Vrag je donio šalu

HDZ ugodno iznenadio predizbornim spotom

HDZ je predstavio svoj predizborni spot. Ne bih nikad vjerovao da ću to reći, ali…

Spot mi se sviđa.

Ne toliko da pomislim “opa, ove godine ću izaći na izbore” već “svaka čast, iz ničega su izvukli nešto”.

Stavite se na trenutak u položaj HDZ-a, koliko god vam to bilo neugodno. Donedavno ste bili moćnici, a sada su vaši predizborni plakati postali predmet sprdačine i hakeri vam planiraju srušiti web stranicu. Postali ste predmet poruge i potpuni autsajder u predizbornoj kampanji, a za vas će glasati uglavnom oni koji se boje utvare komunizma nad kojom je davno izvršen egzorcizam.

Imajući to sve u vidu, ovaj spot je najbolje što se moglo učiniti. Kada bi publici ponudili nešto u stilu spota Kukuriku koalicije, cijeli hrvatski internet bi se pobrinuo da se u 24 sata pojavi nekoliko desetina parodija – redom boljih od originala.

Pogledajmo spot.

Reklamom dominiraju stroge, zemljane boje. Mada prevladava smeđa, monotoniju uspješno razbija zelenilo stabla. Jadranka Kosor je odjevena elegantno ali, što je i važnije, neupadljivo. Čak i broš, po čemu je poznata, ovom prilikom je odabran da ne plijeni pažnju.

Bilo kakvo razbacivanje ekstravagancijom u ovim okolnostima izazvalo bi porugu, no publika od političara ipak ne očekuje da se narodu obraća iz svinjca. Zato smatram da je vizualni dojam spota – elegantno ali ne razmetljivo – dobro odabran.

Ako pogledamo zastavice, vidjet ćemo da je i njihovom redoslijedu posvećena pažnja. Na stolu Hrvatska stoji prije stranke, a u pozadini nacija prije Europske unije, a obje prije HDZ-a.

Poruke gđe Kosor su očekivane. S obzirom na seriju skandala vezanih uz njenu stranku, dobro je da je odmah počela osvrtom na taj problem. Može se činiti da je pripisivanje tih napada zloj medijskoj kampanji komunjara smiješno loš potez, no to je HDZ-u vjerojatno jedini preostali spin. Kako toj stranci ciljana publika nije najbistrija, to je u redu.

U sljedećem dijelu HDZ prikazuje kao slabiju stranku: počelo je u baraci, nastavilo se agresijom na Hrvatsku, a tu su bile i ljute borbe protiv euroskeptika. To je suptilan i lukavi manevar jer istraživanja pokazuju da su ljudi, bez obzira na stvarne zasluge, automatski skloni stati na stranu slabije stranke. U situaciji kada HDZ-u prijeti siguran poraz, ipak je velika razlika između gubitka saborskih mjesta i potpunog uništenja. Ovakvo potenciranje statusa gubitnika može im samo pomoći.

Objektivno gledajući, predizborni spot HDZ-a je statičan, staromodan, a kao poruka osiromašenim i razočaranim biračima, slogan “najbolji kad je najgore” potpuno je promašen. Ali bolje ne mogu.

Previous

Autobusom po Europi

Next

Psihologija oko nas 3

14 Comments

 1. Što bi moglo značiti to što su joj ruke cijelo vrijeme slijepljene jedna na drugu na stolu?

  • Slaven Hrvatin

   Gestikuliranje rukama je prirodna reakcija kada je sugovornik opušten ili vjeruje u ono što govori. 😉

   • Mene je toliko fascinirala nepomičnost njenih rukau da na prvo gledanje nisam ni čuo što je govorila.

    • Slaven Hrvatin

     Svatko ima svoje. Lako sam prešao preko toga s rukama, a još uvijek razmišljam o tome zašto na stolu stoji bočica s tintom.

     • Vjerojatno suptilna poruka kako će ona potpisati ugovor s EU. Nego, jesi vidio, ipak je spot obrađen: http://youtu.be/vn6a8CtgTO0 😆

     • Slaven Hrvatin

      Koliko god se oni trudili, ne mogu sakriti da su HDZ 🙂

     • Mamlaz

      A to je dakle tinta….

      Morak kupiti monitor sa boljom rezom ili pak naočale. 😮

      Pošto je sve u spotu uredno, imaju li polu-zgužvane stolne zastavice neko značenje u svojoj “gužvavosti”, ili je to čisto nemarnost batlera u pitanju?

     • Slaven Hrvatin

      Samo nemar. Ali ne sumnjam da će zbog toga padati glave. 🙂

 2. Emilio Gašpić

  Usporedimo li HDZ Tv spot i Kukuriku iz funkcionalne perspektive (a koje druge je moguće!?!?!) i ja se nažalost moram složiti da je HDZ napravio bolji posao. Nije baš “fancy”, ali dovoljno dobar da vrati nazad sve one HDZ birače koji razmišljaju o drugim opcijama. HDZ komunikacija je konzistentnija po svim vertikalama i horizontalama komunikacije s biračima, od Kukuriku koja je onak “lepo zapakirana” tako da bi mogli prodavati svašta nešto pa i politički program.

  • Slaven Hrvatin

   Da, Kukuriku se fokusirao na upečatljiv vizualan dojam te uopćene poruke nade i patriotizma. Njihov spot je reklama jasnog pobjednika.

  • Kad sam prvi put vidio spot, pomislio sam, gotovo je, objavili smo rat nekom…

   • Slaven Hrvatin

    Haha, baš tako! Rat je objavljen, ali samo zdravoj pameti. 🙂

 3. Jesam li dobro razumjela – ti ne izlaziš na izbore? Sori ako sam preradoznala.

  • Slaven Hrvatin

   Tako je. To je tekst za sljedeći tjedan. 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén