Vrag je donio šalu

antidepresiv

Antidepresiv Sulpyco: spoj znanosti i šarlatanstva

Gospođa Mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neurologinja, nema samo pretjerano dugu titulu već i novi izum: antidepresiv Sulpyco, fantastični spoj znanosti i šarlatanstva. Tekst o tom izumu na portalu mojzagreb.info svakako treba pročitati jer na malo mjesta uspješno koncentrira impresivnu hrpicu nebuloza.

Alkemija

Radionica za dizajn lijekova (JasonUnbound/Flickr)

Magija i alohomeoterapija

Jedan od prvih signala da imamo posla s pseudoznanošću je korištenje naziva koji zvuče znanstveno – ali to nisu. Gospođa Roje Novak je naziv alohomeoterapija prikačila svom izumu u kojem navodno spaja kemijske lijekove s homeopatskim. Kaže da se tako izbjegavaju štetne nuspojave koje ima gotovo svaki kemijski lijek.

Dakle, dobili smo lijek koji djeluje sasvim dobro ali nema nuspojave. Zanimljiva stvar s tim je što gotovo sve ima dobre i loše strane – bili to kemijski ili biljni preparati. Limun je prepun vitamina C, ali njegova kiselina nekima može stvarati želučane tegobe. Vratić pomaže kod migrene, ali je zabranjen trudnicama i dojiljama. Badem je prepun vitamina E i u većim količinama otrovan. Šarlatane ćemo prepoznati po proizvodima koji liječe koješta bez nuspojava. Ako zvuči predobro da bude istinito, onda to i nije istinito.

Anegdotalni dokazi

Gospođa Roje Novak je lijek testirala na sebi i bližnjima. I tu je već problem, za nju i za lijek. Ozbiljan znanstvenik ne bi nešto što smatra antidepresivom testirao na sebi i ljudima oko sebe. Jedan od razloga je što lijekovi imaju nuspojave, ali to je tek mali dio problema.

Testiranje eksperimentalnog lijeka na ljudima koji nemaju dijagnozu depresije je besmisleno jer neće pokazati ništa značajno. Sumnjam da su i autorica lijeka i svi članovi njene obitelji depresivci.

Čak i ako prihvatimo nevjerojatnu pretpostavku da su u toj obitelji svi depresivci, neodgovorno je i neetički od gospođe Roje Novak da im daje netestirani lijek. Novi preparati se testiraju po standardnoj proceduri koja nikako ne uključuje eksperimentiranje na sebi i bližnjima.

Liječi sve i svašta

Lijek koji ima široku promjenu i nikakve nuspojave je jasan primjer šarlatanstva. Mada oni u teoriji mogu postojati, u praksi se pokaže da su prijevara ili u najboljem slučaju placebo. Pročitajte sljedeći odlomak:

idite, on ima terapijske učinke na slijedeće probleme koji su vrlo prisutni kod modernog čovjeka, ponajprije otklanja kronični umor. Onda je izvrstan protiv depresije, anegdotalno poboljšava raspoloženje, koncentraciju, pojačava spolne želje, anoreksije, regulira san i apetit, te omogućuje bolju radnu učinkovitost. Uz to primijetila sam i kako pomaže da čovjek ima bolju komunikaciju sa bližnjima, da otklanja ljutnju i zatomljuje agresivnost.

Teško se oteti dojmu da za te “probleme koji su prisutni kod modernog čovjeka” postoji rješenje koje moderni čovjek rijetko koristi: spavanje. Ako ponovno pročitate taj odlomak, on dobro opisuje niz tegoba koje se često može riješiti s više odmora (osim, naravno, anoreksije). Umorni ljudi također češće planu na bližnje i osjećaju više agresije.

Ne kažem, naravno, da je Sulypco potpuno neučinkovit. To će se vidjeti tek nakon kliničkih analiza. Sulypcu zamjeram dvije stvari – korištenje homeopatije i senzacionalizam prije ozbiljnih testova. Malo više kritičkog razmišljanja kod novinara i autorice bi spriječilo oba problema.

Previous

Google vas ne čini glupljima, a Facebook nije gubljenje vremena

Next

Pasivna agresija – put do uspjeha i sreće

4 Comments

  1. Ajoj.. dilera na sve strane. Ovde više nije reč ni o placebo efektu, već o manjku morala i profesionalne etike. Žena bez blama sebe proglašava izumiteljem nove vrste terapije (“nema je u svijet!” ni tehnike, a ni nje…)Alohomeoterapija. To je nešto kao “alo! homeopatija! terapija!” Ali šalu na stranu, najjezivije je što se ovakav lek unosi iglom što bi moglo vremenom da stvori i zavisnost. Slutim da će ga zabraniti uskoro… bumo videli

  2. Slaven Hrvatin

    Zgodna stvar je što je “zatražila patent u Bruxellesu” vijest, a “odbijen joj patent u Bruxellesu” to neće biti.

  3. drexcya

    Evo još nadriliječnika, link na navlakušu je ovdje http://www.novastrana.com/?aff=109

  4. dr maja roje novak

    pogledajte knjigu o sulpyco metodi na amazon.com i na smashwords.com.. nadam se da ce vam se svidjeti ukoliko cete shvatiti sto pise.. uzivajte!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén