Kako nervirati depresivce

Kada netko od vaših bližnjih pati od depresije, to zna biti iritantno. Ništa im ne valja, uvijek su tromi i po cijele dane samo bulje u prazno. Ispravno ponašanje je ponuditi im bezuvjetnu podršku, ljubav i suosjećanje te ih potaknuti da potraže stručnu pomoć, ali ispravno ponašanje rijetko je i zabavno.

Zato učinite ono što duboko u sebi ionako želite učiniti: uzvratite udarac. Sljedećih 6 taktika stvorene su za nerviranje depresivaca.

depresija

1. Recite mu kako živjeti život

Kada vam netko kaže da je depresivan, on s vama dijeli nešto važno. A najbolji način da pokažete zahvalnost na ukazanom povjerenju je obasuti ga dobrim savjetima. Recite mu koliko joga može pomoći depresiji, koje ljekovito bilje ili vitamine bi trebao uzimati ili kako je meditacija dokazani lijek za potištenost.

Ako dobre savjete popratite i patronizirajućim tonom glasa i sugovornika brižno dotaknete po ramenu, iritacija će biti potpuna.

2. Obezvrijedite njegove samoubilačke misli

Neki depresivci, iako ne svi, razmišljaju o samoubojstvu. A ako ste im bliski, možda će vam to i priznati – ne zato što to planiraju u skoroj budućnosti, već zato što žele pomoć bliske osobe do koje im je stalo.

U ovom slučaju možete ga u tren oka iznervirati već ako samo odmahnete rukom i ležerno kažete: “da to stvarno želiš učiniti, već bi to učinio. Znam da samo tražiš pažnju i to je nezrelo od tebe.”

Zatim se okrenite i otiđite.

3. Spomenite gladnu djecu Afrike

Depresija je problem koji pogađa pojedinca koji se, preplavljen neugodnim emocijama, zatvara u sebe. Zato ćete depresivca lako iznervirati tako da raspravu proširite daleko izvan njega, na globalne teme koje razdiru svijet… koje bi Ujedinjeni narodi teško mogli riješiti čak i kada bi imali stvarnu moć.

Objasnite mu da u svijetu postoje cijele nacije koje nemaju zdravu vodu za piće, koje žive na rubu gladi, gdje trajno bjesne građanski ratovi, a gladna dječica prekrivena muhama mole za suhu koru pljesnivog kruha… a vaš sugovornik samo misli na sebe!

4. Objasnite urotu velikih farmaceutskih kompanija

Kada vam prijatelj prizna da uzima antidepresive, posprdno mu se nasmiješite i objasnite da mu nije ništa, da je pao na marketinški trik. Naime, psihijatri i zle farmaceutske tvrtke udružili su se u globalnu zavjeru. Izopačeni psihijatri stalno izmišljaju nove bolesti, a podmićeni znanstvenici stvaraju nove lijekove kako bi masno zarađivali na nesretnim ljudima.

Zatim mu kažite da depresivci jednostavno pate od lošeg raspoloženja koje, igrom slučaja, traje mjesecima ili godinama. Posljednji čavao u lijesu bit će kad kažete: “čak i ako lijekovi pomažu, to što ih uzimaš znači da ne radiš na sebi”.

5. Tretirajte depresiju kao prehladu

Još jedan dobar način za nerviranje depresivnog prijatelja je da omalovažavate njegove tegobe. Depresivcu trebate pristupiti isto kao što biste prehlađenom članu obitelji rekli da popije šalicu toplog čaja s medom i limunom.

Ponovno uključite patronizirajući ton glasa i recite da svih nas savlada malo tugice kad iskusimo one manje ugodne strane života. Ali, recite mu s još više lažnog suosjećanja, koji je smisao crnih misli o smislu postojanja? Prijateljski ga potapšajte po ramenu i kažite: “sve što treba je da se malo trgneš i nabaciš smiješak. Stari moj, osjećat će se bolje u tren oka!”

6: Objasnite da je depresija za žene

Ova taktika djeluje samo na muškarce. Recite mu da je depresija ženski problem, a ako muškarac smatra da je ima, on jednostavno treba stisnuti zube i “biti muško”.

Ako to nije dovoljno iritantno, objasnite da je depresija povezana s niskim testosteronom te da će to riješiti dijeta s puno crvenog mesa, igranje nogometa i gledanje filmova Arnolda Stallonea.

Ovi savjeti dat će vam širok spektar tehnika za živciranje depresivaca. Ako ih ikad zaboravite, uvijek ćete se snaći ako jednostavno počnete rečenicu sa “Trebao bi samo…” i zatim kažete što god vam padne na pamet.

16 komentara

 1. Lili 14.04.2014.
  • Slaven Hrvatin 15.04.2014.
 2. unknown 24.04.2014.
  • Slaven Hrvatin 24.04.2014.
 3. Bouncy Ball 25.04.2014.
  • Slaven Hrvatin 25.04.2014.
 4. Marko 27.05.2014.
  • Hanna 28.05.2014.
  • Slaven Hrvatin 28.05.2014.
 5. Hanna 27.05.2014.
 6. jaki 21.07.2014.
 7. miki 04.09.2014.
 8. Mica Maca 09.09.2014.
  • Slaven Hrvatin 24.09.2014.
 9. Darija 12.05.2015.