Bikini za muškarce

Nedavna anketa pokazala je kako sedam od deset Britanaca smatra da žene starije od 39 godina ne bi trebale nositi bikini. Sada bi mogli analizirati seksizam patrijarhalne diktature, ali time bi propustili jednu zanimljivu temu. Ako je grijeh ženama samo to što u 39. godini nose bikini – makar imale fantastično tijelo – koji su to muški modni prijestupi na koje zatvaramo jedno ili oba oka?

Potkošulja

Škemba i potkošulja – pobjednička kombinacija (foto: Photos by Mavis)


Kako žena stari, tako odjeću prilagođava svojim godinama. Godinu za godinom, kompromis za kompromisom, prije ili kasnije ona će se odjevati kao svoja baka koja ju je užasavala dok je bila dijete.

S muškarcima je stvar potpuno drugačija: njihov osjećaj za modu do srednjih dvadesetih zauvijek se zamrzne. Kako muškarac stari, on prkosno nosi istu vrstu odjeće bez obzira na sve veće tijelo. Najgori primjer toga su slip kupaće gaće koje dobro izgledaju samo na fit mladom tijelu. Najčešće ćete ih vidjeti na tijelu šezdesetogodišnjaka, prekrivene impozantnom dlakavom trbušinom.

Kad smo već kod ljetne mode, tu je još jedan besmrtni modni trend: nošenja čarapa sa sandalama. Logici – a pravi muškarac logici uvijek daje prednost nad dobrim ukusom – se ne može zamjeriti: čarape su higijenske i sprečavaju znojenje! Zato mu nije bitno što supruga tiho povraća dok on remen od japanki teškom mukom gura između dva prsta u bijeloj čarapi.

Čarape su općenito problematičan dio odjeće. Muškarci koji žele zadržati trunku poštovanja svojih žena ne bi smjeli kućom šetati u čarapama i gaćama jer će izgledati kao klaunovi. Čarape se posljednje oblače i prve skidaju.

Svoj loš ukus u nošenju čarapa muškarci opravdavaju logikom, ali u slučaju potkošulja logiku okreću naglavačke. Naime, kao što joj ime kaže, potkošulja služi da se nosi ispod košulje. To znači nevidljiva! To znači ne kao jedini odjevni predmet, čak ni kada žele istaknuti mišićavo tijelo koje su mjesecima gradili u teretani. U potkošulji zgodan muškarac izgleda kao seljačina, a ružan kao zlostavljač. Koja kategorija vam se više sviđa?

Ako prosječnog muškarca pitate koji odjevni predmet najviše mrzi, vjerojatno će reći “kravata”. I tu se opet vraćamo u svijet razuma jer kravata nema neku praktičnu svrhu osim vježbanja fine koordinacije prstiju supruge koja je veže. Mužjaku je to samo “ona prokleta marama koja me guši kad idem na vjenčanja i sprovode” i vjerojatno će na njemu izgledati smiješno: bit će predugačka pa će mu klaparati po mudima… ili prekratka pa će izgledati kao nešto duža portikla.

Neki mrzitelji kravata svoje će gađenje pokušati zamaskirati u otkačenost. Kupit će kravatu koja odskače od uštogljenog standarda i tako će poslati poruku da su u trendu: možda s likovima iz crtića, Space Invadersima ili čak tipkovnicom. Pritom će misliti da su strašno domišljati, a slat će samo jednu tužnu poruku: “neugodno mi je nositi kravatu”.

Kada već kravata pogled usmjerava prema dolje, tu ćemo vidjeti još jedno problematično područje: remen. Prvotno zamišljen kao modni detalj za pridržavanje hlača, pod utjecajem Batmana postao je nosač slušalica, MP3 playera, poslovnog mobitela, privatnog mobitela i tajnog mobitela za ljubavnicu. Stvari iz loših prelaze u užasavajuće ako uza sve to treba još prostora pa se oko pojasa omota i besmrtna pederuša.

Pederušama bi trebalo promijeniti ime. Gay ljudi imaju previše osjećaja za stil da bi nosili tu gadariju, a ona se najbolje uklapa uz heteroseksualce u trenerkama. Trenerka je komad odjeće koji deklarativno služi za treniranje. To znači da dobro izgleda na sportašima ili, barem, fizički aktivnim ljudima. Znate tko su ti – oni koji u rane ili kasne sate trče ulicama grada umjesto da sjednu na bus. Unatoč tome najpopularnija je među zapuštenim sredovječnim tipovima. Umjesto na treninzima, oni svoju uniformu nose u kafiću uz kladionicu gdje uz radler rastreseno češkaju škembu.

Uz sve ovo, nije mi jasno kome smetaju četrdesetogodišnjakinje u bikiniju.

3 komentara

  1. Martina 04.07.2012.
  2. mamlaz 04.07.2012.
    • Slaven Hrvatin 08.07.2012.