Vrag je donio šalu

CityVille: psihologija ovisnosti

CityVille je nova igra u izdanju Zynge, tvrtke koja je izdala niz igara za Facebook. CityVille je, kao i ostale njihove igre, besplatna, a tvrtka ipak vrijedi 5 milijardi dolara. To djeluje iznenađujuće samo dok ne znate da Zynga zapošljava psihološke stručnjake da bi im igre stvarale što veću ovisnost i poticale na trošenje novca.

CityVille

Moj skromni grad

Ako nikada niste igrali CityVille, evo nekoliko osnovnih podataka. Igra vas stavlja u ulogu gradonačelnika malog grada. Cilj vam je graditi kuće, poslovne objekte i parkove s ciljem da privučete što više stanovnika, zaradite puno novca, novac uložite u rast i tako unedogled.

Pomozite da bi vam pomogli

Osnova svega je energija, resurs koji se troši na sve što činite u igri. Ona se sporo obnavlja pa trebate pažljivo procijeniti u što je uložiti. Primjerice, neke žitarice su vrlo profitabilne, ali brzo sazrijevaju pa će vam žetva trošiti više energije. One koje traže manje truda davat će i manje prinosa. Nakon kratkog vremena shvatit ćete da stvarni život počinjete prilagođavati CityVilleu jer, ako na vrijeme ne pokupite sinoć posađene tikvice, one će propasti pa ćete početi ispočetka.

Energiju, srećom, možete obnoviti posjetom susjedima. Tamo ćete im pomoći sa čišćenjem korova ili žetvom rajčica, a onda će oni osjećati potrebu da svrate do vas i obave nekoliko poslića. Svako dobro djelo i uspješno obavljeni posao nagrađeni su veselim zvukom i porukom da ste učinili nešto fantastično. A priznanja stvaraju ovisnost.

Ljudima treba priznanje

Kao društvenim bićima, ljudima je potrebno priznanje. U životu se redovito događa da nam šefovi, učitelji, prijatelji ili članovi obitelji odmah kažu što smo zgriješili, a prešute ono što smo dobro napravili. Dobrota se podrazumijeva, zar ne?

Za razliku od stvarnog života, u CityVilleu potvrde pljušte sa svih strana. Čestitaju vam za uspješno obavljene zadatke, izgrađene zgrade, pomaganje prijateljima, skupljanje rijetkih predmeta… a na dnu svake obavijesti stoji “podijeli ovo s prijateljima”. Ta igra, naime, ima pravo pisati po vašem zidu i tako u svoju mrežu uvlači i vaše prijatelje.

S prijateljima je lakše

Društvena strana CityVillea je jezivo dobro razrađena. Što imate više prijatelja, napredak će vam ići lakše. Prijatelji će vam uređivati grad i služiti kao članovi vijećnice ili vatrogasne stanice. Kada shvatite koliko je važno imati što više prijatelja koji igraju CityVille, brzo ćete se pretvoriti u onog neugodnog tipa koji je ušao u network marketing pa zove sve koje je ikada poznavao, samo da bi ih uključio u piramidu.

Ako prijatelji ne žele ni blizu Facebook igara, ipak niste osuđeni na propast. Uvijek možete računati na grupe za povezivanje igrača CityVillea. Možete se osloniti i na vječnu prečicu do uspjeha – trošenje novca.

Novac otvara sva vrata

Svaki zadatak, koliko god zahtjevan bio, na dnu ima ikonu koja vam omogućava da ga trenutno riješite u zamjenu za novac. Briljantan potez Zynge je što je igra besplatna, ali vam omogućuje da virtualni novac kupujete stvarnim novcem. Tako možete munjevito napredovati i biti bolji od svojih prijatelja, a sve ovisi o tome koliko ste novca spremni ubaciti u “besplatnu” igru.

Ako razmislite o tome, CityVille ima dosta zajedničkog sa stvarnim životom: veze s ljudima iz interesa, ulaganje ogromnog truda u rutinske aktivnosti i premalo zabave. Postavlja se pitanje zašto bježati od sivog stvarnog života u sivi virtualni svijet?

Bolje je, ali i neusporedivo teže, pronaći način kako dodati malo boje u život (ako već morate igrati CityVille, učinite to kako treba).

Previous

Što kupiti svom muškarcu za Valentinovo?

Next

Pendrekom po zdravom razumu: senzacionalan uspjeh akcije “Đanki”

6 Comments

 1. andrea

  Ovo je još super, ja znam ljude koji su gradili svoj život, poznanstva, ljubavi na TPORTALU!
  iako u početku sam ih samo istraživala, bila sam znatiželjna da vidim dokle idu njihove granice..ali onda sam se uhvatila da sam se i sama zarazila tim čudnim,lažnim i idealnim životom gdje čovjek može biti što god poželi. teškom mukom sam se odvikla priznajem..ugl, virtualni svijet treba izbjegavati u širokom luku.

 2. Ne znam, meni su te igrice dosadne…Volim igrice u kojima istražujem nešto, bežim iz soba, zagonetke, čak i detektivske 🙂 Ne volim to da sadim, gradim, pa prebiram, pa kupujem, prodajem, zovem u goste, bzvz. Imam prijatelja koji se skoro naljutio na mene što mu nisam htela biti komšika u farmvilu, pa koliko to može da bude bolesno? Posle prihvatim i aj, kao počnem da igram, smooooor. Nisam mogla, i napustim. Ovo za novac, ne mogu da verujem. Kakvi su genijalci ako neko stvarno kupuje virtuelni novac stvarnim! A, oni koji ga kupuju su specijalci, jesu.

 3. Hehe, pa recimo da sam ja spadala u grupu onih koji ismejavaju Cityville i slicne igrice, ali sada eto igram Cityville vec dve nedelje. :/

 4. Igrica je super. Samo mi treba mala pomoc… Kako da uklonim sneg? 😀 Hocu da bude ponovo samo trava bez snega, ali nzm kako… Hvala unapred 😀

  • Slaven Hrvatin

   Rado bih pomogao, ali Cityville sam igrao samo za potrebe teksta. Pobjegao sam taman prije nego što bih se navukao. 🙂

  • Jel moze neko drugi da mi pomogne? :/

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén