Vrag je donio šalu

Bond, James Bond: kako biti neodoljivi šarmer

James Bond je arhetipski tajni agent i zavodnik u čijim avanturama uživamo već pet desetljeća. Muškarci žele biti kao on, a žene s njim i postavlja se pitanje kako postati neodoljivi šarmer u stvarnom životu. Odgovor je jasan: gledajte Jamesa Bonda i učite. Iako je fiktivni lik, psihološke spoznaje kažu nam da njegova vještina sa ženama nije slučajna.

Korejski James Bond

I Koreja svoga Bonda ima! (foto: estebandid)

1. Samopouzdanje

Ljudi koji pate od pretjeranog samopouzdanja u poslovnom okruženju prolaze bolje od onih koji su racionalni i objektivni. Bond ima samopouzdanja u tolikoj mjeri da graniči sa samozavaravanjem… a ponekad i debelo prelazi tu granicu. Tolika količina vjere u sebe ženama je seksi, što ne čudi. Biste li radije upoznali nekog tko je vrhunski samopouzdan ili tipa koji je nervozan i na kraju noći kaže “pa mogli bismo se naći… jednom… ako baš nemaš pametnijeg posla?”

2. Fizički izgled

Jamesa Bonda glumilo je više glumaca i svi imaju jednu zajedničku stvar: visoki su i zgodni. Posljednji glumac, Daniel Craig, osim toga je i nabildan. Svi ti faktori doprinose seksipilu. Visok, fit muškarac šalje poruku da ima dobre gene, a to u ženama izaziva seksualno uzbuđenje. Nema veze što su moderan par – on koristi kondom, a ona je na piluli – jer mozak na primitivnoj razini samo može misliti “naša djeca bit će zdrava i zgodna”*.

Jedno istraživanje čak kaže da se broj seksualnih partnera muškarca može procijeniti prema masi njegovih mišića ruku i nogu. Dakle, oni frikovi koji u teretanama provode noći i dane to ne čine samo zato jer su iskompleksirani nego i zato što je lakše nabildati mišiće nego razviti privlačnu osobnost.

3. Smisao za humor

Kad smo već kod osobnosti, smisao za humor je još jedan element seksipila agenta 007. Ključ za uspjeh seksi humora je njegova sposobnost da u svakoj situaciji pronađe ironiju sudbine, to kaže u jednoj rečenici i pritom se ne smije vlastitoj fori.

Paradoksalno, iako je ženama privlačan muškarac sa smislom za humor, radosni tip koji kroz život kroči s osmijehom na licu im je odbojan.

4. Pravilna komunikacija

James Bond se bavi mnogim stvarima, ali nikada ne žuri. Kada sjedi, miruje: ne lupka stopalom o pod, ne šetka u krug i ne radi avione od papira. To je privlačno zato što šalje poruku da se osjeća ugodno i opušteno, gdje god se našao – makar to bilo u električnoj stolici koja će za minutu potonuti u bazen s krokodilima, a sve to dvije minute prije nego će na taj grad pasti atomska bomba.

Njegova neverbalna komunikacija je izvrsna, a i govor mu je na mjestu. Ne blebeće, ne bavi se tričarijama i u malo riječi kaže sve što je bitno. Možete li ga zamisliti da koristi poštapalice tipa “kužiš”, “dakle”, “znači” ili “snađi se druže”? Kužiš, nema šanse!

5. Uzbudljiv život

Bond se ne trudi impresionirati cure tako što će ih odvesti na uzbudljiva mjesta. Njemu je posao biti na uzbudljivim mjestima! To šalje poruku da je njegov život zanimljiv i bez žene te da ne traži njeno odobravanje. On će se zabavljati kako god bilo i partnerica samo može odlučiti hoće li se zabavljati s njom ili nekom drugom.

Tajni agent 007 je lik iz filma i malo tko se može pohvaliti njegovim brojnim kvalitetama i vještinama. Što ako niste visoki, zgodni, šarmantni…? Što ako ne poznajete vrhunska vina, nemate (državnog) novca na bacanje i niste stručnjak za sve?

Nema straha, to samo znači da ćete morati poraditi na svojoj osobnosti. Ženama godi provesti se s vrhunskim zavodnikom, ali Bond, James Bond nije netko s kim bi mnoge htjele biti u vezi. Nakon nekog vremena dosadi to što je u stanju komunicirati samo u kratkim, duhovitim rečenicama. Dosadi vam što uvijek putuje po svijetu bez vas. I strašno vas iritira što se ne možete pohvaliti vrhunskim seksualnim životom jer je vaš macho man često na liječenju od spolnih bolesti.

* Sličan impuls prisutan je i u muškom mozgu. Žena širokih bokova je seksi jer može naštancati cijelu vojsku derištadi, a ako ima i velike grudi, znači da ih može i nahraniti.

Previous

Kako usporiti život

Next

Bikini za muškarce

4 Comments

 1. julka :)

  bas i nema veze sa temom, ipak: zasto su u ovom blogu djeca uvijek/cesto derista? a majke tih derista ih ili stancaju ili kote!?
  🙂 ah, pa to je zlihologija!!!

  • Slaven Hrvatin

   To je suptilno ironiziranje arhetipskog mačo-uma. Znaš da ne bih pisao stvari koje će teško pasti mladoj, sretnoj mami. 😛

 2. Jelena

  Konacno “Prakticni muskarac”(ovo napisala sa mrtvo/ozbiljnim izrazom lica)

  • Slaven Hrvatin

   Da, strašno. Izgleda da mi je blog dosegao dno. 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén