Vrag je donio šalu

7 zanimljivosti koje trebate znati o placebo efektu

Placebo efekt je psihološki fenomen kada vjerujemo u koristan učinak tvari i predmeta koji ga realno nemaju. Najčešće ga primjećujemo u medicini, ali prisutan je svugdje – da nema placeba, ne bi bilo ni marketinga. Ovih 7 zanimljivosti otkrit će vam sveprisutnost tog intrigantnog fenomena.

Tablete

foto: epsos.de

Placebo djeluje i kad znate da uzimate šećernu tabletu

Jedno istraživanje bavilo se pacijentima koji pate od sindroma iritabilnog kolona, simpatične bolesti koja terorizira naizmjeničnim zatvorom i proljevom. Tim jadnim ljudima znanstvenici su rekli da će im dati

placebo tablete od neaktivne tvari, kao što su šećerne tablete, koje su u kliničkim studijama pokazivale znatna poboljšanja simptoma iritabilnog kolona kroz samoiscjeljujući postupak odnosa tijela i uma.

Iako se na prvi pogled čini da je samo za razumijevanje te rečenice potreban barem doktorat, rezultat je bio predvidljiv: pacijenti su se osjećali bolje.

Nuspojave placeba ovise o lijeku

Pacijenta je teško zavarati, pogotovo ako zna koje nuspojave može očekivati od te vrste lijeka. Tako su se znanstvenici iznenadili kada su u jednoj studiji otkrili da placebo kod pacijenata koji očekuju lijek za migrenu ima drugačije nuspojave od placeba za druge vrste terapije. Tu ponovno vidimo da je očekivanje korijen svega te da djeluje na više razina: i u dobrom i u lošem. Kad smo već kod lošeg…

Placebo ima zlog brata blizanca

Pesimistični pacijenti na lijekove mogu reagirati posebno loše, bez obzira radi li se o šećernim tabletama ili stvarno korisnim supstancama. U slučaju kada supstanca koja nema medicinskog učinka izaziva pogoršanje simptoma, govorimo o nocebu efektu. Da stvar bude gora, negativna očekivanja su toliko snažna da mogu izazvati i poništavanje učinka djelotvornih terapija. Tako pacijentu možemo dati provjerene lijekove protiv bolova koji uopće neće djelovati.

Vježbanje je stvar percepcije

Volite li vježbati? Mislite li da grčenjem i opuštanjem mišića u pravilnom redoslijedu pomažete zdravlju? Iako kretanje nije loše, važno je i što mislite o tome. U studiji 84 čistačice iz sedam hotela znanstvenici su htjeli otkriti može li placebo utjecati na koristi od tjelesne aktivnosti.

U četiri hotela čistačicama su rekli da njihov svakodnevni rad zadovoljava preduvjete za zdrav, aktivan život. U preostala tri hotela nisu rekli ništa. Mjesec dana kasnije, otkrili su da su žene u informiranoj grupi u prosjeku izgubile kilogram težine, smanjile krvni pritisak za skoro 10% i bile su znatno zdravije u smislu postotka masti u tijelu, indeksa tjelesne mase i omjera struka i bokova. Te promjene bile su osjetno više u odnosu na kontrolnu grupu, pogotovo s obzirom da se radilo o kratkom vremenskom periodu.

Placebo “poboljšava” vid

Ako želite bolji televizor, možete nabaviti super mega HD plazmu… ili investirati u placebo efekt. Novi TV je skup, a samozavaravanje je besplatno! O čemu se radi? Nizozemski znanstvenici postavili su zanimljivo istraživanje. Ispitanicima su pokazali istu snimku na istom televizoru, samo su polovici rekli da će mogu očekivati sliku visoke rezolucije. Kako bi stvar bila uvjerljivija, za tu su grupu oko televizora postavili reklamne postere i letke te na televizor spojili posebno široki kabel.

Drugoj grupi rekli su da će gledati običan DVD snimak. Ispitanici su, predvidljivo, pali na trik i zaključili da je slika na “HD” televizoru bolja. Zato slobodno zadržite postojeći ekran… samo ga okružite prikladnim propagandnim materijalima.

Placebo: put do dobrog pijanstva

Znanstvenicima svašta pada na pamet, a australski psiholozi su posebno otkačeni. Pretpostavljam da je to zato što hodaju naopačke. Njihova studija istraživala je utjecaj alkohola/placeba na osjećaje tuge i izgledala je ovako. Na početku su ispitanike podijelili u grupe koje će dobiti alkohol ili placebo. Zatim su im izazvali negativno raspoloženje i na kraju ispitanicima podijelili piće.

Rezultat je bio zanimljiv. Poboljšanje raspoloženja bilo je slično u obje grupe, ali usporediv je bio i osjećaj opijenosti. Zato, ako se želite napiti, popijte nekoliko čaša soka od jabuke i ufurajte se da je to posebno opojna jabuka.

Placebo je svuda oko nas

Djelovanje placeba obično povezujemo s medicinom, ali možemo ga pronaći svuda oko nas. Jeste li znali da semafori za pješake često služe samo da bi nam dali osjećaj kontrole? Ili da dugmad za zatvaranje vrata lifta nemaju funkciju? Ili da uredske zgrade često imaju sustave s lažnim zvukom zujanja klima uređaja i isto tako lažnim regulatorima toplote?

Percepcija je ključ svega, psiholozi to znaju i redovito je koriste. Ponekad čak i u našu korist. Ako i sami želite iskoristiti moć placeba da si poboljšate život, krajnje je vrijeme da naučite kako zavaravati svoju psihu.

Previous

Kako dobiti i preživjeti posao

Next

Milijunaš iz susjedstva: Sanjin Frlan ponovno jaše!

9 Comments

 1. Tena Romani

  Puno zanimljivih stvari, iako za televizore sam bila uvjerena da se nitko ni ne pretvara da primjećuje razliku u jasnoći i oštrini slike (a istovremeno ne vide pročitati sitna slova u novinama), nego se samo uspoređuje veličina ekrana. Što bi se isto moglo riješiti stavljanjem televizora na manji zid, ili crtanjem crnog okvira na zidu oko njega, da izgleda da je veći 🙂
  Ovo sa vježbanjem mi se sviđa, možda djeluje i protiv celulita 🙂

  • Slaven Hrvatin

   Ovo što kažeš za veličinu TV-a ima logike. Pošto su televizori pretežno muška domena, a nama su centimetri mjera životnog smisla, ne bi me čudilo da su vlasnicima performanse manje važne od dimenzija.

 2. Trevize

  Kako objasniti da naša svijest i percepcija okoline toliko utječu na fizičke procese u tjelu? Meni je to fascinatno.

  • Slaven Hrvatin

   Znanstvenici su ispitivanjem došli do saznanja točno koji dijelovi mozga, geni i hormoni se aktiviraju, ali najveća nepoznanica je još uvijek “kako”. Mislim da bi svi htjeli znati odgovor na to pitanje. 🙂

 3. Iritabilnog KOLONA? :/

 4. neimenovani komentator

  na liftovima ne postoji niti jedno dugme koje nema funkciju, znam jer radim s njima

 5. ksenija savic

  A sta rec na to za nasu psihu.dijete mi je bilo u bolnici zbog glavobolje.i sta tamo su joj dali placebo i taj lije je bio caroban.vise najednom tamo ju je prestala bolit glava.a ja ostala osramocena kao ne znam sa djecom i ne pazim na njih.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén