Vrag je donio šalu

8 vrsta žrtava preljuba

U tekstu o različitim vrstama preljubnika mogli ste pronaći svog partnera ili što vas privlači u veselim švrljanjima sa strane.

Preljubnici su poznate filmske zvijezde, uzorni biznismeni, bludni političari… ispada da ih istovremeno mrzimo i želimo odvući u krevet. Ali oni su dosadni; zanimljivije su žrtve preljuba.

O kakvim se ljudima radi i kako reagiraju na nevjeru?

Preljub

Dođi da te maznem! (foto:pasukaru76)

Čuvarkuća

Ljudi koji iza sebe imaju desetljeća u braku često kažu da je brak poslovni aranžman. U njega uđete jer želite biti samo s tom osobom, a onda se u kratkom roku opteretite svime što vas odvlači od voljene osobe – čoporom djece, kreditima za auto i kuću, prekovremenim radom…

Čuvarkuća ne gleda samo čin seksualne i emotivne nevjere već i širu sliku: svetost doma i institucije braka. Raspad veze značio bi podjelu imovine, raskol prijatelja i promjenu statusa na Facebooku. A to nije dobro!

Tako će čuvarkuća uvijek pogledati u drugu stranu i bilo kakva nezgodna govorkanja ocijeniti kao širenje zlonamjernih laži.

Sadist

Sadisti se vode principom “dobro je oprostiti, a još bolje nabijati to na nos”. Ako sadist sazna da ste ga prevarili, možete biti sigurni da će ostati s vama… da bi vam do smrti taj preljub nabijao na nos.

Taj čin nevjere smatrat će svojom kompetitivnom prednošću u vezi: kada budete imali neku ispravnu zamjerku u odnosu na Sadista, on će vas poklopiti sa “Zamjeraš mi što ne perem noge, a ja sam ti oprostio preljub!” Sadistu je u vezi najvažnija moć i često je dobro naoružan vještinama emotivnog zlostavljanja.

Lovac

Unatoč nazivu, lovac je najčešće žena i najčešća je u tvrdo patrijarhalnim okolinama, kao što je planeta Zemlja. Na prvom mjestu lovcu su prsten na ruci i prezime na papirima, a sve ostalo je podložno dogovoru.

Na izvještaje o tome s kim se njen muž mota samo će odmahnuti rukom i reći “on može spavati gdje hoće, ali samo ja nosim njegovo prezime”. Nakon nekoliko sekundi zabrinuto će dodati “A je li barem čist i ispeglan?”, a nelagodu će osjećati samo u slučaju negativnog odgovora.

Ledenjak

Ledenjak je fascinantna osoba jer uspijeva istovremeno biti u vezi i od nje osjećati psihološku odvojenost. Kada sazna za preljub, doživjet će dva sukobljena osjećaja: tešku tugu i sramotu jer osjeća tugu.

Umjesto da pokaže koliko se osjeća poniženo, takva osoba će se sabrati i pristojno reći da to nije ništa strašno, da svatko ima svoje potrebe te da mogu bez problema ostati prijatelji. I cimeri. I seksualni partneri u slučaju da onaj drugi taj put nije dostupan. Ledenjaku je od poniženja jedino gore pokazati ranjivost.

Psihoterapeut

Psihoterapeut teži uspostavljanju dubokog, smislenog partnerstva s osobom labilnog karaktera. Tako će neki psihoterapeuti naći ovisnika, drugi alkoholičara, treći kockara… a ako u blizini nema ozbiljno problematičnih ljudi, poslužit će i preljubnik.

Smisao života ove osobe je pomaganje drugima da pronađu smisao. Pritom se neće baviti svojim željama i ambicijama jer je briga o slabiću posao s punim radnim vremenom. Sve će biti u redu dok bludnik švrlja i ispovijeda se jer će tako oboje imati posla – jedan u samosažalijevanju, drugi u tapšanju partnera po leđima.

U slučaju da preljubnik riješi svoje komplekse, vezi će doći kraj uz gnjevne optužbe da preljubnik više “nije onaj isti”.

Zorro

Zorro, poznat i kao Osvetnik, sanjari o tome da će ga partner prevariti jer mu to daje legitimitet da uzvrati istom mjerom.

Ali to nije dovoljno!

Avanturu će nakon pristojne količine vremena – ne odmah, ali ne toliko kasno da se zaboravi izvorni preljub – s glumljenom nelagodom priznati. To će mu dati priliku da se još jednom popriča o izvornom slučaju, usporedi s novim, izvede komparativna analiza i uz suze zaključi “što nam je ovo trebalo?”

Rješenje će se zapečatiti pomirbenim seksom i veza će biti kao nova. Do sljedeće prilike.

Skandinavac

Ova vrsta čovjeka podriva temelje ljudskog društva. Smatra da nema ništa loše u švrljanju jer “nitko od tebe ne očekuje da jedeš istu hranu cijeli život, bez obzira koliko je volio”.

Još uvijek nije otkriven Skandinavac koji ne prakticira preljub pa stručnjaci špekuliraju da on nije poseban tip preljubnika – samo varijanta Zorroa bez emotivne nestabilnosti.

Moralist

Moralistu je preljub, kratko i jasno, kraj veze. Ovakve ljude često nalazimo među onima koji se nisu morali nositi s preljubom: suočeni sa stvarnom situacijom, oni često reagiraju na jedan od prethodnih načina.

Kako mislite da biste reagirali na preljub? Bez obzira koji vaš odgovor sada bio, u tom trenutku vaša bi reakcija vjerojatno bila drugačija. Teško je izaći iz odnosa u koji smo investirali trud i energiju. Ipak, vrijedi pitati…

Što biste vi učinili? Ako ste doživjeli preljub, kako ste reagirali?

Previous

Psihologija oko nas 4

Next

Služba za korisnike: najbolji saveznik svakog prevaranta

2 Comments

  1. lolll

    odgovor na pitanje : biblijski-oko za oko,zub za zub 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén