Vrag je donio šalu

Teška pitanja na razgovoru za posao

U dramatičnom ekonomskom okruženju razgovori za posao su teži nego ikad. Na svaki natječaj za posao javit će se stotine podjednako kvalificiranih ljudi, a proći će samo jedan. Kako bi donijeli kvalitetnu odluku, odjeli ljudskih resursa počeli su postavljati duboka i provokativna pitanja preuzeta iz knjige “Intervjuranje kandidata za neupućene”.

Za svaki otrov postoji i protuotrov. Na sljedeća trik-pitanja dobit ćete pogrešne i ispravne odgovore, a njihovom pažljivom primjenom postići ćete da će vas tvrtke moliti da dođete kod njih.

Pravo lice

Svoje pravo lice ostavite kod kuće (foto: Subspace)

Kako te obrazovanje pripremilo za posao?

Pogrešno: Kako i svakog drugog: nikako. Učio sam sve osim onog što mi je vezano uz struku, a profesori su mi bili pljesnivi, tužni ljudi koji predaju ono što ne znaju… ljudima koje to ne zanima.

Ispravno: Obrazovanje mi je bilo zanimljivo, mada pomalo teoretski. Zato sam ga nadopunio redovitim čitanjem kvalitetne stručne literature (tu spomenite par bestsellera s Amazona čije sažetke ste pročitali dan prije).

Pričaj mi o sebi

Pogrešno: Rodio sam se u Rijeci, kao neželjeno dijete (tati je pukao kondom) u peteročlanoj obitelji. Trebao sam biti blizanac, ali sam u maternici ugušio brata. U školi sam bio štreber do srednje škole, kada sam počeo pušiti travu i kopati nos. Htio sam studirati vrtlarstvo, ali nije bilo mjesta pa sam krenuo na ekonomiju i evo me kod vas, na razgovoru za posao financijskog direktora.

Ispravno: Pričajte o sebi kao da ste proizvod prilagođen potrebama te tvrtke. Izlaganje začinite s par benignih doskočica kojima ćete pokazati smisao za humor (menadžerske knjige kažu da je to bitno) i poslodavac će shvatiti vašu vrijednost.

Ipak, pripazite. Korištenjem ovog pitanja poslodavac poručuje da je lijen smišljati konkretna pitanja te radije troši vrijeme na blebetanje.

Koja je tvoja najveća mana?

Pogrešno: previše radim, radim, radim. Toliko se udubim u posao da u jednom trenutku shvatim kako je pao mrak i svi su već otišli kući.

Ispravno: na prošlom radnom mjestu imao sam problema s postavljanjem prioriteta. Zato sam se naučio bolje organizirati, a kada nisam bio siguran pitao bih šefa.

Što znaš o nama?/Zašto želiš raditi za nas?

Pogrešno: Znam da imate otvoren natječaj za posao, a želim raditi za vas jer djelatnike plaćate redovno i na račun.

Ispravno: Nedavno istraživanje tvrtke Muljić, d.o.o. pokazuje da ste treća najjača tvrtka na području crpljenja energenata iz siromašnih zemalja. Vaš požrtvovan rad svakako se isplatio: ove godine ste ozbiljan kandidat za prestižnu nagradu krovne organizacije koju ste sami utemeljili. Zašto želim raditi za vas? Roditelje sam nagovorio da nekretninu prepišu na mene pa sam ih izbacio na ulicu. Vaša tvrtka bi mi omogućila da istu radnu etiku primjenjujem na globalnoj razini.

Koji je tvoj dugoročni cilj?

Pogrešno: imati stabilan izvor prihoda, šefa kojem ne služim kao antistres loptica, razumno radno vrijeme i godišnji odmor koji ne služi odrađivanju zaostataka (ovo nikako ne smijete reći iz dva razloga – posao sigurno nećete dobiti, a takve radne uvjete svejedno ćete imati gdje god došli).

Ispravno: unaprijed pripremite ambiciozni petogodišnji plan razvoja, uključujući rad dvanaest sati dnevno, stalno usavršavanje o svom trošku i izvan radnog vremena, smišljanje novih proizvoda i prepuštanje svih zasluga osobi koja vas intervjuira za posao.

Jesi li timski igrač?

Pogrešno: ne.

Ispravno: Naravno! Rano sam naučio da nitko nema sva znanja potrebna za kvalitetno izvršenje projekata. Na faksu sam, primjerice, pomagao kolegicama s gramatikom, a one meni s tjelesnim.

Zašto bismo trebali baš tebe zaposliti?

Pogrešno: koga god zaposlili, on će biti nemotiviran i pasivan jer dajete malo i očekujete puno. Nisam loš, a ako zaposlite nekog drugog mogli biste proći puno gore.

Ispravno: Sposoban sam, iskusan, stalno se usavršavam. Prema vještinama mogao bih raditi i na drugim radnim mjestima, ali baš ovo bi me usrećilo i motiviralo da dajem sve od sebe.

Koliko loptica za golf može stati u školski autobus?

Pogrešno: definitivno želim vaš posao: oduvijek sam htio biti plaćen za drogiranje.

Ispravno: ovisi o veličini loptice, veličini autobusa, ima li putnika u autobusu, jesu li sjedala iščupana, je li došlo do anomalija u kontinuumu prostora i vremena… Imate li aspirin?

Puno sreće na razgovoru za posao!

Previous

Zlostavljač, Žrtva i Vitez: kleto obiteljsko trojstvo

Next

Inercija: ono što vas sprečava da se promijenite

4 Comments

 1. ri_girl

  ja još uvijek nisam našla posao… 🙁
  a da ne kažem da, iako imam puuuuno godina staža kao službenica i nešto malo kao trgovac, nedavno sam dobila odbijenicu iz državne “firme” gdje sam se natjecala za mjesto spremačice… objašnjenje je da “ne ispunjavam uvjete potrebne za to mjesto” (jer nemam godinu radnog staža na radnom mjestu spremačice…
  luda sam… ova knjiga koju spominješ, kako se zove original? tko je autor? mogla bi se naći negdje na netu, hm?
  puno hvala na odgovoru 🙂

  • Slaven Hrvatin

   Naslov knjige sam izmislio. 🙂

   Možda bi ova knjiga mogla biti korisna – ima o svačemu, pa i o intervjuima:
   http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=36875

   Dostupna je u našoj gradskoj knjižnici.

   To o neispunjavanju uvjeta je smiješno. Nakon faksa stanovao sam u teškoj zabiti, u malom gradu usred SAD-a. Imali su jednu informatičku firmu, a ja sam bio jedini informatičar. Tražili su programera-početnika, javio sam se i odbili su me jer nisam imao dovoljno iskustva.

   Par mjeseci kasnije vidio sam isti oglas za posao jer nisu uspjeli nikoga naći. Ta njihova opravdanja su čista glupost.

   • ri_girl

    znam, Slavene, ali na žalost je tako… hvala na linku, potražim je sutra 🙂

    • Jelena

     Kako to misle nemas godinu dana radnog staza?! Ako imas kupatilo,tepihe,zavese itd cenim da imas bar 10godina staza na slicnim poslovima? ;-(

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén