Vrag je donio šalu

Psihologija oko nas 3

Zanimljivosti iz psihologije, marketinga, politike… i borbe protiv zombija.

Jehova zombi

Jehovini zombiji: gori od originala. (cheezburger.com)


Kandidat Kukuriku koalicije za ministra zdravstva, Rajko Ostojić, autor je jednog od rijetkih razumnih komentara čudotvornih lijekova – uključujući skandalozni “eliksir mladosti” Miroslava Radmana. Ipak razmislite hoćete li njegovu vjerodostojnost procijeniti prema argumentima ili neobičnom odabiru fotografije.

Podravka ima promotivnu akciju u kojoj za vrećice ukupne težine 2 kg Vegete nudi knjigu “Male tajne – 100 kulinarskih specijaliteta”. Ta kampanja ima dva marketinÅ¡ka problema.

Prvo, kriterij je previsok. PoÅ¡to će knjiga ionako promovirati Podravkine proizvode, mogli su je poklanjati u zamjenu za samo jedan omot proizvoda. Ovime kupce tjeraju da zbrajaju težinu vrećica i time ih obeshrabruju. Kako kaže Steve Krug, Don’t Make Me Think.

Drugo, brojka od 10,000 knjiga stavljena je da bi potrošače motivirala na brzu reakciju. Problem je što je brojka prevelika i nema psihološkog učinka. Bilo bi bolje da su napisali 500, a u slučaju velikog interesa to bi Podravki dalo priliku za drugu rundu kampanje jer je prva naklada planula.

DSM-5 je novo izdanje dijagnostičke biblije Američkog udruženja psihijatara (APA). Knjiga već izaziva kontroverze zbog izmišljenih bolesti.

Bojite se Jehovinih svjedoka ili zombija? Ova kuća će vas zaštititi od živućih mrtvaca.

Transcendentalna meditacija, u Hrvatskoj poznata kao sektaški otrov za kršćansku dušu, djelotvorno smanjuje stres kod učenika. Možda. Značaj studije umanjuje podatak da ju je podržala David Lynch Foundation, zaklada koja promovira TM.

Ako želite biti uspješniji u životu, probajte ojačati snagu volje. Vježba se postepeno, kao bilo koji mišić, a s vremenom dobit ćete snagu da činite čuda.

Jeste li ikad ušli u sobu i zaboravili zašto ste tamo? Evo objašnjenja.

Provokativan psihološki eksperiment s privatnošću na Facebooku. Jeste li sigurni ili ćete biti sljedeća žrtva prijatelja iz osnovne škole koje izbjegavate još od djetinjstva?

Papa u Haitiju upozorava na opasnost magije i vračanja. Pitam se tko će u Vatikanu upozoriti na opasnost egzorcizma i iscjelitelja karizmatika.

Zgodan drugačiji pogled na teoriju evolucije – u stripu.

Imate problema s učenjem znanosti? Khan Academy nudi ogromnu bazu edukativnih videa. (dodatak: Neki od materijala očito nisu ispravni)

Previous

HDZ ugodno iznenadio predizbornim spotom

Next

Izbori 2011, 1. dio: zašto ne izaći na izbore?

2 Comments

  1. Tomislav

    Malo me brine Rajko Ostojić, iako vjerojatno neće biti gori ministar od blesana Milinovića, ne vjerujem da će vidjeti razliku između zaista ljekovitih čajeva i onih koji to nisu. Izgleda mi kao protivnik svake medicine na koju nije naučio.

    • Slaven Hrvatin

      Moguće. Svakako je na dobrom tragu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li otići u ekstrem.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén