Vrag je donio šalu

5 korisnih knjiga o komunikaciji

Prošle godine pisao sam o knjigama koje vrijedi pročitati ako vas zanima utjecaj, a sada je došlo vrijeme za sličnu listu knjiga o komunikaciji: verbalnoj, neverbalnoj i podsvjesnoj.

Neverbalna komunikacija

Sklad verbalne i neverbalne komunikacije (foto: amayzun)

1. Sidney Rosen – “My Voice Will Go with You”

Prvo mjesto na listi zauzima fantastična knjiga Sidneya Rosena. Kako ćete iz drugih knjiga naučiti više konkretnih i korisnih stvari, ovo je pomalo subjektivan izbor. Razlog zašto ovu zbirku hipnotičkih priča stavljam prije svih drugih je u tome što “My Voice Will Go with You
” uči na suptilan i neizravan način. Tako na prvo čitanje oduševljava zanimljivim pričama, a tek kasnijom analizom naučit ćete cijeniti diskretne tehnike utjecaja.

2. Jo-Ellan Dimitrius – “Reading People”

Jedna od specifičnosti pravnog sustava Sjedinjenih Država je što odvjetnici biraju članove porote. Zato je važno pravilno procijeniti koji će porotnici za vašeg klijenta imati razumijevanja. Znanost biranja porotnika nije savršeno pouzdana, ali ima određene zakonitosti (primjenjive i na svakodnevni život) koje kriminologinja Jo-Ellan Dimitrius opisuje u svojoj zanimljivoj knjizi “Reading People: How to Understand People and Predict Their Behavior“.

3. Pollan & Levine – “Lifescripts”

Kako biste se osjećali kada bi znali točno što trebate reći u teškim situacijama? Knjiga “Lifescripts” vam nudi gotove skripte za rješavanje više od stotinu problema kao što su traženje povišice, nošenje s neželjenim flertom, opravdavanje viših cijena ključnom klijentu ili odbijanje poslovnog zadatka.

4. Allan & Barbara Pease – “Velika škola govora tijela”

Mada nam ova knjiga dolazi od autora poluretardiranih knjiga kao što su “Zašto muškarci žele samo seks, a žene sanjaju o ljubavi”, “Zašto muškarci lažu, a žene plaču” ili “Zašto muškarci ne slušaju, a žene ne znaju čitati zemljovide”, u njoj ipak ima korisnih informacija. Knjiga je zanimljivo i pitko štivo, ne vrijeđa inteligenciju čitatelja previše često, a usput ćete vježbati vještinu razlučivanja korisnih informacija od uvredljivih stereotipa. Za razliku od ostalih knjiga koje preporučujem, “Veliku školu govora tijela” ne vrijedi imati u svojoj kolekciji. Posudite je u gradskoj knjižnici ili prelistajte u knjižari.

5. Robert Dilts – “Sleight of Mouth”

Knjiga “Sleight of Mouth” bavi se pitanjem kako promijeniti uvjerenja kroz razgovor. U njoj ćete otkriti niz obrazaca kojima možete utjecati na ljude na sočno izopačene načine – ili ta znanja iskoristiti da njihovi psihotrikovi na vas zauvijek prestanu djelovati.

Političari znanja iz ovih knjiga savladavaju kroz iskustvo ili od skupih savjetnika, a vi ih možete usvojiti čitanjem ovih knjiga i upornom primjenom znanja u svakodnevnom životu. Čak i ako vas ne zanima utjecaj na druge, shvatite ih kao osnovni tečaj samoobrane.

Previous

Novogodišnja odluka: poplava tekstova

Next

Dragi sine: ostarjet ću i duguješ mi skrb!

4 Comments

  1. Mamlaz

    Koja je današnja nova tema? 👿

  2. mamlaz

    Da li si možda imao iskustva sa ovom knjigom?

    http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=100007861

    Vrijedi li išta?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén