Kako vam Iznogud može pomoći u borbi protiv Krešimira Miška

Nakon teksta o napadu skeptika na Krešimira Miška i emisiju “Na rubu znanosti” dobio sam zanimljivo pitanje – kako se ispravno boriti protiv simpatičnih šarlatana.

Kratak odgovor je kratak: nema ispravnog načina. Ali zanimljiviji je onaj duži odgovor.

Iznogud

Kritičar emisije “Na rubu znanosti” (foto: Wikipedia)

Kada kažem da nema ispravnog načina za borbu protiv pseudoznanosti na HTV-u, to znači više stvari.

Emisiju “Na rubu znanosti” njeni fanovi gledaju iz više razloga – nekima su takve teme neodoljive kao visokokalorični slatkiši, drugi su ozbiljno zabrinuti oko raznih globalnih urota, a trećima je Mišak toliko sočan da ga uopće ne slušaju.

Osim toga, uprava televizije ne opterećuje su tričarijama kao što su znanstvene činjenice. Zanima ih samo gledanost i politička korektnost.

Zbog svega ovoga borbu protiv pseudoznanosti možemo usporediti sa željom turske vlasti da se zabrani “Sulejmana” jer nema veze s povijesnim činjenicama. Te činjenice služe samo tome da si publika može opravdati gledanje sapunice koja se od “Larinog izbora” razlikuje tek kostimografijom.

Ali svaka situacija ima rješenje, iako ono nije uvijek zadovoljavajuće.

Ako želite promijeniti neku stvar koja vas živcira, najprije trebate pogledati u sebe i zapitati se što vas muči.

Je li problem u nazivu emisije “Na rubu znanosti” – kako bi bilo da joj promijene naziv u “Sunovrat kritičkog mišljenja”?

Je li problem u tome što HTV ne nudi dovoljno znanstvenog sadržaja? Zašto smatrate da tržište želi više takvih emisija te da bi znanstveno korektna emisija imala ikakvog uspjeha?

Je li problem u tome što je Krešimir Mišak počeo s dobrim emisijama i kvalitetnim sugovornicima, a kasnije se razvodnio i postao popularan?

U bilo kojoj situaciji koja vas nervira ili ide u pogrešnom smjeru (kako god to definirali), ako sve to osobno shvatite frustracija će vam pomutiti razum. Zato uz ovakvo kritičko razmišljanje o svojim motivima možete spoznati što vas motivira, što želite i koje bi vas rješenje zadovoljilo.

Zato sam na početku napisao da nema ispravnog načina za borbu protiv emisije “Na rubu znanosti”. Ali ako zaboravite na borbu i koncentrirate se na konstruktivna rješenja, otvaraju se brojne mogućnosti. Prvi korak je vidjeti kako su zagovornici te emisije reagirali na inicijativu. Ako vas često smatraju elitistima koji se bave pogrešnim pitanjima, nije problem u ljudima ili zlonamjernim/nepismenim novinarima koji stavljaju pogrešne naslove. Problem je u vašem nastupu.

Drugi korak je pogledati što se događa izvan Hrvatske. Koji god problem imali, netko ga je već riješio i to rješenje možete naći u par klikova. Evo nekoliko primjera.

Stari američki komičar George Carlin bio je ostrašćeni neprijatelj religije. Mogao je argumentirano drobiti kako knjiga napisana prije više tisuća godina ne može imati veze sa sadašnjošću, ali umjesto toga napravio je genijalan skeč o 10 božjih zapovijedi:

Homeopatija je šarlatanska metoda iscjeljenja koja se vrti oko pretpostavke da razvodnjena tvar djeluje jače od koncentrata. To bez velikog truda možete razmontirati osnovnim tehnikama kritičkog razmišljanja. Time ćete postići samo da vas smatraju šupkom i slugom zdravstvene korporatokracije koja svijet truje kemoterapijom i zlim cjepivima stvara horde autistične djece. Ili se možete sprdati kao James Randi:

O alternativnoj medicini možete razglabati do kasno u noć i ispucati tešku artiljeriju zdravog razuma… a tada će vam sugovornik reći “Meni je pomoglo, znači da ima nešto u tome”. Američki komičarski dvojac Penn i Teller to su napravili kako treba:

Česta kritika znanstvenika je da iz života izbijaju zaigranost i čaroliju. Ovaj nastup Robina Incea pokazuje da to nije tako:

Kritizirati može svatko. Uzmite, na primjer, Damira Kajina, kandidata za župana Istarske županije. Njemu zamjeraju upravo to što cijeli život igra ulogu razarača, a u ulozi župana bolje prolazi netko s imidžom graditelja.

Ako poput zlog vezira Iznoguda želite postati “kalif umjesto kalifa”, pametnije je stvoriti hrvatskog Bena Goldacrea ili Briana Coxa nego opsesivno tražiti priliku da srušite dobroćudnog kalifa.

Zato nemojte zaboraviti mudre riječi Oscara Wildea:

Ako ljudima želite reći istinu, nasmijavajte ih… ili će vas ubiti.

 

21 komentar

 1. kreso 16.01.2013.
 2. Vinko 17.01.2013.
  • Slaven Hrvatin 17.01.2013.
   • vinko 17.01.2013.
    • Slaven Hrvatin 18.01.2013.
     • gffsgfgf 21.02.2013.
     • Stanko 21.02.2013.
     • Slaven Hrvatin 21.02.2013.
     • Stanko 21.02.2013.
     • Slaven Hrvatin 21.02.2013.
     • dr Maja Roje Novak 21.02.2013.
     • dr Maja Roje Novak 21.02.2013.
     • dr Maja Roje Novak 21.02.2013.
     • Stanko 22.02.2013.
 3. Okigala 17.01.2013.
 4. dinoreic 30.01.2013.
  • Slaven Hrvatin 01.02.2013.
 5. igyyy 05.02.2013.
  • dr Maja Roje Novak 27.02.2013.
 6. Luka Horvat 03.06.2014.