špagete, bez problema vam se može oprostiti brutalno kršenje zakona jer ste gospodin čovjek.

Zašto je ovo sve uopće problematično? Koliko god Kerum bio antipatičan, ova situacija nema veze s njim.

Stvar je u tome da dobar psihijatar* u svakom trenutku treba pokazivati razumijevanje i empatiju prema pacijentu jer će mu jedino tako moći pomoći. Ako si Mijo Milas dopušta da iz njega izbija stereotipni snobizam obrazovanog građanina prema neobrazovanom dečku sa sela, pitam se koliko dobro može obavljati svoj posao.

* Nije li zanimljivo da naši psihijatri ispadaju luđi od onih koje kritiziraju? Pročitajte i slučaj Vladimira Grudena.

4 komentara

  1. cherryblossom 10.05.2012.
    • Slaven Hrvatin 10.05.2012.
  2. Mamlaz 13.05.2012.
    • Slaven Hrvatin 13.05.2012.