Vrag je donio šalu

Marsovci i mudrice

Stvaranje otpornosti na neželjeni utjecaj dug je i težak put. Dobra stvar je što prilike za vježbanje svjesnosti možete naći svuda. Jedno od najboljih mjesta su ljekarne, mjesta na kojima se vodeće svjetske korporacije natječu u iskorištavanju vašeg straha od smrti i patnje.

Jedna od takvih brošura je “Marsovci i mudrice”, šareni i veseli letak koji vas uvjerava da je sipanje vitamina, minerala i kemijskih aditiva u grlo vaše djece upravo ono najbolje što možete učiniti za njih.

marsovci

Vjerujete li nasmiješenom vanzemaljcu?

Ova analiza pokriva jednu stranu brošure “Marsovci-mudrice”. Ako volite križaljke i zagonetke, pokušajte sami dešifrirati drugu stranu.

Tko proizvodi Marsovce i mudrice?

Prvi korak u analizi utjecaja uvijek je saznati nešto više o onome tko stoji iza poruke, a u ovom slučaju radi se o tvrtki Walmark AS. Google o njima ne nudi puno informacija. Veliki su, dilaju proizvode od dječjih sirupa do tableta za potenciju i to je to.

Ipak, ako ne možete naći čvrste argumente protiv onih koje istražujete, uvijek možete biti zlonamjerni. Tako sam otkrio da Walkark u ponudi ima lijek protiv ćelavosti, a direktor im nije naročito dlakav. To je dovoljan indikator da im ni ostali proizvodi nisu božji dar planeti Zemlji. Možda Marsovci imaju rješenje?

Marsovci

Kao i mnogi drugi dodaci prehrani, Marsovci sirup sadrži generički popis prednosti: jača imunitet i pomaže zdravlju, osjećate se bolje, bla bla. Primijetit ćete da brošura o tim korisnim efektima govori neodređeno: pomaže, osigurava, jače, posebno se preporučuje… Svaki put kada vidite takve fraze, pitajte se “tko to kaže?”, “što je neophodno?”, “na koji način to čini?”

Odgovori na ta pitanja su u popisu aktivnih sastojaka čiji nazivi na prvi pogled zvuče impresivno, ali nakon malo istraživanja prednosti nisu toliko jasne. Evo što nam mali zeleni (koji možda imaju drugačiju biokemiju) preporučuju:

Bioflavonoidi
Svrha: protiv alergija i upala
Nuspojave: potencijalno karcinogeni
U prirodi: agrumi, šumsko voće, tamna čokolada, peršin

Beta glukan
Svrha: pad imuniteta kod dijabetesa, karcinoma, HIV-a
Nuspojave: siguran za korištenje kod odraslih, ne preporučuje se trudnicama, za djecu nepoznato
U prirodi: svježi kvasac, gljive

Cink
Svrha: imunitet, liječenje akutnog proljeva, sprečava probleme u rastu
Nuspojave: potreban je u vrlo malim dozama, a veće doze povećavaju rizik raka prostate
U prirodi: žitarice, grah, orašasti plodovi

DHA
Svrha: zdravlje srca i razvoj mozga
Nuspojave: mučnina, razrjeđivanje krvi
U prirodi: riba

Osim ovih upitnih sastojaka, Marsovci sirup sadrži i pregršt neimenovanih vitamina i minerala. Iako alkemičari iz Walmarka žele da vjerujete kako je to baš super, korist od takvih dodataka prehrani je u najboljem slučaju precijenjena, a u najgorem nikakva.

Brošure kao što je “Marsovci-mudrice” dizajnirane su s ciljem da vas zavedu šarenilo i prijateljski ton teksta. Da bi vam olakšale kupovinu, namjerno su postavljene na pultu ljekarni. Pošto je grižnja savjesti jedan od najboljih motivatora, logika je demonski jednostavna: ako bolesnoj djeci već kupujete lijekove, najlakše je postupiti po refleksu i kupiti im bočicu Mudrica.

Nemojte.

Dodatni resursi:

Previous

Kako preživjeti medijsko zagađenje

Next

Psihologija gada Gadafija

3 Comments

 1. Mamlaz

  Lijep članak…. Ima jedan sličan koji ga nadopunjuje…

  http://razotkrivanje.net/2011/10/12/vitamini-u-tabletama-donose-20-milijardi-zarade-a-ne-pomazu-nista/

  Btw. Što će tiče direktora iz tvog članka sa određenim brojem dlaka na glavi…možda je čovjek bio potpuno ćelav, pa je nakon korištenja svojih preparata protiv ćelavosti dobio kose koliko sada ima… 😀

  • Slaven Hrvatin

   To je jako dobra primjedba. Valjda sam jedan od onih kojima je čaša poluprazna. 🙂

 2. U biti se slažem sa vama. Vitamini koji nam se nude su uglavnom sintetički. Treba praviti razliku izmedju dodataka prehrani i lijekova. Ako koristite suplemente gledajte da su prirodni. Neki od njih mogu biti korisni.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén