Svaka obitelj je kleta

Oko neheteroseksualnih ljudi uvijek neka frka. Prvo je na jedvite jade Pride u Splitu prošao bez incidenata, a onda se ekipa iz Zagreb Pridea potrudila da smisli svoj incident. Radi se o spotu “Svaka obitelj je sveta” koji je ubrzo nakon objave na YouTube-u izazvao burne reakcije, pogotovo iz neheteroseksualne zajednice.

U čemu su pogriješili? U osnovama komunikacije: nisu brinuli o tome kome se obraćaju i što žele reći.

Iako je spot nestao s YouTube-a, možete ga pogledati na Tportalu:

Kritičari spota istaknuli su da je san djevojčice u kojem spaljuje Barbiku i Kena heterofoban. I u pravu su. Djevojčica živi uz homoseksualne roditelje pa se gledatelj spota s pravom pita zašto ona to sanja i što su joj roditelji govorili o tradicionalnim muško-ženskim odnosima.

Ubrzo slijedi još jedan problematičan aspekt spota. Nakon buđenja, kamera prikazuje njenu drugu majku sleđa. Gledamo siluete ženskih grudi i tetovirana, snažna leđa dok navlači majicu i oblači trenerku s kapuljačom. Zatim se pridružuje svojoj partnerici i kćeri u idili obiteljskog doručka.

Ne znam zašto su odabrali dvije majke umjesto dva tate, ali to je bila dobra ideja. Prosječan čovjek može lakše zamisliti obitelj bez oca nego majke. Ono u čemu su pogriješili bio je odabir napadno muževne majke, čime bespotrebno provociraju publiku jer se pažnja s humane poruke spota odmah skreće na osobu koju gledamo u usporenom snimku. Pitamo se je li to malo ružnija žena koja se fura na muževnost, ima li ona kakve hormonalne poremećaje i je li ona još uvijek on.

Zato se vratimo osnovi komunikacije. Što su autori spota htjeli reći i kome se obraćaju?

Sudeći po reakcijama autora nakon povlačenja spota, ni sami nemaju pojma što im je u glavi:

“Dragi svi, namjerna Zagreb Pridea nikada u prošlosti nije bila, nije i nikada neće biti poticanje na nasilje, diskriminaciju, omalovažavanje i vrijeđanje bilo koje osobe i bilo kojeg oblika obiteljskog života. Uvažavamo razmišljanja i kritike pripadnika i pripadnica LGBT zajednice o video spotu te smo samo zbog vas odlučili povući spot”, poručili su Matea Popov i Marko Jurčić u ime Zagreb Pridea.

Dakle, ako uvažavaju kritike neheteroseksualne zajednice, znači da im je to ciljana publika. Zašto onda pripadnicima LGBT zajednice poručuju “Svaka obitelj je sveta”? Oni su itekako svjesni da mogu biti dobri roditelji bez obzira na to koga vole. Takav spot im ne treba!

Znači da je istina, ipak, drugačija. I logična. Obraćaju se heteroseksualnim parovima, konzervativnoj većini, kojima žele poručiti da djeca u takvim obiteljima mogu biti sretna i zdrava. Ali tim ljudima obraćaju se spotom u kojem djevojčica mašta o paljenju hetero lutaka, a jedna od majki joj izgleda krajnje čudno.

Da su htjeli napraviti marketinški uspješan spot, trebali su igrati na sigurno i poslati poruku “Svaka obitelj je sveta, nema bitne razlike između vas i nas”. Onda prikazati lijep, čist, izglancano konzervativan homoseksualni par kako odgaja sretno dijete koje uživa u igri heteroseksualnim lutkama. Time bi razbijali mit o LGBT ljudima kao čudacima, ali i mit da će takvi parovi svoju djecu “preodgojiti” u homoseksualce. I sve to suptilno, bez nepotrebne provokacije – jer nema provokativnije ideje od istine da su neheteroseksualci obični, dosadni, prosječni ljudi.

Sve ovo je izvedivo u praksi, a imamo i dokaz. Crnogorski gay aktivisti napravili su divan spot u kojem svoju poruku upućuju na jednostavan, direktan i nedvosmislen način. Naši majstori mogli bi podosta naučiti od susjeda.

10 komentara

 1. Martina 15.06.2012.
 2. mamlaz 16.06.2012.
  • Slaven Hrvatin 16.06.2012.
  • Slaven Hrvatin 19.06.2012.
 3. mamlaz 20.06.2012.
  • Slaven Hrvatin 20.06.2012.
 4. mamlaz 23.06.2012.
  • Slaven Hrvatin 25.06.2012.
 5. mama 25.06.2012.
  • Slaven Hrvatin 25.06.2012.