Vrag je donio šalu

Pozitivne i negativne emocije

Bruno Šimleša, poznati autor knjiga o samopomoći, izdao je iPhone aplikaciju temeljenu na knjizi “Škola života”. Ta se aplikacija sastoji od inspirativnih citata, a jedan od njih, naslovljen “Pozitivne i negativne emocije”, privukao mi je pažnju.

Ne postoje pozitivne i negativne emocije. Postoje izražene emocije koje pozitivno utječu na naš duhovni rast i neizražene emocije koje negativno utječu na naš duhovni rast. Emocije mogu biti ugodne ili neugodne, ali u zabludi smo ako o njima razmišljamo kao o pozitivnim i negativnim emocijama.

Ovaj citat je nejasan i zbunjujući. Umjesto da potiče na razmišljanje o životu, on čitatelja tjera da misli što je guru htio reći, a čak i da je to rekao jasnije, rekao bi pogrešnu stvar.

Gađenje

Inspirativni citati koji ispunjavaju gađenjem (foto: Jeremy Brooks)


Pozitivne i negativne emocije, tu se sa Šimlešom slažem, ne postoje. Čim stvari razvrstavamo na pozitivne i negativne, one automatski postaju “poželjne i nepoželjne”, a od toga je kratak put do “korisne i beskorisne” ili “dobre i zle”.

Šimleša ih zato pokušava preoblikovati u izražene i neizražene, valjda u pokušaju da kaže kako emocije treba izražavati kako nam ne bi kočile duhovni napredak i pretvorile nas u emotivne invalide.

To nije uvijek točno.

Postoje emocije koje su ugodne i neugodne. Radost, ljubav i zadovoljstvo svakako možemo nazvati ugodnim dok gnjev, frustracija i gađenje uglavnom izazivaju nelagodu. Moderni duhovni učitelji kažu da se treba koncentrirati na osjećanje ugodnih emocija i izbjegavanje onih drugih koje, valjda, prljaju energetsko polje i dovode vas korak bliže paklu ili reinkarnaciji u tijelu žabe krastače.

Izbjegavanje neugodnih emocija može vas dovesti u stanje teške neuroze jer poričete svoje osjećaje. Ponekad je dobro osjetiti frustraciju da biste nešto promijenili u životu. Dobro je osjetiti gnjev kada vas partner iznevjeri ili duboku tugu kada izgubite voljenu osobu. Nemojte poricati osjećaje već ih iskoristite za pozitivan koristan pomak u životu.

Još jedna Šimlešina greška je kada kaže da izražene emocije pozitivno (opet ta pozitiva) utječu na rast, dok ga one druge koče. Ponekad je korisno izraziti emocije, a ponekad nije, jedino ih je štetno gurati kod tepih. Kada, primjerice, vaš partner prekine s vama, prijatelji će vas ohrabrivati da pričate o tome kako bi “izbacili” užas koji osjećate. U stvarnosti treba učiniti upravo suprotno: što manje pričali o prekidu, brže ćete ga preboljeti.

Čak i kada emocije neprikladno izrazite, kada planete na partnera ili učinite nešto što ćete zažaliti, to je bolje od gušenja osjećaja. Ako pogriješite, to je prilika da ispravite grešku i napredujete kao ljudsko biće. Ako analizirate trebate li osjećati ono što osjećate, dovest ćete se u pakao na zemlji.

Kada bih bio guru, ovako bih napisao Šimlešinu mudrost:

Ne postoje pozitivne i negativne emocije. Postoje ugodne i neugodne emocije, a naša reakcija na njih drži ključeve duhovnog napretka.

Previous

Snaga volje za potpune početnike

Next

Bez škole nema crtića

2 Comments

  1. Još jedan u nizu sjajnih i korisnih tekstova.
    Dodala bih da postoje pozitivne i negativne misli koje doprinose razvijanju ugodnih ili neugodnih emocija. 🙂 A misli su prizvane nekim ugodnim ili neugodnim emocijama iz prošlosti. Svako neispoljavanje emocija ima uzrok u strahu koji se očituje kroz “bes u sebi i na sebe i prenošenje frustracija/besnila/mržnje/negativisanja na druge”. E, sad, ja nisam psiholog, ali tako nekako to vidim.

    jq

    • Slaven Hrvatin

      To je to. Samo je pitanje hoćeš li bijes ispoljiti tako da ljude otjeraš oko sebe ili da im pokažeš kako si povrijeđena. 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén