Vrag je donio šalu

HSLS gađao lijevo i desno, a promašio sve

Hrvatska socijalno-liberalna stranka svoj je doprinos predizbornoj kampanji obilježila duhovitim plakatima. Parolama “Ukinut ćemo poduzetništvo i obrtništvo!”, “Radnim akcijama do hidroelektrana” i “Do 2013. svi ćemo raditi u državnoj upravi i županijama” ta stranka istovremeno ismijava pozicije HDZ-a i Kukuriku koalicije.

Koliko je takva strategija uspješna?

Plakat HSLS-a

Kritizirajmo anonimno! (foto: tportal)

Jednom riječju, nije. Sarkazam je izvrsna stvar ako ste standup komičar pa servirate kritiku bez obaveze da publici ponudite i rješenje. Ako ste stranka, takav plakat samo kaže da ste perceptivni i duhoviti, ali ne i da Hrvatskoj možete ponuditi nešto bolje od onih koje kritizirate.

Sarkazam ima i još jednu manu. Psihološki gledano, on je teži za razumijevanje jer traži da razmislite o poruci i zaključite kako “nitko normalan ne bi rekao to što piše”. Dobar dio ljudi vidjet će te plakate i, ako znaju da se radi o kampanji HSLS-a, zaključiti da se ta stranka zalaže za totalne gluposti.

Ali to nije sve. Poruka je dodatno pokvarena time što na plakatu uopće nema spomena da se radi o HSLS-u! Tako dobijamo dojam da se radi o još jednoj akciji anonimaca koji “hakiraju” plakate HDZ-a. Ako već inzistiraju na takvom izričaju, trebali su se potpisati i usput jasno napomenuti da to nije stav te stranke.

Pošto je ispravljanje takvih plakata nemoguća misija, bolje bi prošli kada bi platili klasične plakate tipa “Zna se kamo vas je HDZ odveo. Kukuriku samo kukuriče. Glasajte za HSLS.”

Ovako šalju samo dvije poruke. Ne znamo što bismo sa sobom i imamo novca na bacanje.

Previous

Kako držati zanimljiva predavanja bez treme

Next

Duboka analiza

6 Comments

 1. Indy

  Kakav autogol! Epic fail! 😆

 2. 🙂
  Super su tekstovi! Drago mi je što sam naletio na Vaš site!

 3. Martina

  Točno to kaj s rekao! Vidjela sam jučer taj plakat na autoputu i onak šuma upitnika!! Meni stvarno ne treba nitko prosipati komične-ironične-sarkastične komentare jer je stvarnost surova i vlastiti sarkazam mi je dovoljan. Ovo na kraju kaj veliš da imaju viška novaca pa kenj… je živa istina. Nije mi smješno. Ljutita sam jer se nema za koga glasati. Svi samo žele fotelje. Ma idem i ja u politiku, tak volim laprdat bezveze ;-)))

 4. Mamlaz

  Zanima me profesionalna ocjena.

  http://www.24sata.hr/izbori-2011/jadranka-sama-u-spotu-imat-cemo-snage-ocistiti-svoju-kuce-242884

  Da li su pomno odabrane veličine zastavica ispred Jadranke: HDZ manja, hrvatska veća, što predstavlja drvo u pozadini i kakav bi osjećaj trebalo stvoriti kod gledalaca, koji je ono detalj na stolu, ne vidim baš najbolje, pa izabrana odjeća, poza ruzka preko ruke, vidljivi prsten na ruci…

  Pretpostavljam da je u predizbornim spotovima obraćena pažnja i na najmanju sitnicu, pa bi volio da objasniš kakve sitnice utiču na nas i na koji način.

  Može tu, a može i nova tema o predizbornim reklamama i skrivenim porukama.

  Ps. spot nisam gledao, ne zanima me što političari govore. Kao da to na kraju ima neke veze….. govore ono što želimo čuti. Više me zanimaju ovi detalji… 🙂

 5. Slaven Hrvatin

  Dobra ideja za post, napravit ću to.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén