Vrag je donio šalu

Snaga volje za potpune početnike

Želite smršaviti prije ljeta? Biti produktivniji na poslu? Prestati zatvarati djecu u šupu kada dobiju samo četvorku u školi? Učinite nešto! Skinite majicu “Mogu ja i bolje al’ nemam volje” i ojačajte tu nemoćnu disciplinu.

Kada govorimo o disciplini, često kažemo “nisam kao ona, jednostavno nemam takvu snagu volje”. Srećom, tu se ne radi o genetskoj stvari koju imamo ili nemamo. Snaga volje jednostavno je mentalni mišić: mnogima je nerazvijena i mlitava, no kroz praksu može postati sila za ostvarenje svega što poželite.

Snaga volje

Um gnjavi, volja pokreće svijet (foto: Terese Nielsen)

Disciplinu uglavnom jačamo previše ambiciozno, s ozbiljnim planom za rješavanje ozbiljnih životnih ciljeva, a podrazumijevamo da će volja doći sama od sebe. Ispravan redoslijed je suprotan: ojačajte volju prije nego što se uhvatite posla, a onda će ostvarenje i najtežeg plana ići iznenađujuće lako.

Kako ojačati volju? Mistici iz davnih vremena mentalnu disciplinu voljeli su vježbati na pomalo neobičan način. Odlučili bi ne izgovarati određenu riječ ili frazu (na primjer “dobar dan”). Kada bi se uhvatili u prijestupu, zagrebali bi si ruku nožem.

Vi ne morate ići tako daleko.

Počnite s nečim lako ostvarivim, ali ipak izazovnim. Možete, primjerice, svako jutro prije odlaska na posao popiti čašu vode. Imate sjedeći posao? Prisilite se da uspravno sjedite. Počnite se služiti rukom koja vam je slabija, odlazite na kraće šetnje… odaberite ono što je korisno i prikladno, ali jednostavno. Cilj je usvojiti zdravu naviku koju ćete činiti svakog dana – kao, recimo, moj projekt pisanja jednog teksta dnevno u siječnju.

Nakon toga smanjite faktore koji loše utječu na volju. Ima ih više i teško ih je sve držati pod kontrolom. Ipak, obratite pažnju na njih i riješite one koji najviše smetaju.

Što loše utječe na snagu volje? Sve što šteti vašem zdravlju: neispavanost, fizički umor i stres. Svima koji paze na težinu, a morali su gladni i živčani otići na veliku večeru, dobro je poznato kako to završava. Ako volite alkohol, izbjegavajte ga kada vam je potrebna snaga volje. On crpi šećer iz cijelog tijela, što djelomično objašnjava zašto radimo sve što radimo kada smo pijani.

Ovaj princip posebno je važan kada se radi o važnim životnim odlukama. Njih nikako ne treba donositi u stanju smanjene uračunljivosti: ukoliko osjetite poriv da odlučite bilo što kako bi se riješili muke… nemojte. To je jedna od rijetkih situacija kada je bolje problem ostaviti za sutra.

Nažalost, ne živimo u savršenom svijetu: kada bi se s izazovima uvijek suočavali odmorni, siti i opušteni, to bi bio dobar znak da u životu nemamo obaveza ili pijemo previše apaurina. Ipak, i pod pritiskom si možemo olakšati muke, a rješenje je planiranje. Sve obaveze zapisujte na popis, a sve izvršene zadatke precrtajte. Sam čin precrtavanja stavki s popisa donosi olakšanje jer svojom rukom brišemo problem i gledamo ga kako nestaje iz života.

Dodatna korist popisa je što vas podsjeća na obaveze: ono što na popisu bude visilo nekoliko dana počet će vam ići na živce pa ćete s radošću obavljati i jezive stavke kao što je “nazvati mamu”. Dobro, možda ne radosno, ali svakako će manje boljeti.

Previous

Inercija: ono što vas sprečava da se promijenite

Next

Pozitivne i negativne emocije

10 Comments

 1. Mogla bih knjige da napišem o ovoj temi…Samo iz iskustva. I opet nikad nisam uspela da nađem recept za doslednost. volja – diciplina – doslednost? Je l’ to tako ide? I da li je moguće da nam posle dostizanja svega toga dođe neka katarza, neko oslobađanje? Uživanje? 🙂

  I sad, upravo sad, u ovom momentu mog života su mi potrebni tekstovi ove vrste. Hvala ti na njima :)Samo da znaš da pratim..
  Lep pozdrav
  jq

  • Slaven Hrvatin

   Nema na čemu. Drago mi je da ovim autorskim maratonom nisam izgubio vjernu čitateljicu. 🙂

  • branko

   Volja, disciplina….: “to su metodice koje su sklone urušavanju poput kućice od karata.. onome kome ovo pomogne, vrlo vjerojatno će uspjeti u svom naumu i bez ovakvih metoda )”

 2. Dobar post!
  Kod mene to pravljenje liste nikad nije uspevalo. Ako sama ne uzmem nešto da uradim, nikakva lista me neće naterati. Imam svoju listu u glavi.

  • Slaven Hrvatin

   Super da možeš tako. Meni je dovoljno da se okrenem i već zaboravim što sam namjeravao.

 3. andrea

  Ja sam svoju listu namjerno izgubila! Strah me i pogledati dugački popis s niti jednom precrtanom stavkom. ;-(

  • Slaven Hrvatin

   Onda očito imaš viška vremena. Dat ću ti svoju.

 4. andrea

  Stavku može, ali ne i popis!

 5. Darija

  😀

 6. branko

  to su metodice koje su sklone urušavanju poput kućice od karata.. onome kome ovo pomogne, vrlo vjerojatno će uspjeti u svom naumu i bez ovakvih metoda )

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén