Vrag je donio šalu

barbika

Barbike i kromanjonci

Danas je u Hrvatskoj Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ili, prevedeno, Nacionalni dan kukanja o nasilju nad ženama – jer se kroz godine mijenja samo jedna stvar. Sve veći broj žena koje ginu na najbrutalnije moguće načine.

Ono što analitičari i borci protiv nasilja nad ženama ne shvaćaju je da muškarci ne ubijaju žene. Ubija ih patrijarhalno društvo u kojem živimo. Društvo koje svojom suštinom podržava, potiče i opravdava nasilje nad ženama. A stavove društva najbolje prepoznajemo u medijima.

Obratite pažnju kako se u reklamama prikazuju spolovi. Žene su emotivno nestabilne, opsjednute shoppingom, a u ekstazu ih dovodi kada otkriju novo sredstvo za čišćenje. Muškarci su slinavi kreteni koji piju razvodnjeno pivo i urlaju dok gledaju utakmice.

Ako reklama prikazuje muškarca i ženu, ona je manje pametna, ali praktična. On je pametniji, ali izgubljen. I agresivan. Prisjetimo se kontroverzne reklame za Diners:

Za početak, pogledajte kako ova reklama (a i većina drugih) fizički postavlja muškarca i ženu. On je na povišenom položaju pa je već od početka jasno tko je gazda. Marketinške agencije paze na svaki detalj jer gledatelji koji vide reklame u kojima je žena “gore” instinktivno osjećaju da tu nešto nije u redu. A to je loše za prodaju.

Što se tiče same radnje reklame, svima je jasna poruka da je jadna ženica izgubljena jer ne može zapamtiti gdje su niti kamo idu. Ipak, unatoč njenoj dobrodušnoj prigluposti, tu je Diners da spasi stvar.

Muškarac je zanimljiviji. Svi će primijetiti kako je u skladu sa stereotipom mužjaka koji juri kroz život ne znajući osnovne stvari o svom kućanstvu.

Ali ima toga još. Pogledajte mu stav – stisnuta ramena, dlanovi okrenuti prema naprijed, stisnute obrve. Obrambena, ljuta poza koja poručuje “ja sam u pravu i prije nego sam čuo tvoje argumente”. Nakon par “jesmo-nismo” odjednom se uspravi i isprsi – spreman je za fizički obračun mada još uvijek nije čuo argumente.

Kada ona spomene karticu, prezrivo se okrene u stranu. Kada partner pokazuje prijezir prema drugoj osobi, to je jedan od znakova da veza neće potrajati. Mada veza u reklami ne traje više od tridesetak sekundi, gledatelji će podsvjesno upiti ideju da je prijezir sasvim prihvatljiva stvar.

Svo to vrijeme ženica se strpljivo smiješi. Njeno tijelo i izraz lica su savršena maska dobrodušnosti i ljubaznosti. Zaključak? Muškarac može slobodno pokazivati svoje emocije, a žena treba znati svoje mjesto. Takav obrazac ponašanja je preuzet iz robovlasništva. Pogledajte bilo koji film gdje se prikazuju robovi i gospodari i vidjet ćete reklamu za Diners.

Previous

4 laži koje nam mediji serviraju kao istinu

Next

Google vas ne čini glupljima, a Facebook nije gubljenje vremena

7 Comments

 1. Ups, žestok si. Ali takav trebaš i biti. Moj obiteljski background nije patrijahalan pa moram priznati da mi je ova reklama za Diners zabavna. Ali nije onim ženama koje su uvijek i svugdje bića drugog reda. Kao što kažeš puno je toga oko nas što je najgore i žene same prihvaćaju pa mogu reći da i na neki način odobravaju takvo ponašanje.

 2. neka tamo

  Svaka čast, Slavene, ovaj blog je otkriće!

  Žalim samo što i ja nisam muško da me se ozbiljnije shvati ako napišem nešto takvo, umjesto da mi se prilijepi na čelo (nažalost kod nas) poluuvredu – feministice, i cijelu uvredu – žene koja se ne može pomiriti sa svojim rodom i “prirodnim stanjem stvari”.
  Kažu da pametne žene znaju dobro glumit da nisu osvještene da im bude lakše u životu. Plačem za njima, a nekad i sama moram tako, da mi život ne bude beskonačna serija rasprava i uvreda.
  Kako god! Post po post, nadam se da će se ljudske glave malo promućkati.

 3. Poštovani,

  preko prijatelja i kolege koji vas je linkovao došla sam do vašeg bloga.. izvanredno!

  Što se teme tiče, mediji se mole za večnu slavu ženske nesigurnosti, vodeći se jednačinom: žene=lova! Pa je prikazuju kao nedovoljno lepu, ona je predebela gotovo uvek, osim toga ne ume ni pošteni deterdžent da izabere koliko je tupava, farba za kosu ili supa iz kesice su put do muškog srca, a onda se ta ideja pretvaranja žena u keš proširi, pa već dugo imamo i estradno-novokomponovane new age iscelitelje, koji po “eat pray love” principu obećavaju sreću (joga,obavezno Indija – nisi new age žena ako ne odeš u Indiju ili do Tibeta, ok, može Sardinija), ako nemaš iz CoinCase najnoviji set za kuhinju, Ikeine podne prostirke i mirišljave sveće)… Agresija sveopšta usmerena ka ženama je najpre od medija (mnogo manje nego od muškaraca), a žene, patološki predano idu ka tim supstitutima života i ljubavi – koji su iz njene i samo njene praiskonske mašte, čulnosti i senzibiliteta i osmišljeni.

  Srdačan pozdrav

 4. ispravka: mnogo više nego od muškaraca

 5. Slaven Hrvatin

  Astrodrom, točno je to za humor. Većina dobrog humora se igra predrasudama i stereotipima, samo je bezveze kada nam se prodaje samo stereotip.

  Pozdrav novim čitateljicama, dobrodošle na blog!

 6. Cica Maca

  Ti si najveći!

 7. Bojim se da ono što nije stereotip većina ljudi ne bi razumjela. 🙂

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén