Vrag je donio šalu

Biorezonancom protiv pušenja? Ne baš!

Leksikon šarlatanizma u Hrvata dobio je novu prinovu: biorezonancu. Kod nas je reklamiraju kao terapiju protiv pušenja koja djeluje 70% nakon prvog tretmana, a čak 96% do trećeg. Pritom “u potpunosti blokira fizičku potrebu za nikotinom, nervozu, apstinencijsku krizu itd”. Očajnom čovjeku lako je pasti na ovakve oglase, ali ne treba biti znanstvenik da biste prepoznali prevaranta.

cigarete

Cigarete: čisti seksipil.
foto: Jimmy Jack Kane

1. Praćenje i vođenje

Neurolingvističko programiranje je zgodna kompilacija zlih psiholoških tehnika utjecaja. Toplo preporučujem da ga naučite i prakticirate što češće možete. Jedna od tih tehnika zove se “praćenje i vođenje”, a posebno je vole političari. Formula praćenja i vođenja je predstaviti nekoliko tvrdnji sa kojima se čitatelj mora složiti, a onda mu podvaliti onu koju mu želite prodati. Evo kako je koriste na stranici Bio zona:

  1. Fascinantno je kako današnje društvo ne trpi droge, a trpi nikotin. (točno)
  2. Duhan ubija polako, ali sigurno. (uglavnom točno)
  3. Duhan je odgovoran za smrt milijuna širom svijeta. (točno)
  4. U Hrvatskoj je, prema nedavnim istraživanjima, gotovo svaki četvrti građanin pušač. (točno)
  5. Prestankom pušenja smanjuju se zdravstveni rizici i poboljšava zdravlje pušača i njihove okoline. (točno)

Čitajući ovih pet podataka vaš mozak u transu je ponavljao “da…da…da…da…da”. Takvo praćenje stvorilo je inerciju i time će naši lijeni umovi prirodno nastaviti niz. A onda slijedi prodajna poruka. Vrijeme je za vođenje:

Uspješnost metode odvikavanja od pušenja korištenjem biorezonance iznosi 70% nakon prvog tretmana, te do 96% nakon drugog, odnosno trećeg tretmana. Metoda u potpunosti blokira fizičku potrebu za nikotinom, nervozu, apstinencijsku krizu itd.

A vaš mozak kaže… “da”.

2. Predobro da bi bilo istinito

Vratimo se prodajnoj poruci. Bilo kakva terapija bilo kojeg problema, koja ima 70% učinkovitosti nakon prvog tretmana i skoro 100% nakon drugog, ne bi ostala u okvirima jednog opskurnog sajtića. Bez obzira bio taj problem upala grla ili karcinom, taj lijek zarobio bi pozornost medija i farmaceutskih multinacionalki. O takvoj učinkovitosti biljni preparati i kemijski lijekovi mogu samo sanjati.

Sjetite se jednostavnih i učinkovitih lijekova koje smo svi isprobali. Aspirin je neosporni lijek za glavobolju i ne pomaže svaki put. Kamilica je priznata kao blaga i učinkovita terapija za nervozu, a opet ne podrazumijevamo da će upaliti svaki put. Kada popijemo aspirin ili čašu čaja od kamilice, mi ne podrazumijevamo učinkovitost. Sretni smo kada djeluje.

3. Pseudoznanstveno blebetanje

Vjerojatno najčešća ovisnost koja se uspješno rješava BICOM rezonantnom terapijom je ovisnost o nikotinu (cigaretama). Osnovni pristup je tretiranje akupunkturnih točaka i određenih refleksnih zona na tijelu pomoću posebnih elektroda koje mogu prenijeti poruke do mozga.

Šarlatani se ne trude uvjeriti znanstvenike: to je nemoguća misija. Zato koriste pseudoznanstveni jezik kako bi običnom čovjeku djelovali pametno i uvjerljivo. Prosječan čitatelj ovog oglasa neće reći “ovo uopće ne razumijem” nego “ovo zvuči pametno i znanstveno pa mora biti istinito”. Evo kako djeluje svaka od fraza koje sam označio.

Sam naziv metode, BICOM rezonantna terapija, zvuči pompozno i znanstveno. Riječ “rezonantna” česta je u alternativi pa je time prepoznatljiva, a može pokrivati širok spektar značenja.

Akupunkturne točke su predmet diskusije. Neke studije potpuno ih odbacuju, dok druge kažu da mogu biti korisne, iako za manje boljki nego što praktičari tvrde. Popularne su među šarlatanima jer ih javnost povezuje s mudrim, starim Kinezima pa samo ubacivanje fraze “akupunkturna točka” terapiji daje kredibilitet.

“Određene refleksne zone”, unatoč svom nazivu, djeluju neodređeno. Kada bi rekli “refleksne zone u vršcima prstiju”, netko bi ih mogao osporiti i reći da tamo nema ničeg sličnog. Neodređenost je majka šarlatanizma. Zato se takve fraze u prodajnim tekstovima, kao i famozni “itd” na popisu nuspojava, koriste kako bi poručili “nećemo vas gnjaviti detaljima”, a u stvarnosti znači “opako vam lažemo”.

Posljednja fraza, o posebnim elektrodama koje prenose poruke do mozga, posebno je zabavna. Da bi elektrode prenijele poruke do mozga, one ne moraju biti posebne. Svaki podražaj živca prenosi se do mozga – u suprotnom ne bi ga mogli doživjeti.

4. Zdravo ponašanje kao dio šarlatanske terapije

Što biste učinili kada biste stvarno htjeli prestati pušiti bez ikakvih pomagala? Evo kako bi to moglo izgledati:

  1. Odredite dan kada ćete prestati. Neka to bude vrijeme kada ne očekujete stresne situacije ili druženja u kojima biste posegnuli za cigaretom.
  2. Očistite i provjetrite kuću kako ne biste osjećali dim cigareta.
  3. Zamolite ukućane i prijatelje da se u prvim tjednima u vašem društvu suzdržavaju od pušenja.
  4. Popušite posljednju cigaretu i uživajte u njoj. Onda se riješite svih cigareta u kući.

Tu skriptu nisam izmislio: preuzeo sam je sa stranice Bio zone. Vratite se sada na njihovo prodajno obećanje: “biorezonanca u potpunosti blokira fizičku potrebu za nikotinom, nervozu, apstinencijsku krizu”. Prema tome bilo bi logično da nakon tretmana ležerno mogu ušetati u najsmrdljiviji kafić prepun prijatelja pušača, sa štekom cigareta pod rukom… i pušenje mi ne bi bilo na kraj pameti! To i sami kažu:

Nakon tretmana Vaš će organizam sastojke cigareta smatrati alergenima te će započeti njihovu intenzivnu razgradnju i uklanjanje.

Pošto prodavači biorezonance znaju da je to hrpa budalaština, u svoj tretman ugradili su ovu zdravu skriptu za odvikavanje jer znaju da će neki klijenti na taj način prestati pušiti. A onda će reći: “biorezonanca je stvarno čudesna!”

5. Učinkovitost proizvoda ovisi o crnoj magiji

Prevaranti često u svoje terapije ubacuju elemente koji mogu djelovati jedino magijskim ritualom. U ovom slučaju imamo priču kako ćete prije terapije popušiti zadnju cigaretu, a “liječnik” će ostatke staviti u posebnu posudu povezanu s elektrodama. A kako će pepeo i opušak iz cigarete kroz elektrode utjecati na mozak… to je magija.

6. Prevarantski certifikati

Na dnu stranice imamo crveni tekst koji ne možemo previdjeti*:

Uptreba najmodernije Regumed tehnologije/Bicom 2000 aparat/stručni kadar školovan u Njemačkoj pri certificranoj praksi za biorezonanciju Mediapalast Coburg, Bayern.

Kada smišljate šarlatanski biznis, trebaju vam dvije stvari: pseudoznanstvena tehnologija i certifikat kojom joj dajete privid legitimnosti. Muljaže koje postoje već duže vrijeme, kao što je homeopatija, često će imati stvarne institucije za certificiranje. Bio zona nije se trudila oko toga. Google pretraga za “Mediapalast Coburg, Bayern” ne daje rezultata osim onih koji vode na biozona.biz.hr. Taj certifikat stoga je lažan ili tako ugledna ustanova nema web stranicu. Što je vjerojatnije?

Ovisnost nije lako riješiti jer je odvikavanje bolno i dugotrajno. Prodavači instant rješenja to znaju. Znaju i da se prosječan ovisnik neće osjećati prevarenim ako još jedna ne upali jer iza sebe ima niz neuspješnih pokušaja. Pošto je poslovni model Bio zone očito zakonit, jedino što možemo učiniti je pobrinuti se da što manje zarade. Ako znate nekoga tko razmatra tretman biorezonancom ili ga je vidio na Kolektivi, preporučite mu ovaj tekst.

DODATAK: dopune i pojašnjenje vlasnika Bio zone po pitanju “lažnog” certifikata.

* usput, kakva je to firma koja na tekstu o certifikatu ima višestruke gramatičke greške?

Previous

Hura!

Next

Biorezonanca, 2. dio

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén