O sponzorušama i sponzorima

Jedna poduzetna djevojka nedavno je objavila otvoreno pismo u kojem traži bogatog muža. Pismo je postalo hit na internetu, manje zbog nje, a više zbog odgovora koji joj je uputio direktor korporacije J.P. Morgan. Reakcija čitatelja uglavnom je bila zlurado ismijavanje glupače kojoj je direktor dobro skresao, ali taj incident ima i dublju, patrijarhalnu pozadinu koju su rijetki uzeli u obzir.

Novac i dragulji

Nije sve u novcu. Nešto je i u draguljima.
foto: MGN Photo


Evo kako je išlo njeno pismo, preneseno sa stranice Novine novosadske:

Biću iskrena u onome što ću ovde napisati. Imam 25 godina i jako sam lepa. Imam stila i dobar ukus. Želja mi je da se udam za čoveka koji zarađuje najmanje 500 hiljada dolara godišnje. Možda smatrate da sam pohlepna, ali po meni zarada od milion dolara godišnje u Njujorku spada u srednju klasu. Moj zahtev je razuman. Ima li neko na ovom forumu godišnju platu od 500 hiljada dolara a da nije oženjen? Ako ima neko takav, za njega imam jedno pitanje: Šta trebam da uradim da se udam za tebe? One koje sam do sada upoznala najviše su zarađivali 250 hiljada godišnje i to je, izgleda, moja gornja granica. Ako neko želi da se preseli u rezidencijalnu četvrt na zapadu Njujorka, 250 hiljada jednostavno nije dovoljno.

I zbog toga, ovde ponizno postavljam nekoliko pitanja:

1) Gde se najčešće bogate neženje druže? (Navesti adrese barova u koje izlaze)

2) Koja godišta treba da ciljam?

3) Zašto je većina supruga bogataša prosečnog izgleda?

4) Kako odlučujete koja će biti vaša supruga, a koja samo devojka?

Gospođica Pretty

Odgovor direktora korporacije J.P. Morgan bio je sljedeći:

Pročitao sam tvoj post sa velikim zanimanjem. Postoji mnogo devojaka napolju koje imaju slična pitanja kao što su tvoja. Dopusti mi da ti odgovorim iz profesionalnog ugla. Moj godišnji prihod je veći od 500 hiljada dolara, što zadovoljava tvoje potrebe.

Sa stajališta poslovne osobe, loša bi odluka bila tebe da oženim. Ostavimo pojedinosti na stranu i pokušajmo to gledati kao razmenu “lepote” za “novac”. Osoba A pruža lepotu, dok osoba B tu lepotu plaća novcem. Međutim, ovde postoji jedan ozbiljan problem. Tvoja lepota će nestati, ali moj novac neće, ne bez nekog valjanog razloga. Činjenica je da se moj prihod može uvećavati iz godine u godinu, dok ti iz godine u godinu teško da možeš biti lepša.

Zbog toga, sa stajališta ekonomije ja sam uvažavanje imovine, a ti si amortizacija imovine. Ako je tvoja imovina samo lepota, ona za deset godina neće vrediti ništa. Rečnikom “Wall Streeta” svaka trgovina ima početnu tačku, a izlazak sa tobom je “točka početka trgovine”.

Ako je trgovinska vrednost nečega pala, mi ćemo je prodati jer nije dobra ideja nešto što propada držati dugoročno. Možda će ti ovo grubo zvučati, ali propadanjem tvoje lepote biznismen će vas prodati ili dati pod “zakup”. I pazi devojko, svako sa 500 hiljada dolara godišnje zarade nije budala. Možda će izaći sa tobom, ali te neće oženiti. Savetovao bih te da odustaneš od svoje potrage za bogatim čovekom. Inače, i sama možeš postati uspešna i zarađivati 500 hiljada godišnje. U tome imaš veće šanse nego da se udaš za bogatu budalu.

A sad analiza.

Ekonomska metafora nije slučajna

Direktor J.P. Morgana o tom problemu govori iz perspektive ekonomista i to nije slučajno. Moćne i bogate ljude redovito nalazimo u središtu skandala s prostitutkama jer ekstremno visoke zarade u čovjeku stvaraju stav da se sve može kupiti.

Svaka je žena potrošna roba

Žena se najčešće udaje za bogatog muškarca u svojim dvadesetima i postaje njegov trofej. Nakon toga tijek života postaje predvidljiv. Dok on gubi vrijeme na sastancima, partijima, koordinacijama, poslovnim ručkovima… dok na poslu provodi 12-14 sati dnevno (ne možete zarađivati pola milijuna dolara godišnje i raditi od 8 do 16), ona se bavi rađanjem i odgojem djece. Nedostatak supruga koji će je voljeti i s kim će provoditi najvažnije trenutke u odrastanju svoje djece kompenzirat će lagodnim životom u zlatnom kavezu.

Negdje oko svoje pedesete godine, dok joj svi budu govorili kako izgleda dobro za svoje godine, njemu će govoriti da je zreli muškarac u punoj snazi. On će je bez oklijevanja zamijeniti upola mlađom djevojkom (možda baš poput ove koja je postavila pitanje), a supruga će zauzvrat dobiti pola njegove imovine.

Vrijedi li to? Ovisi o vama. Na to pitanje nema univerzalnih odgovora.

Iskrenost je ženama najveći grijeh

Odnos bogatih muškaraca i sponzoruša igra je čija pravila nisu od jučer.

Ženama je sasvim u redu smucati se s bogatašima ako oboje u tu igru ulaze prikriveno. Ona glumi da je ne privlači njegov novac, a on glumi da je zainteresiran za nešto drugo osim njenih sisa. Ta igra je društveno prihvatljiva pogodba jer naše društvo otvorenu razmjenu tijela za novac naziva “prostitucija”.

Zato nema problema kada se ona zavodljivo oblači, vrti uvojke njegovane kose među prstima ili se smije njegovim lošim forama. Nema problema kada joj on kupuje stvari koje je ona gledala glumeći da ih ne gleda.

Problemi nastaju tek kada žena otvoreno kaže što želi, kada ogoli prirodu tog odnosa. Tako se nehotice svrstava u kategoriju kurve, a muškarac tada – uz potpunu podršku licemjerne okoline – može reći: “kad si već kurva, za svoj novac mogu kupiti zgodniju i jeftiniju”.

Ako si žena, pamet služi da je skrivaš

Direktor J.P. Morgana iz pisma Gospođice Pretty zaključio je da ona nudi samo ljepotu. Reagirao je kao uvrijeđeni bogataš kojeg jedna takva cura smatra kravom muzarom i prema njoj se ponašao kao prema glupačici.

Ali zaključak da ona nudi samo ljepotu daleko je od istine. Pretty je, naime, jasno rekla da ima određenog uspjeha u manje imućnoj demografskoj skupini te izrazila ambiciju da unaprijedi svoju igru. Iz njenih pitanja nema dvojbe da je postavila precizne parametre za solidan znanstveni eksperiment te da je spremna mijenjati varijable dok ne dođe do dobitne kombinacije.

Sve što je htjela jest uštediti si truda i vremena! U njenom tonu možemo osjetiti apsolutnu sigurnost da će doći do svog cilja. Upravo zato je odgovor uvrijeđenog direktora, kada kaže da “bogati nisu takvi”, smiješan i jadan. Ona zna da jesu.

Jedino bi joj se moglo zamjeriti da sve to otvoreno kaže, ali zašto je to bitno? Nastupila je pod pseudonimom i nema rizika da će je netko prepoznati. Čak će joj i ovakva negativna povratna informacija dobro doći da unaprijedi nastup.

Zato svaka čast gospođici Pretty. Želim joj sreću i bogatstvo!

19 komentara

 1. mamlaz 06.12.2012.
  • tomislav 08.02.2013.
   • Zagorka 09.02.2013.
    • Slaven Hrvatin 09.02.2013.
     • tomislav 09.02.2013.
     • Zagorka 10.02.2013.
     • Zagorka 10.02.2013.
 2. tipkalica 06.12.2012.
 3. astrodrom 07.12.2012.
  • Slaven Hrvatin 08.12.2012.
  • danguba 21.11.2013.
 4. David 09.12.2012.
  • Slaven Hrvatin 09.12.2012.
   • David 09.12.2012.
    • Slaven Hrvatin 09.12.2012.
     • mamlaz 10.12.2012.
    • Stipe 11.11.2013.
 5. Lua Jane 06.11.2013.
  • Slaven Hrvatin 08.11.2013.