Analiza snova: što znači kada sanjate slona?

Kada govorimo o značenju snova, često se postavlja pitanje što znači kada sanjamo zmiju, psa, oca, smrt… Iako možete nabaviti knjige u kojima možete saznati smisao pojedinih simbola u snu, one su bezvrijedne. Smisao ne daje univerzalni simbol koji pluta u poljima kolektivnog nesvjesnog, već osoba koja sanja.

Budimo konkretni. Što bi značilo da sanjate, primjerice, slona?

Slon

foto: moxfx


Prvo pitanje je živite li u zemlji u kojoj slonovi žive u divljini ili ih možete vidjeti u zoološkom vrtu. Ako žive u divljini, u snu vam se mogu prikazati kao ponosne životinje koje u ostalim dijelovima svijeta žive u zatočeništvu. Osjećate li se sretno jer ste pobjegli iz užasne situacije koju ne možete zaboraviti?

S druge strane, ako ih možete vidjeti samo u zoološkom vrtu, vaša percepcija slona može biti suosjećanje prema ugroženoj životinji koja živi u zatočeništvu dok se pred njom redaju horde letargičnih posjetitelja koje je ne poštuju. Osjećate li se sputano?

Moderni zapadnjaci slonove mogu vidjeti i u cirkusima gdje izvode simpatične trikove i zabavljaju razdraganu djecu. Da bi slonovi naučili trikove, treneri ih bičuju, bodu, šokiraju strujom i guše. Taj trening počinje dok su te ponosne životinje još bebe. U tom aspektu slon predstavlja biće izvan svog elementa kojeg stranci zlostavljaju bez potrebe i smisla.

Kad smo već kod simbola ugroženosti, slonove ubijaju iz raznih razloga. Lovcima su trofej. Lokalnom stanovništvu su napast i, kroz slonovaču, izvor prihoda.

Hindusima slon često predstavlja boga Ganešu, božanstva sreće, zaštite i novih projekata. Ganeša vam omogućava razaranje svih prepreka i ostvarivanje ciljeva.

Ako ste svjesni fraze “slonovsko pamćenje”, simbol namćorog surlaša u snu može predstavljati osobu koja vam se davno zamjerila ili nekoga tko vam i dalje pamti grijehe iz daleke povijesti.

Čopori slonova su matrijarhalno uređeni* i sastoje se od stare majke, njene djece i unuka. Mužjaci žive odvojeno i posjećuju čopore zbog parenja**. Kao društvene životinje, slonovi su privrženi čoporu i brinu jedni o drugima. Ako ste svjesni toga, možda se osjećate izolirano kao mužjak, strahujete od izopćenosti iz društva ili brinete o obitelji.

Jeste li nedavno gledali film, čitali knjigu ili razgovarali o slonovima? Fragmenti razgovora i slike iz svakodnevnog života upadaju nam u snove bez da išta znače. Sanjanje često služi čišćenju svijesti i sortiranju informacija pa bi bilo pogrešno razbijati glavu značenjima simbola koji nisu bitni.

Svi ovi aspekti služe kako bi ilustrirali složenost simbola u snu. Ako želite razumijeti svoje snove, jedini način je da razmislite o tome što vam znače ti simboli. Kako se osjećate u odnosu na njih? Jeste li u snu poistovjećeni s tim simbolima ili su odvojeni od vas? Što u snu želite poduzeti u odnosu na simbol? Kako se osjećate odmah nakon buđenja? Jesu li to ponavljajući simboli ili su se pojavili po prvi put?

Analiza snova je vještina kao i svaka druga. S redovitom praksom razvit ćete bolje razumijevanje svoje podsvijesti i njenih simbolima, a moći ćete i bolje procijeniti koji snovi su kolaž aktivnosti iz prethodnog dana, a koji vam pomažu da napredujete kao osoba.

Želim vam da večeras lijepo spavate… i sanjate slonove.

* to znači da su na neki način progresivniji od ljudi.
** to se zove win-win situacija.

2 komentara

  1. zvuci (ne)uspjeha 06.09.2012.
    • Slaven Hrvatin 06.09.2012.