Vrag je donio šalu

Ghost

Kada vas pokrene duh kleti

Glazba novog milenija je dosadna, predvidljiva i nepodnošljiva. Umjesto na autorskoj viziji, strasti i kvaliteti pjesama, naglasak je na podilaženju istraživanjima tržišta i uglancanoj produkciji. Zato me iznenadilo kada sam konačno naišao na bend čiji me album već na prvo slušanje oborio s nogu, a nakon drugog i trećeg postao sam fan.

Radi se o švedskom sotonističkom retro-metal bendu Ghost. Njihova priča može poslužiti kao inspiracija svakome tko želi pokrenuti projekt.

Solidan temelj ključ je uspjeha

Believe In One God Do We
Satan Almighty
The Uncreator Of Heaven And Evil
And The Unvisible And The Visible
– “Satan Prayer”

Moderna tehnologija omogućuje nam da u kratkom roku pokrenemo projekt na Kickstarteru, a putem bloga i društvenih medija promoviramo širom svijeta. Ta je tehnologija istovremeno prednost i prokletstvo jer treba odoljeti iskušenju da svoju ideju rastrubimo čim nam padne na pamet. Takva ideja neće biti dorađena jer namjeravamo “sve riješiti u hodu”, što se uglavnom ne događa i potencijalno dobar projekt utopi se u moru poluproizvoda.

Ghost su drugačiji. Već su imali iskustva u raznim bendovima pa su u ovom projektu krenuli s dobrim iskustvom i novim idejama. 2006. godine počeli su samo s logotipom i nekoliko ideja za pjesme. Znali su da žele ići u smjeru sotonističkih tekstova i horror zvuka, ali još im nije bilo jasno kako sve to upakirati u proizvod.

S vremenom i radom sve im se posložilo. Po uzoru na Iron Maidene htjeli su maskotu kao što je Eddie i odlučili se za zlog kardinala ogoljene lubanje. Korak dalje bio je odluka da pjevač postane kardinal, a ostatak benda nastupa u kapuljačama. Time su naglasak stavili na scenski nastup i glazbu, a isključili osobnosti članova benda i time njihove prijašnje angažmane.

Tajnovitost i pitanja tko se stvarno krije iza maski dodatno su doprinijeli popularnosti benda*. Sve te aktivnosti iza kulisa trajale su do 2010. godine kada su se predstavili prvim albumom i nastupima.

U 21. stoljeću nema originalnosti

Come together, together as a one
Come together for Lucifer’s son
– “Monstrance Clock”

Kako biti originalan kada se čini da je sve rečeno? Prava originalnost – smišljanje nečeg potpuno novog – danas je skoro nemoguća. Uspjeh zato treba tražiti u kombiniranju različitih, ponekad nespojivih ideja u novu cjelinu. Tako je Ghost na svom prvom albumu “Opus Eponymous” bio šarena mješavina zvukova. Moglo se naći rock sedamdesetih (namjera im je bila zvučati kao da je album iz 1977. godine), štovanje đavola u stilu black metala, izgled inspiriran Alice Cooperom, a obradom pjesme “Here Comes the Sun” jasno su poručili da vole i Beatlese.

Čak i naziv “Opus Eponymous” (“istoimeni”) posveta je stilu sedamdesetih, kada je bilo uobičajeno prvi album nazvati imenom benda.

Ako vas je strah ostvariti svoju ideju jer je frankensteinovska kopija svega što ste ikad voljeli, nemojte se bojati. Napravite je što bolje možete, a uz praksu i vrijeme ona će postati samo vaša.

Odaberite koga ćete nervirati

Belial, Behemoth, Beelzebub, Asmodeus, Satanas, Lucifer!
– “Year Zero”

Tko se želi svidjeti svima, neće se svidjeti nikome. Konvencionalne pop zvijezde kontroverze izazivaju čednim poljupcima s osobama istog spola ili provokativnom odjećom. Ghost ima sotonizam, ali onaj kvalitetni.

Starim bendovima poput Led Zeppelina dušebrižnici su ljubav prema Đavolu tražili između stihova i prste upirali u opsesiju Johnnyja Pagea britanskim okultistom Aleisterom Crowleyjem. Isti Crowley izazvao je probleme Beatlesima kada se ukazao na albumu “Sgt. Pepper”, a Rolling Stonesi provocirali su sa “Sympathy for the Devil”.

Ghost se ne bavi subliminalnim porukama i čitanjima između redaka. Svaka pjesma oda je Sotoni, a sporedne uloge igraju sukube, demoni, vještice i Elizabeta Bathory. Kada takve tekstove spojite s entuzijastičnim i radosnim tonom pjevača, rezultat je bliži Scooby Doo-u nego mračnjacima koji vam žele jesti djecu.

Ipak, tvrdokorni vjernici neće imati razumijevanja za takav humor. Poput homoseksualaca koji se zaljubljeno drže za ruke, Ghost će ih ispunjavati gnjevom i užasom. Ali jedno je ne svidjeti se svakome, a drugo je kad već pri snimanju albuma naiđete na ozbiljne probleme. Prvo su suradnju odbili vjerski zborovi jer nisu htjeli pjevati “Anti Cristus Il Filio De Satanas” pa je bend jedva pomoć našao u Hollywoodu.

Kada je sve bilo snimljeno, tiskare su im odbile raditi CD-e zbog ilustracije orgije s Isusom na naopakom križu. Neshvatljivo!

Nemojte se opterećivati kritičarima, osim ako je kritika dobro argumentirana. Oni koji vas danas strastveno napadaju zbog toga što jeste, nisu oni koji će sutra kupovati vaše proizvode.

Sutra budite bolji nego što ste danas

Our ancient countess was refused her desires will
To bathe in pure fresh blood
She’d peasant virgins killed
– “Elizabeth”

Ove godine Ghost su izdali novi album Infestissumam koji je zadržao tematiku prvijenca (nabacivanje sotonizma lopatama), uz komercijalniji pop zvuk. U nekim trenucima činit će vam se kao da slušate žešću verziju Beatlesa. Možda ćete čak i pjevušiti neku od melodija dok iz paštete ne iskoči Belzebub i podsjeti vas da slušate nešto perverzno.

Svako realiziranje projekta prilika je da razmislite o onome što ste dobro učinili i gdje ste pogriješili. Iako se podrazumijeva da ćete ispraviti greške, nemojte stati na tome: promijenite i neke stvari kojima ste zadovoljni jer ćete se tako prisiliti na učenje i savladavanje novih izazova. U protivnom mozak će se ulijeniti i postat ćete dosadni (primjer je opus Rolling Stonesa zadnjih 40 godina).

U svakom slučaju bolje je krenuti u pogrešnom smjeru (vidi opus Metallice zadnjih 20 godina) nego postati karikatura samog sebe.

Ghost može zvučati kao zlokobna posveta palom anđelu, ali tko zna koji im je stvarni plan? Možda su, kako kažu, sotonisti, a moguće je i da imaju znatno paklenije namjere. Što ako su na svoje mračne albume snimili kršćanske subliminalne poruke snimljene unatrag? Tako će podsvijest slušatelja bombardirati frazama: “Isus je jedini spasitelj”, “gay brakovi su zločin protiv čovječnosti” ili “ima i gorih stvari od pedofilije”.

Saznat ćemo s vremenom. Do tada uživajte u plesnom, retro-rock štovanju Nečastivog.

* Tobias Forge i In Solitude, ako ste radoznali
foto: Ester Segarra

Previous

Gervaisov princip: patologija radnog mjesta

Next

Ubojstvo bez oružja: vinkovačke kurve i cyberbullying

2 Comments

  1. Untitled

    Terra Tenebrosa

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén