Vrag je donio šalu

Kako prekinuti vezu bez suvišne patnje

U prethodnom tekstu mogli ste pročitati kako prekinuti s partnerom na kreativan način. Kako neki nemaju vremena ni interesa za takve načine zabave, pogledajmo kako prekinuti vezu ako želite da cijela gužva prođe što brže i bez suvišne drame.

Heartbreak

Kada treba slomiti srce (foto: Thomas Hawk)


Prva stvar koju trebate znati je da nema čarobnog štapića kojim ćete mahnuti ili hipnotičke skripte koju ćete izrecitirati pa da sve prođe savršeno. Prekid duže veze uvijek boli, samo se možemo pobrinuti da ne postane trauma za vas oboje.

Razmislite o razlozima za prekid

Ako ste duže vremena u vezi, ponekad je dovoljno da vam netko pokloni gram pažnje da pomislite “mogu ja i bolje od ovoga što imam”. To nije samo po sebi loše jer mnogi ostaju u truloj vezi da bi imali s kim gledati filmove… a i loš seks je bolji od nikakvog. Ipak, dobro razmislite jeste li stvarno spremni za rastanak ili su proradili hormoni.

Kada smo kod motiva, koji su razlozi za prekid i jeste li ih pokušali riješiti s partnerom? Ako se volite, želite biti zajedno i spremni ste se potruditi, možda probleme možete izgladiti. Kada pažljivo razmislite o situaciji koji vas potiče na prekid, manja je vjerojatnost da ćete zažaliti zbog te odluke.

Ovo će vam pomoći i da u kasnijoj raspravi s partnerom ostanete pribrani. Kada se pokrenu intenzivne emocije, lako je iz napetosti prijeći u uzajamno optuživanje i izvlačenje svih grijeha koji su se nakupili kroz vrijeme pa će vam konkretni razlozi za prekid pomoći da ostanete fokusirani.

Smanjenju napetosti pomoći će i da svoje primjedbe oblikujete tako da ne zvuče kao optužbe uperene protiv partnera: umjesto “ne sviđa mi se što me varaš s mojim prijateljicama” pokušajte reći “tražim nekoga tko će biti zainteresiran samo za mene”. Koliko god smatrali da imate moralno pravo zamjeriti mu zbog grešaka, zapamtite: cilj je izbaciti ga iz života, a ne pobijediti u posljednjoj u nizu besmislenih rasprava.

Kada prekinuti?

Postoji jedno jednostavno pravilo po pitanju ozbiljnih životnih odluka, kao što su stupanje u brak ili prekid veze: ne žuriti s odlukom. Ako zaključite da odnos s trenutnim partnerom nikako nije za vas, strpite se oko mjesec dana. Ukoliko odluka i dalje ostane tako čvrsta, znači da nije ishitrena pa možete krenuti dalje.

U tom trenutku svako odlaganje je suvišno. Nema smisla trošiti svoje vrijeme uzalud, ali ni sputavati partnera koji bi se, da nema vas, mogao posvetiti traženju nekog drugog.

Završni čin

Kada prekidamo s nekad voljenom osobom, često vježbamo kako ćemo otvoriti tu temu: “Dragi, imam ti nešto reći…”, “Moramo o nečemu ozbiljno popričati”, “Srce, sjedni, moram ti nešto reći. Ne, nisam dobio na lotu…”

To je sve nebitno. Važno je što dolazi nakon toga.

Objasnite razloge zašto smatrate da je vezi došao kraj. Prihvatite da ćete time izazvati ljutnju, tugu, možda čak i mržnju. Kontrolirajte se i nemojte uzvraćati istom mjerom. Naglašavajte da vam je partner divna osoba, da mu želite sreću, ali da ne smatrate da ta sreća može doći od vas.

Previous

Bit će krvi: u potrazi za savršenim kolačem

Next

Referendumska video poruka: parodija ili lobotomija?

2 Comments

  1. indira

    Ja nevolim svog muza njegove povrede nemogu da trpim ja sam jos mlada odoba a da trpim povrede njehove to mi nije potrebno dali mi morete pomoci da ode iz mog zivota da se rastanemo da svak zivi svoj zivot sretan kako treba molim upomoc unapred fala

    • Slaven Hrvatin

      Nema jednostavnog načina da partner “ode” iz života. Oni koji nas povređuju ne žele otići sami od sebe jer im je dobro u vezi. Ako ste u vezi s osobom od koje samo dobijate patnju, sve što možete je prekinuti s njim i odolijevati njegovim obećanjima da će se popraviti.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén