Vrag je donio šalu

Matura znači zrelost

Zadnjih dana puno se govori o hrvatskoj maturi: je li preteška, jesu li studenti glupi ili razmaženi te mogu li ministri proći maturu. Ono što nitko ne govori je da i taj slučaj prati klasičnu formulu medijske “trla baba lan” pompe dok zanemarujemo jedinu pravu poentu: obrazovni sustav je idiotarija.

Evo kako problem obrazovanja prati obrazac bilo koje zanimljive teme.

Jedan od medija razvali priču o tome kako se učenici strašno muče na maturi. Pitanja su teška i protive se zdravom razumu, a učenici nisu spremni.

Nadležne institucije objave priopćenje u kojem djecu optuže za lijenost jer se sve to učilo u prethodne četiri godine.

Jedan učenik napiše otvoreno pismo ministru i točno mu objasni u čemu je problem.

Par dana kasnije drugi učenik napiše otvoreno pismo u kojem opovrgava prvog učenika.

Nakon toga rasprava se pretvori u ekvivalent mahnitog trubljenja u prometnoj gužvi dok mediji ne provale neku drugu temu.

Da bismo razumijeli suštinu trebamo krenuti otpočetka.

U osnovnoj školi najvažnije se uči u prvim razredima. To su vještine koje ćemo koristiti cijeli život: pisanje, čitanje, matematika i strani jezik. Sve drugo ćemo zaboraviti do trenutka kada nas vlastita djeca prisile da obnavljamo znanja.

Ono što ćemo većinu vremena činiti je jurnjava za dobrim ocjenama. Napuhavanje ocjena do osmog razreda jer jedino odlikaši mogu birati u koju će se srednju školu upisati. Sljedeće četiri godine slijedi mahnito učenje podataka napamet jer će te ocjene odlučiti hoćemo li se upisati na faks.

Ali to nije sve, tu je i matura, potpuno nepotreban ispit koji će vas natjerati da naučite “the worst of” podataka iz srednje škole kako bi vas konačno pustili na miru.

Osim ako idete na faks. Tada vam obavezno slijedi prijemni ispit, a ponekad i intervju da bi procijenili jeste li pravi kandidat za njihovu školu. U sljedeće četiri godine sjedit ćete u klupama i slušati profesore koji podučavaju podatke jer nisu naučili kako prenijeti znanje i strast za predmetom. Pisat ćete pismeni ispit i nakon toga, potpuno nepotrebno, izlaziti na usmeni ispit.

U obrazovnom sustavu provest ćete osam godina u osnovnoj školi, četiri u srednjoj i četiri do pet na fakultetu.

Najbitnije ćete naučiti u prvih nekoliko godina, a sljedeće desetljeće i pol glave će vam puniti podacima. Nakon toga reći će vam da sve te silne godine ne znače da ste sposobni za rad te da morate raditi godinu dana za 1600 kuna da biste naučili praktične vještine i možda dobili posao.

Ali zašto se baviti mučnim temama? Strpimo se tjedan dana. Počinje turistička sezona pa će se pažnja medija okrenuti golim djevojkama na hrvatskim plažama i tekstovima o astronomskoj cijeni kave na Stradunu.

Ako vam je do humanijeg obrazovanja, uputite se u Finsku ili Japan.

Previous

Kako je nastao novac i kako je nestala pamet

Next

Mažoretkinje: meso je najbolje kad je mlado

5 Comments

  • Slaven Hrvatin

   Nije Bugarska toliko loša. 😛

 1. Vitez od Vrapca

  “Nije Bugarska toliko loša. :P”

  Da li biste vas komentar analizirali u svetlu vaseg posta
  http://zlihologija.com/2012/05/mazoretkinje-meso-je-najbolje-kad-je-mlado/ ? 😀

  • Slaven Hrvatin

   Ne bih. Maturantkinje su punoljetne. 🙂

   Ta hiperseksualiziranost je samo ekstremna posljedica onog što se u nešto blažem obliku gura kroz mažoretkinje i slične društvene mehanizme. Usput moralistima daje pravo da se pravednički zgražaju “kamo ovaj svijet ide”, a ne pada im na pamet da svijet ide “tamo” zbog svih nas.

 2. Vitez od Vrapca

  Retko kad se psiholog uhvati da kaze ne. You have made my day 👿

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén